Jistě. Je to souhrn všech studií o C z medicínských análů, tak si to přečti a učetříš si dost vlastního objevování.
Vitamín C je pro tělo velmi důležitý a jeho získání není snadné, takže má přirozeně několik možností, jak minimalizovat jeho ztráty. Jinak bychom už dávno vymřeli. Při svém fungování v těle se askorbát mění (oxiduje sám sebe, tedy působí pro tělo jako antioxidant) na dehydroaskorbát. Většina buněk, nejen červené krvinky, umí dehydroaskorbát měnit zpět na askorbát! Ale samozřejmě to nefunguje na sto procent, nelze recyklovat vše, proces závisí i na dalších látkách (rozhodně selenu, ale jistě nejenom). Organismus vždy část céčka ztrácí a jeho doplňování stravou je prostě nevyhnutelné. (Pomlčím o breatheriánech a dalších fantastických lidech, co nepotřebují žádnou stravu, bavme se o běžných lidech, co prostě bez vody zahynou žízní, bez céčka dostanou kurděje a podobně.)
Také ledviny dokáží vracet vitamín C zpět do oběhu prostřednictvím sodíkových transportérů, ale zase to stojí dost energie a ledviny to dělají JEN tehdy, když hladina céčka klesne pod jistou úroveň. Není to běžný proces, jde o nouzové opatření! Když je vitamínu dost, ledviny ho nechají volně procházet ven, protože s sebou odnáší neutralizované toxiny a navíc v samotných močových cestách působí antibakteriálně a protirakovinově...zkrátka to, že se vylučuje močí, není žádné plýtvání, ale rozumné opatření. (Analogicky - odchod vody z těla je důležitý a byla by hloupost omezovat pití jen proto, že tolik vody "vymočíme zbytečně", snažit se pít tak málo, aby "ztráty" močí byly minimální a zpětné vstřebávání maximální, je nebezpečné.)
Věřím tomu, že přirozená strava, srovnaná psychika a čisté prostředí by stačily k tomu, aby si tělo vystačilo s těmi pár gramy příjmu denně.
Osobně ale psychiku na 1* nemám
, jím příšerně (co na tom, že vitariánsky, o těch krásných kápiích z Maďarska nebo banánech z tropů si nedělám iluze, ne že by české zelí na tom bylo lépe), prostředí je silně znečištěné (vzduch, voda, půda, uvolňování různých těkavých karcinogenních látek z dnešního nábytku, nátěrů, podlahových krytin, oblečení, hraček...). Pro tohle všechno potřebujeme silný antioxidant. To vitamín C umí a zastane dobře, ale až ve větších dávkách. Tělo sice nestíhá tak obrovské dávky recyklovat a vylučuje je, ale to nevadí, svou úlohu splnily - léčí virové infekce, otravy atd. Placebo to není, žádné jiné placebo nedokáže u psů vyléčit tzv. nevyléčitelnou psinku...
Tobě se nelíbí preventivní užívání C, nebo léčba megadávkami? Takže když tvou manželku zkosí silná chřipka nebo požahá medúza, že málem umírá, sáhneš po toxických antivirotikách a pol., nebo užiješ prokazatelně léčebný vitamín C, který pro tělo není toxický a nemá vedlejší účinky?
No nic, slovenskou pdf knihu si můžeš přečíst i sám, mizím dělat něco užitečného
me se nelibi oboji, jak preventivni uzivani natoz megasuplementace. neni toxicky tim bych si nebyl jisty, stejne jako nema vedlejsi ucinky tim si uz vubec nejsem jisty. Ledvinove kameny sou ty nejhmatatelnejsi ucinky. viz angl. wiki doporucuji prelouskat je tam toho vice a uz sem to zde uvadel.
Me akorat nejde na rozum proc bych mel do tela cpat preventivne vit C kdyz si s nim umi sam nejlepe hospodarit a ziskavat ho z prirodnich zdroju. navic si mi neodpovedela na dalsi a dalsi predchozi argumenty viz. angl. wiki.