SemTamTuPrídem píše:
Čítal som, že keď sa zmieša mlieko s jogurtovou kultúrou, musí ostať v pokoji, nesmie sa s tým hýbať a podobne....
Je tu ale jeden problém. Mám jogurtovú kultúru v prášku za 2,30€, ktorá je na množstvo 1-5 litrov mlieka. Po otvorení sa má hneď "naočkovať" do mlieka, nemá sa skladovať......Zajtra si idem po jogurtovač, ktorý robí jogurt do 1 litrovej nádobky, ale mlieka budem mať 2 litre... Keby som rozmiešal tú jogurtovú kultúru (bulharská bifido) v 2 litroch mlieka, z toho 1 liter prelial do jogurtovača, ďalší liter nechal v chladničke a nalial do jogurtovača o 24 hodín (lebo jogurt chcem v jogurtovači robiť takých 23 hodín približne)....pokazilo by sa niečo v tom mlieku z chladničky, keby sa po tom dni čo v ňom je jogurtová kultúra, prelialo do jogurtovača ? Skúsil to už niekto takto ako popisujem ? Ďakujem za odpoveď.
No ja neviem ale bežne sa kultúry skladujú v mrazničke, ja by som to tak skúsila, použi len časť kultúry a zbytok daj do mrazničky. Z toho 1l jogurtu si odlož napr deci na zaočkovanie ďalšieho litra mlieka. Môžeš takto viac x preočkovať než použiješ ďalšiu časť z mrazničky. Ja kupujem kultúru na 200l , a kedže je toho len za lyžičku, primiešam si do nej(práškovej) sušené mlieko tak aby som toho mala väčšie množstvo a dalo sa to dobre dávkovať, t.j. dám 30 lyžičiek sušáku a jedna lyžička zmesi teda bude na zaočkovanie 7l mlieka. Je to veľmi úsporné, kultúra ma stojí okolo 4e, očkujem priamo, nepreočkúvam. Kupujem vo VUMZA (Hýbať sa nesmie keď to pracuje, pri správnej teplote, keď to tuhne+keď to chladne... pokiaľ by si to mlieko mal pri nízkej teplote, nemalo by to tuhnúť, takže tá tvoja teória by mohla vyjsť, ale rozumnejšie bude dať zbytok kultúry do mrazničky)