lev píše:
Chtěla bych se zeptat, jak správně skladovat tibetskou houbu, kterou mám navíc. Nechci z ní ted nějakou dobu dělat kefír, ale chci si ji ponechat. Nevím ale, jak, jakou dobu a při jaké teplotě ji skladovat, aby se nezkazila a uchovala si své léčivé účinky?
Ještě jedna otázka. Nedávno jsem zapomněla po 24 hodinách vyndat houbu z mléka a nechala jsem ji v tom mléce dva dny při pokojové teplotě. Vadí to něčemu?
Krátké vynechání, tak do jednoho týdne není problém, prostě ji necháte v mléce v ledničce a tam týden klidně vydrží. Většinu lidí pak napadne ji na delší dobu zmrazit, ale normální zmražení moc vhodné není, lepší je houbičky opláchnout převařenou vodou a necháme je usušit v přežehleném bílém papírovém či plátěném pytlíku na dobře větraném místě tři až pět dnů (dle velikosti). Poté vložíme zrna do nádoby s těsným uzávěrem (můžeme je i zasypat sušeným mlékem) a uložíme do lednice, nikoli do mrazáku. Vydrží tak až jeden a půl roku. Pro oživeni je stačí dát opět do mléka, které každý den měníme, dokud mléko – kefír nezíská čistě nakyslé aroma. Trvá to od 4 do 10 dnů. Zamraženi uchová zrna dva měsíce nejvýše. Houbičky opláchnout převařenou vodou jako u sušeni vložíme zrna do nádoby, nebo do sáčku posypané sušeným mlékem tak, aby byla kompletně pokryta, a dáme do mrazáku. Pro znovuoživení je potřeba vložit zrna na pár minut do sklenice se studenou vodou, a poté z nich v cedníku opláchnout zbytky sušeného mléka. Následně je stačí vložit do čerstvého mléka v poměru 1 : 3 a každých 24 hodin mléko vyměnit, (vždy o trochu větší množství), až bude mléko – kefír cítit čistě a kysele.
Toto dlouhodobé uskladnění teda moc nedoporučujete? Mě to přijde jako pojistná zásoba docela rozumné: