Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob zář 28, 2024 7:26 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon srp 10, 2015 10:22 am 
Offline

Registrován: úte led 27, 2015 4:34 pm
Příspěvky: 70
Elgenn píše:
Díky všem za odpovědi. Zkusím se spojit s nějakým menším chovatelem a uvidíme. Ta výroba z hrudky mi ale nějak nesedí - nepotřebuju na žinčici syrovátku, která už v hrudce není? Jinak myslím, že farmář, který by měl nepasterovanou hrudku, bude už mít i tu žinčicu.
V Albertu a spol. už se snažím kupovat jen ovoce a zeleninu na odšťavnění a nejradši bych tam nekupoval ani to. Na kase si vedle rohlíko-salámistů člověk pravda připadá jak marťan...
S pasterizací piva bych pasterizaci mléka nespojoval. V pivu teoreticky tolik nehrozí listerie nebo borelie. Poslední dobou vidím, jak se ta smyčka kolem nepasterizovaného mléka dost utahuje právě kvůli této teoretické šanci. Úřad bdí nad naším blahem...

Áno budˇnájsť chovateľa oviec ktorý to robí bryndzu alebo predá ovčie mlieko a urobiť si, lebo ak už fakt chcete origoš bryndzu mala by byť z ovčieho a ťažko dnes zoženiete bryndzu z čisto ovčieho mlieka, robí sa často s prevahou kravského. Z hrudky samozrejme urobíte len bryndzu ale žinčica mi ani nepripadá nejaký zázrak, veĎ to je prevarená srvátka. To už skôr je lepšia neprevarená srvátka ktorá obsahuje živé laktobacily. Ja som trochu strachopud a pasterizujem aj svoje kozie mlieko. Nehrozí nakazenie boreliózou mliekom, ale encefalitídou, aj keď riziko je veľmi nízke. Kozy denne prichádajú do kontaktu s kliešťami z rastlín ktoré žerú tak nemám odvahu riskovať, už aj preto že keby som ochorela nemám zodpovednú náhradu ktorá by sa mi 100perc. postarala o zver keby som bola v nemocnici \":D\"

_________________
Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost. (Jan Werich)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned srp 16, 2015 8:46 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
Sagan píše:
Vdaka. Da sa nam nastavit na susicke asi 37

Na té mojí ne, ale možná to některé dovedou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Žinčica
PříspěvekNapsal: ned srp 16, 2015 8:57 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
Elgenn píše:
Musím si postěžovat. Dnes jsem volal s jedinou farmou v ČR, kterou se mi podařilo najít, když jsem hledal někoho, kdo zde vyrábí pravou brynzu a žinčicu dle původní staletími prověřené metody z mléka nezničeného pasterizací. Paní mě informovala, že s mojí milovanou žinčicou mám smůlu, protože na ně udeřil nějaký ouřední fachidiot a nařídil jim pasterizovat. Brynzu prý dělaji z pasterovaného, žinčica tak vyrobit nejde. Člověk, který se chce stravovat dle zdravého rozumu, si připadá jak disident. Tak snad si něco objednat na Slovensku, tam jim třeba ještě budou tolerovat výjimku na chráněný regionální produkt...

To víte, pokud chcete lidi mít snadno zranitelné z pohledu infekcí nesmíte jejich imunitní systém trénovat, což právě ty přírodní zamořené produkty dělají. Podívejte se na cikány, jak se stravují, jak žijí a já osobně jsem nemocného cikána ještě neviděl. Našinec jí ty vydezinfikované pseudopotraviny a ať na něj nachrchlá kdo chce co chce, chytne všechno. Pak už nezbývá, než samoprodukce, tu vám žádný unijní "odborník" korigovat zatím nemůže.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte zář 08, 2015 12:15 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Čo hovoríte na nápad dávať si ako "predjedlo" pol hodinu pred hlavným jedlom (jem raz denne) 50g nepasterizovanej bryndze rozpustenej v 200ml vody ("bryndzové mlieko") ? Tak 5x týždenne \":-)\" Robievam tak. A čo vy ?

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned zář 20, 2015 10:39 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Čo hovoríte na nápad dávať si ako "predjedlo" pol hodinu pred hlavným jedlom (jem raz denne) 50g nepasterizovanej bryndze rozpustenej v 200ml vody ("bryndzové mlieko") ? Tak 5x týždenne \":-)\" Robievam tak. A čo vy ?

V tom nemůže být žádný problém.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob říj 24, 2015 4:07 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Vraj jogurtové kultúry neprežijú teplotu 50 stupňov celzia, ale len 40 ? Na tomto videu chlapík vmiešal jogurtové kultúry do 50 stupňového mlieka, uzavrel, a urobil sa mu jogurt..... https://www.youtube.com/watch?v=ceOVXFfjVQw

Síce mlieko preváral, pričom nemusel...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob říj 24, 2015 8:32 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Robieva si tu niekto domáci jogurt štýlom, že zahreje mlieko (dajme tomu na 40 stupňov celzia), dá ho do sklenenej fľaše (asi zaváracej), rozmieša ho s jogurtovou kultúrou, a potom šup s tým pod perinu s PET-kou naplnenou horúcou vodou ? Nie, "nechamtím" 20€ na jogurtovač, ale z princípu si chcem vedieť urobiť jogurt aj bez elektriny, a v každom ročnom období...
Ďakujem za odpoveď \":)\"

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned říj 25, 2015 9:13 am 
Offline

Registrován: úte led 27, 2015 4:34 pm
Příspěvky: 70
mnohí to tak robia ale moja skúsenosť je že z perín bol jogurt soploidný ťahavý. Inak u jogurtu pokiaľ ti záleží na konzistencii tak je nutná pasterizácia na 95 a potom až schladenie na 40-45, následne sa očkuje. Pokiaľ jogurt nepotrebuješ hustý tak môžeš bez pasterizácie

_________________
Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost. (Jan Werich)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned říj 25, 2015 9:14 am 
Offline

Registrován: úte led 27, 2015 4:34 pm
Příspěvky: 70
SemTamTuPrídem píše:
Vraj jogurtové kultúry neprežijú teplotu 50 stupňov celzia, ale len 40 ?

Do jogurta sa používajú termofilné baktérie, tých 50 prežiť môžu ale je to na pováženie, ja očkujem pri 45

_________________
Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost. (Jan Werich)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned říj 25, 2015 7:54 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
peetra píše:
Do jogurta sa používajú termofilné baktérie, tých 50 prežiť môžu ale je to na pováženie, ja očkujem pri 45

Ďakujem za odpoveď \":-)\" ....Ja ale pasterizovať nebudem, a mlieko (hoci kravské) budem mať vyššej kvality než je to z mliekomatu... Nakoniec som si predsa len objednal jogurtovač....... Ale za super cenu (16€, Ariete - talianska značka, vyrábajú plno vecí do kuchyne, na 1 liter jogurtu), ktorý nemá časovač, čo mne VYHOVUJE, lebo si chcem jogurt robiť pri teplote okolo tých 40 stupňov celzia okolo 24 hodín, a každé ráno sa zobúdzam doma, takže.... \":D\"
Zaujímalo by ma, či sa taký jogurt pri trávení "kamaráti" aj s ovocím... (maliny, čučoriedky)... ktorých mám v mrazničke ešte dosť... Keďže ten jogurt bude v podstate bezkonkurenčne "dorobený" za taký čas (+ ešte nechať odležať v chladničke pol dňa napríklad, či aj dlhšie), tak by sa nemal "biť" s pár gramami sacharidov z ovocia, či ? ... A k tomu ešte trochu jablčnej vlákniny zamiešať... \":)\"

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon říj 26, 2015 10:37 pm 
Offline

Registrován: pát úno 14, 2014 9:11 pm
Příspěvky: 188
ja robím v jogurtovači kde si myslím že je príliš vysoká teplota a nejde to nastaviť, je to staré Bravo. Jogurtujem 9 hodín. Pri 24h to budeš mať riadne kyslé, ale to nemusí vadiť:) Ja vždy tiež dávam na 12h minimálne schladiť, on potom tak dotuhne. Nikdy som nemala problém stráviť ho spolu s ovocím, nemám o tom nič naštudované ale moje telo s tým problém nemá.

_________________
Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost. Werich


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon říj 26, 2015 11:34 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Moonika píše:
ja robím v jogurtovači kde si myslím že je príliš vysoká teplota a nejde to nastaviť, je to staré Bravo. Jogurtujem 9 hodín. Pri 24h to budeš mať riadne kyslé, ale to nemusí vadiť:) Ja vždy tiež dávam na 12h minimálne schladiť, on potom tak dotuhne. Nikdy som nemala problém stráviť ho spolu s ovocím, nemám o tom nič naštudované ale moje telo s tým problém nemá.

Hmm....tak tú teplotu zmeraj, zmeraj teplotu čerstvo hotového jogurtu, podľa mňa to nad 45 stupňov nehreje, inak by sa nemal taký jogurt ako urobiť - zahubilo by to kultúry.... či ? ... \"8)\"

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte říj 27, 2015 7:39 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Čítal som, že keď sa zmieša mlieko s jogurtovou kultúrou, musí ostať v pokoji, nesmie sa s tým hýbať a podobne....
Je tu ale jeden problém. Mám jogurtovú kultúru v prášku za 2,30€, ktorá je na množstvo 1-5 litrov mlieka. Po otvorení sa má hneď "naočkovať" do mlieka, nemá sa skladovať......Zajtra si idem po jogurtovač, ktorý robí jogurt do 1 litrovej nádobky, ale mlieka budem mať 2 litre... Keby som rozmiešal tú jogurtovú kultúru (bulharská bifido) v 2 litroch mlieka, z toho 1 liter prelial do jogurtovača, ďalší liter nechal v chladničke a nalial do jogurtovača o 24 hodín (lebo jogurt chcem v jogurtovači robiť takých 23 hodín približne)....pokazilo by sa niečo v tom mlieku z chladničky, keby sa po tom dni čo v ňom je jogurtová kultúra, prelialo do jogurtovača ? Skúsil to už niekto takto ako popisujem ? Ďakujem za odpoveď.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte říj 27, 2015 8:31 pm 
Offline

Registrován: pát úno 14, 2014 9:11 pm
Příspěvky: 188
SemTamTuPrídem píše:
Čítal som, že keď sa zmieša mlieko s jogurtovou kultúrou, musí ostať v pokoji, nesmie sa s tým hýbať a podobne....
Je tu ale jeden problém. Mám jogurtovú kultúru v prášku za 2,30€, ktorá je na množstvo 1-5 litrov mlieka. Po otvorení sa má hneď "naočkovať" do mlieka, nemá sa skladovať......Zajtra si idem po jogurtovač, ktorý robí jogurt do 1 litrovej nádobky, ale mlieka budem mať 2 litre... Keby som rozmiešal tú jogurtovú kultúru (bulharská bifido) v 2 litroch mlieka, z toho 1 liter prelial do jogurtovača, ďalší liter nechal v chladničke a nalial do jogurtovača o 24 hodín (lebo jogurt chcem v jogurtovači robiť takých 23 hodín približne)....pokazilo by sa niečo v tom mlieku z chladničky, keby sa po tom dni čo v ňom je jogurtová kultúra, prelialo do jogurtovača ? Skúsil to už niekto takto ako popisujem ? Ďakujem za odpoveď.

No ja neviem ale bežne sa kultúry skladujú v mrazničke, ja by som to tak skúsila, použi len časť kultúry a zbytok daj do mrazničky. Z toho 1l jogurtu si odlož napr deci na zaočkovanie ďalšieho litra mlieka. Môžeš takto viac x preočkovať než použiješ ďalšiu časť z mrazničky. Ja kupujem kultúru na 200l , a kedže je toho len za lyžičku, primiešam si do nej(práškovej) sušené mlieko tak aby som toho mala väčšie množstvo a dalo sa to dobre dávkovať, t.j. dám 30 lyžičiek sušáku a jedna lyžička zmesi teda bude na zaočkovanie 7l mlieka. Je to veľmi úsporné, kultúra ma stojí okolo 4e, očkujem priamo, nepreočkúvam. Kupujem vo VUMZA (Hýbať sa nesmie keď to pracuje, pri správnej teplote, keď to tuhne+keď to chladne... pokiaľ by si to mlieko mal pri nízkej teplote, nemalo by to tuhnúť, takže tá tvoja teória by mohla vyjsť, ale rozumnejšie bude dať zbytok kultúry do mrazničky)

_________________
Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost. Werich


Naposledy upravil Moonika dne úte říj 27, 2015 8:40 pm, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte říj 27, 2015 8:37 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Moonika píše:
No ja neviem ale bežne sa kultúry skladujú v mrazničke, ja by som to tak skúsila, použi len časť kultúry a zbytok daj do mrazničky. Z toho 1l jogurtu si odlož napr deci na zaočkovanie ďalšieho litra mlieka. Môžeš takto viac x preočkovať než použiješ ďalšiu časť z mrazničky. Ja kupujem kultúru na 200l , a kedže je toho len za lyžičku, primiešam si do nej(práškovej) sušené mlieko tak aby som toho mala väčšie množstvo a dalo sa to dobre dávkovať, t.j. dám 30 lyžičiek sušáku a jedna lyžička zmesi teda bude na zaočkovanie 7l mlieka. Je to veľmi úsporné, kultúra ma stojí okolo 4e, očkujem priamo, nepreočkúvam

Monika, ďakujem pekne za odpoveď. Ja som si kúpil kultúru o hmotnosti 1g, za 2,30€... Odkiaľ kupuješ ty ? ... Ten gram by sa teoreticky dal rozdeliť aj na 4 časti, len neviem, do čoho by som tie časti "uložil", do akého úložného obalu....
Na tom malom sáčku píše : "Kultúry na prípravu pravého bulharského jogurtu + bifido kultúry, na domáce použitie. 1 sáčok (cca 1g) na 1-5 litrov mlieka s desiatimi opakovaniami" ..... Čo znamená to "s desiatimi opakovaniami" ? ... že môžem 10 krát očkovať pri zachovaní dostatočnej kvality ? ...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz