Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř lis 27, 2024 1:05 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 474 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: ned pro 23, 2012 9:01 pm 
Administrátor
Administrátor

Kiddo píše:
ehm a jsou teda ta loupaná nahořklá?

Tak trochu hořkosti je ve většině potravin a semínka ji mají běžně, žluklé by jste poznala, to je opravdu nechutné.

Předmět příspěvku: Re: Orechove mleko - slozeni
PříspěvekNapsal: ned pro 23, 2012 9:09 pm 
Administrátor
Administrátor

Firebird píše:
Zdravim, rad bych se zeptal na par drobnosti ohledne orechoveho mleka, ktrere si pripravuji kazdy den v nasledujicim slozeni:

• slunecnicove semeno - 20g
• lnene semeno - 20g
• sezamove semeno - 20g
• konopne semeno - 20g
• dynove semeno - 20g
• orechy - 30g (stridam mandle s liskovymi cca po 2 dnech)

Namacim je vsechny pohromade 8 az 10 hodin. Nasledne lisuji na Angelu, vodu z namaceni celou pridavam k lisovani, pridavam 1 okurku (mrkev zatim ne kvuli candide), do mleka pridavam sypany zazvor a skorici. Je toho cca 0,5l, ihned piji. Jsem na zacatku 2. faze proticandidove diety (po cca 8mi tydnech), pravidelne delam sanky, chystam se na ocistu jater, jsem z 90% na syrove zelenine, uzivam ryzovy a hrachovy protein, presto mam prubezne zvysenou plynatost.

Rozepisuji se zde pro pochopeni sirsich souvislosti a ohledne orech. mleka bych se rad zeptal:

- je denni frekvence uzivani vporadku?
- nevadi kombinace vsech semen a orechu pohromade?
- jsou objemy semen a orechu vporadku nebo je potreba ubrat, pripadne pridat?
- kdy je nejlepe orechove mleko pit - pred jidlem, po jidle, mezi jidly a lepe dopoledne, v poledne, vecer?
- muze neco z vyse popsaneho ve spojitosti s orechovym mlekem podporovat onu zvysenou plynatost?

Predem dekuji za odpovedi a pripadna doplneni.

Jak píše člen HARMON3K je toho na jedno jídlo docela nesmyslné množství, tolik toho nikdy nemůžete strávit a potrava pak ve střevě hnije a kvasí, což s tím vaším problémem bezprostředně souvisí. Pokud již v tom chcete pokračovat, tak každopádně podávat do plného chodu trávení, tedy v poledne a ještě nějak podpořit tvorbu HCl v žaludku, třeba to toho odšťavnit kus zázvoru.

PříspěvekNapsal: ned pro 23, 2012 9:10 pm 
Administrátor
Administrátor

Varecny píše:
Jaký doporučujete mixér na výrobu ořechového mléka?

Stačí běžný stolní mixér, ideálně se skleněnou nádobou.

PříspěvekNapsal: ned pro 23, 2012 9:12 pm 
Administrátor
Administrátor

7uzana píše:
dobrý den, nemám zkušeností s namáčením ořechů, ale potřebovala jsem mandle zbavit slupky k vůli jejich dekoraci na vánoční cukroví, bohužel se mi podařilo část nechat namočenou víc jak 24 hodin, voda se lehce zpěnila, asi se to zkvasilo, budou mandle ještě jedlé nebo se tam vytvořilo něco škodlivého? Děkuji

Tak jedlé budou, ořechy se běžně kvasí, ale budou mít jinou chuť.

PříspěvekNapsal: pát led 11, 2013 12:20 am 

JirkaV píše:
Vidím že nejsem sám kdo má problémy s trávením ořechů. Kdyby jenom nadýmání, já po nich vždy dostanu průjem a přesto že je dokonale rozžvýkám tak ze mě vyjdou úplně nestrávené. Nevadí mi ale tahini a ořechové mléko.
Experimentováním jsem došel k závěru, že problémy dělá asi ta bílkovina, kterou tělo nedokáže strávit a nejspolehlivější způsob, jak udělat z ořechů a semen stravitelnou hmotu je: namočit, pak rozmixovat a přefiltrovat nebo upražit a dokonale rozemlít. Konzumovat v menším množství nejlépe s nějakým jiným jídlem bílkovinného nebo zeleninového typu.
Dneska jsem měl výjimečně teplou snídani: zkusil jsem udělat sezamové pusinky:) napadlo mě obrátit postup výroby tahini: rozemlel jsem sezam, rozmixoval a tuto hmotu pak nakydal na plech ve formě jakýchsi kokosek a opatrně upekl. Jako zákusek to není špatné. Tak uvidím jestli se z toho po... nebo nepo... \":-)\" Příště zkusím ještě přidat bílek, aby to líp drželo pohromadě. Něco na způsob chalvy, pochopitelně bez cukru.
Lepší je ale asi udělat to ořechové mléko, protože pražením se degradují výživové hodnoty.

Já mám zase jiný problém. Když jím trochu ořechů, tak mi to stáhne celé hrdlo, krk a do žvýkacích svalů dostanu něco jako křeče(když to přeženu, nejsou to opravdové křeče). Možná je to reakce na plísně v ořechách obsažené. Jsou v nich vždy, i když nejsou vidět a nevím jestli je dobré je dostávat do těla trvale. Arašídy mi to ale nedělaj, ty ovšem zdravé oleje neobsahují.
Konzumace ořechů které člověk bere rovnou od stromu a hned je jí je nepochybně hodně zdravá, ale u těch uschlých měsíce někde skladovaných je to otázka....

PříspěvekNapsal: pát led 11, 2013 2:27 pm 

To máš prostě alergii. Radši se ořechům vyhýbej, v extrémním případě tě to může zabít.

PříspěvekNapsal: pát led 11, 2013 2:39 pm 

Vševěd píše:
To máš prostě alergii. Radši se ořechům vyhýbej, v extrémním případě tě to může zabít.

Klasickou ne. Problémy mám jen na místě kde se ořech setká se sliznicí, nic z těch klasických projevů nemám. A u arašídů nemám žádné problémy. Asi mám mírnou alergii na slupku ve kterém je ten ořech zabalený. Každopádně je to nepříjemné a arašídy zdravé nejsou, tak se jim vyhnu. U čerstvých vlašáků kde se slupka loupe bych problémy neměl, ale k těm nemám přístup, musel bych mít strom.....

PříspěvekNapsal: pát led 11, 2013 5:45 pm 

Kachně píše:
Klasickou ne. Problémy mám jen na místě kde se ořech setká se sliznicí, nic z těch klasických projevů nemám. A u arašídů nemám žádné problémy. Asi mám mírnou alergii na slupku ve kterém je ten ořech zabalený. Každopádně je to nepříjemné a arašídy zdravé nejsou, tak se jim vyhnu. U čerstvých vlašáků kde se slupka loupe bych problémy neměl, ale k těm nemám přístup, musel bych mít strom.....

Tak si ty vlasske orechy namocte a pak se daji krasne oloupat.
Podle mne prehnane reagujete na ochranne laky, ktere orech maji chranit nez je mu umozneno vyklicit.
Podle mne se po namoceni ty latky z orechu odstrani.

Inzenyr

PříspěvekNapsal: sob led 12, 2013 11:03 am 

Vševěd píše:

no tak teď jste tomu tedy Vševěde dal, oj oj. potravinová alergie se neřeší tím, že se dané potravině vyhýbám, ne ne. Asi jste byl mnohokrát poučován moderní medicínou, která však ty alergie vyléčit neumí, protože netuší jejich příčinu (nedostatečná funkčnost detoxifikačních orgánů). Jestli byste chtěl být vševědoucí, doporučuji studovat enzymového guru, Howella. Pak budete vědět, jak na alergie. Tedy - za předpokladu, že byste se dané alergie raději zbavil. Pokud ji chcete mít doživotně, pak je váš postup správný - alergizující potravině se vyhýbat. Mne by ale takový život nebavil, víc mi vyhovuje být zdravý a pochutnat si na čemkoliv.

inzenyr píše:
Tak si ty vlasske orechy namocte a pak se daji krasne oloupat. Podle mne prehnane reagujete na ochranne laky, ktere orech maji chranit nez je mu umozneno vyklicit. Podle mne se po namoceni ty latky z orechu odstrani

přesně tak, ořechy (jakož i ostatní sušená semínka i sušené ovoce) je nutné předem několik hodin máčet, tím se v nich deaktivují enzymové inhibitory, které by jinak velmi zatěžovaly vaši slinivku.

PříspěvekNapsal: sob led 12, 2013 11:19 am 

Kachně píše:
Já mám zase jiný problém. Když jím trochu ořechů, tak mi to stáhne celé hrdlo, krk a do žvýkacích svalů dostanu něco jako křeče(když to přeženu, nejsou to opravdové křeče). Možná je to reakce na plísně v ořechách obsažené. Jsou v nich vždy, i když nejsou vidět a nevím jestli je dobré je dostávat do těla trvale. Arašídy mi to ale nedělaj, ty ovšem zdravé oleje neobsahují.
Konzumace ořechů které člověk bere rovnou od stromu a hned je jí je nepochybně hodně zdravá, ale u těch uschlých měsíce někde skladovaných je to otázka....

ořechy rovnou ze stromu nejsou sušené a mají aktivní enzymy. sušené ořechy mají enzymy deaktivované (a je třeba je znovuoživit máčením). Vševěd má asi pravdu v tom, že je to alergická reakce. určitě vám radím knihu "Enzymová výživa" od Howella a budete vědět, co s alergií. Stručně: alergizující látce se nevyhýbejte, to byste musel dělat nadosmrti a to tedy není řešení. Lépe být zdráv, takže - alergizující látku jíst v miniaturních množstvích, dvakrát třikrát za den. Sledovat reakce - v případě alergie zpomalit, jinak pomalinku navyšovat, tělo získá enzymy, které mu dlouhodobě chyběly a alergie zmizí. Tipuji, že o to vám jde - zbavit se dané alergie.
Zmínil jsem, chybí vám enzymy... chtělo by to víc enzymaticky živé stravy (ovoce zelenina v syrovém stavu), pořád všechno nevařte. Vaše tělo je živé a zdravé bude pouze na živé stravě, tohle prostě neobejdete.

PříspěvekNapsal: sob led 12, 2013 2:31 pm 

Jindra píše:
ořechy rovnou ze stromu nejsou sušené a mají aktivní enzymy. sušené ořechy mají enzymy deaktivované (a je třeba je znovuoživit máčením). Vševěd má asi pravdu v tom, že je to alergická reakce. určitě vám radím knihu "Enzymová výživa" od Howella a budete vědět, co s alergií. Stručně: alergizující látce se nevyhýbejte, to byste musel dělat nadosmrti a to tedy není řešení. Lépe být zdráv, takže - alergizující látku jíst v miniaturních množstvích, dvakrát třikrát za den. Sledovat reakce - v případě alergie zpomalit, jinak pomalinku navyšovat, tělo získá enzymy, které mu dlouhodobě chyběly a alergie zmizí. Tipuji, že o to vám jde - zbavit se dané alergie.
Zmínil jsem, chybí vám enzymy... chtělo by to víc enzymaticky živé stravy (ovoce zelenina v syrovém stavu), pořád všechno nevařte. Vaše tělo je živé a zdravé bude pouze na živé stravě, tohle prostě neobejdete.

Tak když si je někdy koupím, namočím si je jako se to dělá s fazolema. S těma fazolema jsem to nevěděl a když jsem poprvé zkoušel vařit fazole, přiotrávil jsem se že jsem je nenamočil, pak mi bylo blbě \":)\"
Alergií bych to tedy nenazval, když je to reakce na jedy které mají chránit ořech před napadením. Alergie je spíš reakce na neškodnou látku, než na jedy.
Ovoce a zeleninu tolik nejím, ale když, tak jedině syrovou. No teď mezi krátkými půsty jsem si dával vitamínovou bombu - v lídlu prodávaj 750g mraženou směs rybízu, malin, ostružin a borůvek, tak jsem jí večer celou snědl, případně mraženou půlkilovku malin. Tyhle malé plody jsou třeba 10x lepší než nějaké pomeranče, apod.

PříspěvekNapsal: sob led 12, 2013 2:54 pm 

Kachně píše:
Alergií bych to tedy nenazval, když je to reakce na jedy které mají chránit ořech před napadením. Alergie je spíš reakce na neškodnou látku, než na jedy.

to přece nejsou jedy. to jsou enzymové inhibitory, aby semínko klíčilo až poté, co bude v příhodných podmínkách. Viz ta kniha od Howella, enzymy jsou pro život opravdu klíčové - přečtěte si.
Kachně píše:
Ovoce a zeleninu tolik nejím, ale když, tak jedině syrovou. No teď mezi krátkými půsty jsem si dával vitamínovou bombu - v lídlu prodávaj 750g mraženou směs rybízu, malin, ostružin a borůvek, tak jsem jí večer celou snědl, případně mraženou půlkilovku malin. Tyhle malé plody jsou třeba 10x lepší než nějaké pomeranče, apod.

jo, v LIDLu ta směs teď byla v příjemné akci, taky jsem tam zašel, ale o vitaminovou bombu nejde, tohle je "jen" mražené. vitaminová bomba je to v případě, že lesní plody jíte čerstvé v lese.

PříspěvekNapsal: ned led 13, 2013 10:33 am 
Administrátor
Administrátor

Kachně píše:

Tak dobře vám odpovídá člen Jindra, prostě reakce vyčerpaného organizmu a to není nic co by nešlo řešit, třeba tím namočením a odstraněním blokátorů.

PříspěvekNapsal: pon led 14, 2013 8:53 am 

Pozitivní vliv pravidelné konzumace ořechů v číslech.
http://www.dailymotion.com/video/xu9rfv ... POh5yfN0lA

PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 10:48 pm 
Administrátor
Administrátor

Venda píše:
Pozitivní vliv pravidelné konzumace ořechů v číslech.
http://www.dailymotion.com/video/xu9rfv ... POh5yfN0lA

Zajímavé, ovšem kolik těch bodů plní sám přednášející.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 474 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]