Jarda píše:
Elgenn píše:
Nějakou dobu mám doma několik třtinových melas, které ale nepoužívám, abych nedráždil kvasinky, a teď, když jsem se dostal k Tibi krystalkům, mě napadlo, že bych mohl melasy konečně zužitkovat a použít je do nápoje místo cukru. Předpokládám, že se tím dost zvýší zdravotní benefity. Ještě lepší by to mohlo být s melasou obohacenou beta-glukanem, ale tady přemýšlím, jestli teoreticky beta-glukan nebude sabotovat práci krystalků, nebo ještě spíše zda krystalky nebudou sabotovat beta-glukan - ostatně, je to sacharid, mohly by ho tedy rozkládat.
Předpokládám ale, že tento problém zatím nikdo neřešil, takže nezbude, než to vyzkoušet. Každopádně i v základní variantě může být melasa pro Tibi dobré krmivo, jen bude vzhledem k obsahu sacharózy a glukózy třeba dát jí oproti cukru tak trojnásobné množství, případně namixovat částečně s cukrem.
Na to nedovedu odpovědět, to jsem nikdy nezkoušel.
Tak podávám zprávu, jak dopadl můj experiment s původně dobře se jevícím použitím melasy do tibi kefíru. Bohužel se zdá, že melasa kromě žádoucích kultur ještě lépe krmí jakousi kvasinkovou mikrohavěť, protože po určitém čase použítání melasového tibi kefíru se krystalky v nádobě začaly ztrácet pod nánosem usazeniny podobné kalu ve stojícím burčáku. Chuťově nic moc tedy, burčák je určitě lepší.
Poté, co jsem krystalky propláchl ve filtrované vodě a začal je nakládat jen do cukrové vody s citrónem a občas sušeným fíkem či datlí, už se zdá být vše v pořádku.
Jinak na okraj doporučuji zvážit, od koho budete krystalky sehnávat. Já jsem šel cestou zdánlivě jednoduchou - vygooglil jsem si prodej tibi krystalků a kontaktoval první osobu - jistou Vieru T. Za krystalky si naúčtovala 50 Kč a dalších 100 Kč za poštovné, které jí reálně ale stálo asi 40 korun. Krystalky poslala v igelitu a papírové krabičce. Pochopitelně dorazily poškozené, krabička promáčknutá a promočená, což pošta nejdřív dala stranou a můj balík nebyl k nalezení. Den na to mi volali, která bije. Byl jsem moc rád, protože zrovna panovala největší letní vedra a každý den na poště krystalkům náramně svědčil... Paní odesílatelna za tu cenu ani balík neoznačila jako křehký, takže s reklamací bych neuspěl.
Takže radši shánět z ruky do ruky, nebo alespoň od někoho, kdo si nezaložit výnosný byznys s horkou vodou.