100 g jogurtu vyrobeného fermentáciou tibetských húb a mlieka obsahuje:
* Vitamín A - od 0,04 do 0,12 mg (denná potreby človeka je asi 1,5-2 mg); * Vitamín B1 (tiamín) - asi 0,1 mg (denná požiadavka je asi 1,4 mg); * vitamín B2 (riboflavín) - od 0,15 do 0,3 mg (dennej potreba - cca 1,5 mg); * karotenoidy, ktoré sú transformované do vitamínu A - z 0,02 na 0,06 mg; * Niacín (PP) - asi 1 mg (denná potreba je asi 18 mg); * Vitamín B6 (pyridoxín) - 0,1 mg (denná potreba - asi 2 mg); * Vitamín B12 (kobalamín) - asi 0,5 mg (denná potreba - asi 3 mg); * Vápnik - 120 mg (denná potreba - asi 800 mg); * železo - asi 0,1-0,2 mg (denná potreba - od 0,5 do 2 mg). Stojí za zmienku, že čím je vyšší obsah tuku v jogurte, tým je vyšší obsah železa; * Jód - asi 0,006 mg (denná potreba - asi 0,2 mg); * Zinok - asi 0,4 mg (dennej potreby - asi 15 mg). Okrem toho jogurt podporuje vstrebávanie zinku; * Kyselina listová - 20% viac ako v mlieku. Čím je hustejší jogurt, tým viac je kyseliny listovej; * mliečne baktérie (laktobacily); * kvasinky-ako mikroorganizmy (nepliesť si s nimi kvasnice Moderné štúdie dokázali, že nutričné kvasnice pridávané do pekárskych a cukrárskych výrobkov, podporujú vznik rakovinových buniek a potláčajú zdravé bunky v tele.); * alkohol; * najužitočnejšie pre ľudské telo enzými, kyselny (vrátane oxidu uhličitého), ľahko stráviteľné bielkoviny, polysacharidy, rovnako ako vitamín D.
Každá z týchto živín pôsobí jeho blahodarné účinky na ľudský organizmus takto:
Železo zabraňuje depresii, poruchám nervového systému. Posilňuje nechty, zlepší farbu a obnovu vitalitu vlasov.
Jód normalizuje funkciu štítnej žľazy.
Vitamín A je potrebný pre kožné a slizničné pochody, ktoré bránia rozvoju rakoviny a infekčných ochorení, ako aj poškodenie zraku.
Vitamín D posilňuje kosti a zuby, bráni rozvoju zápalových procesov, zlepšuje koncentráciu.
Kyselina listová je dôležitá pri zastavení starnutia ľudského tela a jeho ochrana pred rakovinou. Je taktiež potrebné pre krvinotvorbu a vytvorá protilátky je dôležité najmä u tehotných žien pre vývoj zdravého plodu v tele matky.
Kobalamín (vitamín B12), zabraňuje vzniku ochorenia ciev.
Tiamín (vitamín B1) ,neurologické poruchy, má analgetické vlastnosti.
Riboflavín (vitamín B2) - sľubuje radosť a dobrú náladu po celý deň.
Niacín zmierňuje podráždenosť, zabraňuje ochorenia ciev a infarktu myokardu.
Pyridoxín (vitamín B6), prispieva na nervový systém a ucelenejší trávenie bielkovín v žalúdku.
Mliečne baktérie (laktobacily), sú zodpovedné za zdravie črevnej flóry človeka.
Oxid uhličitý povzbudzuje chuť k jedlu.
Vápnik je nevyhnutný pre nervový systém, zubov a kostí je nástroj pre prevenciu osteoporózy.
Polysacharidy na detoxikáciu organizmu od toxických látok, reguluje hladinu cholesterolu v krvi.
Proteíny zlepšuju stráviteľnosť minerálnych látok.
Kvasinky - ako mikroorganizmy zodpovedných za zdravú črevnú flóru človeka.
_________________ PRED NAKUPEM V OBCHODNYCH RETAZCOCH SI POZRI STRANKU: http://www.potravinynapranyri.cz/ Výrobca vakcín Merck (MSD) v 2. polroku 2009 zaplatil lekárom najmenej 18,8 milióna dolárov: http://bit.ly/OuRIXq
|