Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 3:58 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 122  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte led 03, 2012 2:33 pm 
Offline

Registrován: stř črc 14, 2010 4:02 pm
Příspěvky: 113
Děkuji za odpověď, tvaroh nejdříve rozmixuji s rozsekaným lněným semínkem, lněným olejem a trochou vody a po řádné m smixování přidávám kayenský pepř, sušené plody goji, schizandry a rakytníku a znovu mixuji - semínka se krásně rozdrtí a vmíchají do směsi. \":D\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte led 03, 2012 8:36 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Připojuji tip na sirnou patlaninu pro mlsné povahy. Není to nijak zvlášť kreativní, na druhou stranu chutí se to naprosto vyrovná různým termixům a dalším pochutním potravinářského průmyslu. Doporučuji servírovat lidem, kteří ještě tento produkt neochutnali, aby byly zlákáni k jeho pravidelné konzumaci.

- uděláme základ z oleje semínek a tučného tvarohu, přidáme skořici, trochu zázvoru a surové kakao ve větším množství. Osladíme sladíkem nebo xylitolem a ještě chvíli mixujeme. Na závěr posypeme pořádnou vrstvou kokosu, případně přidáme borůvky nebo jiné vhodné ovoce.

Dobrou chuť


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř led 04, 2012 8:39 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
esie píše:
Děkuji za odpověď, tvaroh nejdříve rozmixuji s rozsekaným lněným semínkem, lněným olejem a trochou vody a po řádné m smixování přidávám kayenský pepř, sušené plody goji, schizandry a rakytníku a znovu mixuji - semínka se krásně rozdrtí a vmíchají do směsi. \":D\"

Tak, jak píše člen sakul, ono se z toho dá docela dost vyčarovat a chutě jsou velice dobré.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř led 04, 2012 12:25 pm 
Offline

Registrován: úte čer 14, 2011 1:09 pm
Příspěvky: 35
Dobrý den

chci se zeptat jak melete lněné semínko, stačí obyčejný kafemlýnek?
Jde o to, že většina běžných mlýnků má kovový mechanismus a kov je inhibitor všech zdraví prospěšných látek, nebo to neplatí pro lněný olej?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř led 04, 2012 3:11 pm 
Offline

Registrován: stř črc 14, 2010 4:02 pm
Příspěvky: 113
Ja přidávám celé lněné semínko přímo do mixeru s tvarohem a lněným olejem pak mixuji vše společně - semínko se krásně rozdrtí - myslím, že tímto způsobem odpadá problém se žluknutím - semínko je v patlanině čerstvě rozdrcené. Jinak podotýkám, že nemám žádný zvláštní mixér - stále nám slouží starší ETA.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř led 04, 2012 8:34 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Také většinou přidávám lněné semínko až do směsi a mixuji ručním mixerém. Jednak jsem liný jej ještě mlít v mlýnku na kávu, ale také mám dojem, že se většina rozmixuje. Pokud část zůstane celá, tak i ta odvede svoji práci. Celé semínko vytváří časem sliz, který ve sřevech odvádí zajímavou práci.

Mohu si takto připravit SP večer na druhý den. Jak už bylo zmíněno, semínko mixované rovnou v SP podle mne tak rychle nežlukne a pokud do misky naleji vrstvu vody a předělám fólií, žádný vzduch se k němu nedostane


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv led 05, 2012 1:10 am 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
Dieta Budwigové je jedna z nejúčinějších diet proti rakovině a dalším nemocem, pokud je přesně dodržovaná. Tak je určitě dobré, že se tu o ní rozjela diskuze.

Nicméně bych chtěl upozornit, že dr. B. velmi zdůrazňovala, že lněný olej a mixované lněné semínko velmi rychle žluknou. A že když to není ihned spotřebované, tak je směs spíš na škodu.

Existuje forum - http://health.groups.yahoo.com/group/FlaxSeedOil2/ kde je prave nyní 98474 příspěvků a kde mají detailní návody na dietu které úzkostlivě vycházejí z práce dr. B. Je to forum s největšími úspěchy v léčbě rakoviny, co se mi podařilo najít.

A tam hned v první větě návodu píší: Připrav dost jen pro jedno jídlo, vyhni se skladování. Jez okamžitě.
Viz Files > FSO2 Folder 3 - Budwig Diet soubor 5 - More Detailed Budwig Diet Plan.

Tak jen, že jestli je naše diskuze o jakési patlanicici, tak je vše jedno, ale jestli píšeme o dietě dr. Budwigové, tak by to podle mne mělo odpovídat jejím návodům a doporučením, včetně toho skladování / neskladování směsi.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv led 05, 2012 10:37 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
aerokh píše:
Dobrý den

chci se zeptat jak melete lněné semínko, stačí obyčejný kafemlýnek?
Jde o to, že většina běžných mlýnků má kovový mechanismus a kov je inhibitor všech zdraví prospěšných látek, nebo to neplatí pro lněný olej?

Já to mixuji, ale dá se umlít třeba na mlýnku na mák, nebo i jinak a kontaktu s kovem se asi nevyhnete, to je zbytečné řešit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv led 05, 2012 10:41 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
sakul píše:
Také většinou přidávám lněné semínko až do směsi a mixuji ručním mixerém. Jednak jsem liný jej ještě mlít v mlýnku na kávu, ale také mám dojem, že se většina rozmixuje. Pokud část zůstane celá, tak i ta odvede svoji práci. Celé semínko vytváří časem sliz, který ve sřevech odvádí zajímavou práci.

Mohu si takto připravit SP večer na druhý den. Jak už bylo zmíněno, semínko mixované rovnou v SP podle mne tak rychle nežlukne a pokud do misky naleji vrstvu vody a předělám fólií, žádný vzduch se k němu nedostane

Zda se k tomu nedostane vzduch, to bych si tak jistý nebyl, ten je již v podobě malých bublinek přímo v tom mixu, ale asi ho nebude tolik. Rozhodně je lepší vždy čerstvá směs a autorka připouští pouze co nejkratší skladování, ideální je to ihned spotřebovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv led 05, 2012 10:48 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
pv33 píše:
Dieta Budwigové je jedna z nejúčinějších diet proti rakovině a dalším nemocem, pokud je přesně dodržovaná. Tak je určitě dobré, že se tu o ní rozjela diskuze.

Nicméně bych chtěl upozornit, že dr. B. velmi zdůrazňovala, že lněný olej a mixované lněné semínko velmi rychle žluknou. A že když to není ihned spotřebované, tak je směs spíš na škodu.

Existuje forum - http://health.groups.yahoo.com/group/FlaxSeedOil2/ kde je prave nyní 98474 příspěvků a kde mají detailní návody na dietu které úzkostlivě vycházejí z práce dr. B. Je to forum s největšími úspěchy v léčbě rakoviny, co se mi podařilo najít.

A tam hned v první větě návodu píší: Připrav dost jen pro jedno jídlo, vyhni se skladování. Jez okamžitě.
Viz Files > FSO2 Folder 3 - Budwig Diet soubor 5 - More Detailed Budwig Diet Plan.

Tak jen, že jestli je naše diskuze o jakési patlanicici, tak je vše jedno, ale jestli píšeme o dietě dr. Budwigové, tak by to podle mne mělo odpovídat jejím návodům a doporučením, včetně toho skladování / neskladování směsi.

Máte pravdu, skladování patlanici na kvalitě rozhodně nepřidává, vždy je lepší ji spotřebovat v co nejkratším čase.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 06, 2012 3:13 pm 
Offline

Registrován: sob říj 15, 2011 6:06 pm
Příspěvky: 60
pane Zajíčku, v nabídce semen píšete o lněném semínku mimo jiné: "Již dávka 30 gramů lněného semínka denně stačí pro zajištění nezbytného množství Omega 3 mastných kyselin." někde jsem ale zároveň četl, že se to s ním nemá přehánět (už přesně nevím proč). jaká je tedy ještě bezpečná denní dávka v gramech ? předem děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 06, 2012 6:30 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Drcený len obsahuje malou dávku kyanovodíku, ovšem opravdu tak malou, že byste musel spořádat celé balení, abyste si dopřál péče našeho zdravotnictví. Zcela bezpěčná dávka se uvádí jako 2-3 lžíce. Pokud chcete mít jistotou a využít celý potenciál lnu, rozmixujte jen část a druhou část přidejte celou (namočenou pouze hodinu či více ve vodě). Tím jednak využijete celé spektrum látek, které má rozmixované semeno, dáte si jen minimální dávku kyanovodíku, který je takto dokonce prospěšný a zároveň opečujete svoji střevní stěnu slizem, které celé semínko tvoří pokud je celé namočeno a tak zkonzumováno.


Naposledy upravil sakul dne pát led 06, 2012 6:34 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 06, 2012 6:32 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Jarda píše:
Zda se k tomu nedostane vzduch, to bych si tak jistý nebyl, ten je již v podobě malých bublinek přímo v tom mixu, ale asi ho nebude tolik. Rozhodně je lepší vždy čerstvá směs a autorka připouští pouze co nejkratší skladování, ideální je to ihned spotřebovat.

Při opatrné manipulaci bych se žluknutí nebál. Semeno žlukne nejdříve po mnoha desítkách minut, spíše hodin, pokud je přímo na vzduchu. Jeho konzervace se běžně provádí tak, že se nadrtí a poté do zásoby zaleje olejem nebo zataví do vzduchotěsných sáčků. Tedy s trochou vzduchu do kontaktu přijde, ale ku škodě nikoli


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 06, 2012 7:18 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
Sakule, to, ze se neco nejak bezne provadi, casto neznamena, ze to neni blbe \":(\" .
Nejsem expert, takze radeji cituji dr Budwigovou, u nas vydana kniha Lneny olej, ucinna pomoc proti arterioskleroze, infarktu a rakovine, strana 23:

Ještě několik slov ke lněnému semínku, protože je s ním
spojené určité riziko. Nejprospěšnější jsou samozřejmě tuky,
které nejaktivněji reagují s kyslíkem. Pokud semínko nameleme,
potom se tyto mastné kyseliny během 10 až 15
minut zkazí. Takže pokud si lněné semínko necháte namlít
v obchodě se zdravou výživou, než s ním dojedete domů,
jeho užitečné vlastnosti se zničí a produkty oxidace budou
dokonce škodlivé - tím více, čím budou starší. Na to je třeba
dávat pozor.

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 06, 2012 7:43 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
pv33 píše:
Sakule, to, ze se neco nejak bezne provadi, casto neznamena, ze to neni blbe \":(\" .
Nejsem expert, takze radeji cituji dr Budwigovou, u nas vydana kniha Lneny olej, ucinna pomoc proti arterioskleroze, infarktu a rakovine, strana 23:

Ještě několik slov ke lněnému semínku, protože je s ním
spojené určité riziko. Nejprospěšnější jsou samozřejmě tuky,
které nejaktivněji reagují s kyslíkem. Pokud semínko nameleme,
potom se tyto mastné kyseliny během 10 až 15
minut zkazí. Takže pokud si lněné semínko necháte namlít
v obchodě se zdravou výživou, než s ním dojedete domů,
jeho užitečné vlastnosti se zničí a produkty oxidace budou
dokonce škodlivé - tím více, čím budou starší. Na to je třeba
dávat pozor.


Je to jak píšeš, Budwigová opravdu doporučuje okamžitou konzumaci, která je určitě lepší a bezpečnější. Já jsem musel zkoumat možnost uchovat SP aspoň přes noc, jleikož brzy ráno nemohu mixovat a stále se domnívám, že po okamžitém zakonzervování prodkutku - tedy zalití směsi vrstvou oleje nebo vody, zaděláním folií a umístěním do ledničky se s drtivou většinou semínek nemůže nic stát.

Jednak pokud jsou semínka mixována rovnou v tvarouhu, téměř se vzduchem nepříchází do styku, případně jenom minimálně a na velmi velmi krátkou dobu. Směs je mixována jen pár minut, a ihned poté je zamezeno přístupu dalšího kyslíku olejem a směs je zchlazena. Jsem přesvědčený, že takto nemůže dostát velké újmy.

I Břetislav Nový alias dědek kořenář připouští možnost zalít rozemleté semínko lněným olejem a krátkodobě uchovávat podobně jako ostropes. kašičku.

Nicméně je ještě jedna možnost, jak se problémům vyhnout zcela a to je udělat SP pouze s olejem a tvarohem a vmíchat namočené semínka až do hotové směsi. Tímto se využije slizu, který se u rozmixovaných semínek nevytváří a celkově je směs méně kalorická, což může být pro někoho výhoda (ne ale pro mne při mých 54 kg:))

Nic to ale nemění na tom, že pokud je možno udělat čerstvou, tak rozhodně zvolit tu. Dělat zbytečně tento unikátní produkt na dva dny dopředu jak guláš je kravina.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 122  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz