Inak mňa dosť zaujímalo, či naozaj u všetkých potravín surové znamená automaticky zdravé a nedávno som sa dočítala, že napr. naklíčený cícer je surový veľmi problematický, stačí ho trochu povariť v pare a je stráviteľný. Písal to Jameth Sheridan, dosť veľká kapacita v oblasti surovej stravy a doplnkov, že zakaždým, keď si dal surový homos z naklíčeného cíceru, trpel plynatosťou a pocitom zlého strávenia, keď ho potom uvaril v pare, problémy neboli. Strukoviny a dokonca aj naklíčené strukoviny v istom množstve obsahujú inhibítory enzýmov a ich povarením síce zníčím enzýmy, ale aj tieto inhibítory enzýmov. Naklíčené strukoviny sú stráviteľnejšie krátko povarené.
Tu je ten článok, inak veľmi zaujímavý, píše tam aj o rôznych aspektoch fruitariánstva, o jeho negatívach, vraj za tie roky nikdy nevidel zdravého dlhoročného fruitariána, no píše tam práve o veciach, čo ma roky zaujímali a nikde som na ne nedostala takú jasnú odpoveď.
http://www.renegaderoundtable.com/trans ... -20-08.pdfA veď aj pri Gersonovej protirakovinovej diéte, kde sa denne pije 13 dávok surových štiav, mali pacienti povolenú napr. Hipokratovu polievku, čo je polievka myslím z koreňovej zeleniny, ide tam zeler, pór, zemiaky... Mohli zjesť napr. 2-3 pečené zemiaky v šupke, príp. raz za čas trochu ryže natural.
Ja myslím, že keď človek občas uvarí v pare alebo šetrne upečie zeleninu, ktorá teda nie je nejak extra chutná surová ako napr. baklažán, zemiaky, mladé fazuľové strúčky, mladý bôb, naklíčené strukoviny, že je to ešte celkom ok. Tak napr. v zime... prídem do Kauflandu a pozerá tam na mňa tá otrasná zelenina - často krát ožiarená, dozrievaná v dozrievárňach, tak mám si kúpiť takúto zeleninu alebo si v zime dajme tomu občas uvarím ryžu natural, quinou a dám si radšej kyslú kapustu.
Ono jde o velice individuální vnímání stravitelnosti každé potraviny a co člověk to názor, čili zde se jednotného návodu dobrat nemůžeme, nicméně občas vařené jídlo určitě nijak nevadí a v zimních měsících může být pro mnohé i nutností.