Dobrý den přeji,
na syrovou stravu pomalu přecházím asi 3-4 týdny. Nejde to hned, ale už jsem se zbavila absťáků na maso a uzeniny, teď bojuji s kupovaným müsli, domácíma buchtama, sýrem apod.
Kravské mléko nahrazuji sojovými / rýžovými "mléky" (Zajíc). Občas si dám kefír / podmáslí. Nyní uvažuji, že zkusím kozí jogurty a kefír. Maso jsem už měsíc neměla, krom čerstvého candáta.
O očistu těla se zajímám asi půl roku, od té doby, kdy se mi objevil ekzém a zhoršila alergie. Ekzém už nemám, ale alergie mě pořád otravuje a doktoři jsou k ničemu. Mám za sebou jeden úspěšný pokus o šank prakšalanu ze tří. Na jaře bych ráda zkusila očistu jater podle Malachova. Nyní se chci věnovat očištění střeva.
Snídám jablko/hrušku (asi mě nadýmá, pomohl by třeba fenyklový čaj? Jablek a hrušek teď máme požehnaně a nechci se jich vzdát) + obilné klíčky + rozinky + oříšky + skořice + zázvor + med (vadí nějak pasterovaný?)... někdy tam šoupnu strouhaný kokos... s drobnými obměnami. Nebo ovesnou kaši s ovocem a medem. (už jsem se tady dočetla, že je vhodnější jíst kaši samotnou)
Odšťavňovač zatím nemám, na ten si musím ušetřit nebo si napsat Ježíškovi
Piji tedy čistou vodu (někdy s citronem) nebo bylinné čaje, nebo meltu. S pitným režimem jsem vždycky měla problém, dnes do sebe dostanu asi litr a půl vody (nepočítám vodu obsaženou v ovoci a zelenině).
Na oběd si dělám zeleninové saláty se lněným semínkem, kajenským pepřem a olivovým olejem. Teď jsem zkusila i pohankovou pomazánku (prostě namočená pohanka se zeleninou a rozmixované) s čínským zelím.
Během dne buď ještě zobu nějakou zeleninu / oříšky / semínka (dýňová, slunečnicová). Snažím se vynechat pečivo, ale zatím je to pro mě trochu obtížné. Buď si koupím celozrnné pečivo nebo rýžové (rýžovosojové) chlebíčky (Racio).
Večeře: celozrnné těstoviny / luštěniny / rýže / vejce (bohužel nedostanu se k čerstvým, takže kupovaná a tedy ne syrová) ... na různé způsoby se zeleninou.
Mívám chutě na sladké, které zaháním medem.
Denně piji zelený ječmen, psylium a zobu chlorellu (cca 5-10 tbl./den) hlavně po čištění zubů (uvidíme, jestli to fakt pomáhá, mám citlivý krček).
Je možné si takto udržet rozumnou hladinu vitamínu a minerálu? Už jsem zde četla, že je třeba doplňovat, takže užívám Dologram a určitě si koupím b-komplex a vit. C. Podle nedávného testu bych měla mít všechno v pořádku, případně jen doplňovat výše zmíněné.
Tento týden jsem si všimla, že jsem zhubla (ne na váze, ta je stále kolem 51 kg, ale na objemu) a to při mém BMI 17.6 zneklidňuje mé okolí (mě ne, mám to tak celý život, nejsem žádný sportovec, jsem taková sušinka
) a všichni začínají mluvit o anorexii. Jím celkem pravidelně a zdravou stravu jím ráda, takže to přičítám postupnému očišťování těla a zbavování se nánosů. Cítím se dobře, trošku se mi zlepšila pleť, energie mám minimálně tolik co před tím (spíš bych řekla víc) a trávení se mi dost upravilo - dříve jsem "na velkou" chodila 1-2 do týdne, nyní každý den (někdy i dvakrát) nebo obden. Stolice se změnila z tuhé až tvrdé na poměrně dost měkkou.
Potýkám se teď samozřejmě z řadou argumentů, proč se takto nestravovat. Na některé neumím pořádně odpovědět, buď neznám ty odborné názvy nebo mi prostě chybí vědomosti z anatomie a já nevím z čeho všeho.
- člověk musí jíst maso, protože v něm jsou cenné látky, které se nedají žádnou jinou stravou nahradit. Nyní vím, že by to maso muselo být čerstvé a syrové, avšak i na takovou odpověď se mi dostalo ponaučení, že i v tepelně zpracovaném masu tyto látky jsou (ač možná v menší míře). Jestli jsem správně pochopila, jedná se hlavně o vit. B12, který by se měl uměle doplňovat?
- člověku se vyvinul mozek jen proto, že jedl maso. Podle mě blbost.
- člověk není býložravec, ale všežravec, protože naši předkové jedli maso a naše tělo se tomu přizpůsobilo. Jestli se přizpůsobilo, tak nevím v čem.
- mléko je pro člověka nezbytné kvůli vápníku (kosti, zuby) a bez něj to prostě nejde. Oponovala jsem, že vápník se dá dodat i jinak, krom toho mléko zahleňuje (což mám na sobě odzkoušeno) a je těžko stravitelné - tělo je prý uzpůsobeno, aby mléko strávilo (to samozřejmě), a mléko prý zas tak těžce stravitelné není.
- úbytek váhy je způsoben tím, že tělo strádá a spotřebovává své zásoby, přičemž první jdou svaly a pak až nepotřebné látky. (co je na tom pravdy? já osobně v podstatě žádné svaly nemám
)
Bavila jsem se o tom s kamarádkou-zdravotní sestrou. Varovala mě, že si takto mohu způsobit nevratné zdravotní potíže vč. anorexie. Vím, že ona sama zkoušela jíst jen ovoce a zeleninu a nedopadla nijak chvalně, ale vsadila bych se, že to dělala blbě. Radila mi, abych si před nějakým experimentováním přečetla anatomii, abych věděla, co lidská buňka potřebuje (což se mi upřímně nechce), a nějaké odborné knížky (ty bych brala, jen nevím které), a abych nevěřila jen nějakému fóru a názorům druhých (resp. těch extrémistů) a zajímala se také o druhou stránku věci. Po odborné literatuře jsem zatím nepátrala, souhlasím s tím, že bych měla mít nějaké znalosti např. o nutričních hodnotách potravin, abych si mohla správně sestavit jídelníček. Dnes to dělám podle citu, ale bojím se, abych na něco nezapomněla.
Zatím jsem četla "Sám sobě doktorem" (Cingroš) a "Dokonalá očista těla" (Malachov). Chystám se ještě na "Hladovění" (Malachov), až budu mít trošku volněji ve škole.
Také mi bylo doporučeno cvičit, takže se chystám do posilovny, ale vždycky, když jsem tam chodila, připadala jsem si jak blbec
Děkuji za odpověď.