Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 3:29 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 9:05 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Zdravím. Zaujíma ma váš názor ( hlavne Jardov, ale aj názor "ostatných" prispievateľov ) na "Umeocot", sójové omáčky ( Tamari, Johsen Soyu ), slivky Umeboshi... proste na tie "makrobiotické špeciality". Zaujíma ma totiž názor "nemakrobiotika", pretože sa mi zatiaľ k tomu vyjadrovali len makrobiotici. Ďakujem za odpoveď.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 9:44 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 19, 2009 6:50 pm
Příspěvky: 669
NOWOCAYN píše:
Zdravím. Zaujíma ma váš názor ( hlavne Jardov, ale aj názor "ostatných" prispievateľov ) na "Umeocot", sójové omáčky ( Tamari, Johsen Soyu ), slivky Umeboshi... proste na tie "makrobiotické špeciality". Zaujíma ma totiž názor "nemakrobiotika", pretože sa mi zatiaľ k tomu vyjadrovali len makrobiotici. Ďakujem za odpoveď.

Tá sójová omáčka to bude nejaká "srágora". Už to sójová mi tam nesedí.
To ostatné neviem.
Inak mám jednu makrobiotickú knižku (Průchová), kde je vyfotografofaný makrobiotický tanier a vyzerá to skutočne odpudzujúco.
Ako to chutí nechcem radšej vediet. Všetko také "zdochnuté"....
Celá tá kniha mi priadá ako postavená na hlavu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 9:47 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Zdravím. Zaujíma ma váš názor ( hlavne Jardov, ale aj názor "ostatných" prispievateľov ) na "Umeocot", sójové omáčky ( Tamari, Johsen Soyu ), slivky Umeboshi... proste na tie "makrobiotické špeciality". Zaujíma ma totiž názor "nemakrobiotika", pretože sa mi zatiaľ k tomu vyjadrovali len makrobiotici. Ďakujem za odpoveď.

K tomu jsem zde již něco psal a sóju nedoporučuji používat v žádné podobě, jedná se o nejškodlivější potravinu vůbec. Švestičky Umeboshi jsou v některých případech dobré, ale já sám je také nepoužívám, hlavně kvůli té soli.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 9:55 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
[quote="NOWOCAYN":23fobjjs]Zdravím. Zaujíma ma váš názor ( hlavne Jardov, ale aj názor "ostatných" prispievateľov ) na "Umeocot", sójové omáčky ( Tamari, Johsen Soyu ), slivky Umeboshi... proste na tie "makrobiotické špeciality". Zaujíma ma totiž názor "nemakrobiotika", pretože sa mi zatiaľ k tomu vyjadrovali len makrobiotici. Ďakujem za odpoveď.[/quote:23fobjjs]
Ja sa skor vyjadrim na makrobiotiku vseobecne. Raz, na vitarianskom fore niekto makrobiotiku spomenul, a odpoved bola "god save your colons". (dokonca som to nasiel!!!

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Naposledy upravil Honza dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 1
gA==


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 10:39 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Xion : plne s tebou súhlasím v tom, že makrobiotika je postavená na hlavu, nakoľko sa hovorí, že sa musí "dolaďovať" celý život...a že si treba nájsť "kvalitného učiteľa" makrobiotiky, aby si človek nenarobil "paseku"....
Minule si niekde písal, že energie by sa mali vyvážiť pohybom, atď.... Áno, súhlasím s tebou. A navyše negatívne emócie sú silne "jinové", a pritom... nemajú čo hľadať u človeka. Takže ak niekomu škodí zo stravy JIN ( v surovej strave ), tak to preto, lebo je veľmi zjinovaný tým že sa nehýbe, negatívne uvažuje a je nešťastný ( musí niečo spraviť aby sa to zmenilo ), alebo všetko JINové dokopy...
Odkedy som si prečítal knihu od Ota Reissa ( makrobiotik ) a videl, že je vraj obrovský rozdiel v príprave obilnín v pomere s vodou 1:3 a 1:4 ( to je príklad ) - obrovský rozdiel čo sa zdravotného účinku potravy týka... Keď som toto čítal, tak som pochopil že prílišné "komplikovanie" života stravou ( špekulovaním donekonečna ohľadom správneho varenia ) je zbytočná záťaž a je to hlúposť, na ktorú mohol prísť len človek prílišným "filozofovaním", pretože do všetkého chce pchať rozum a veci komplikovať. Nakoniec pre takého makrobiotika je prípustné zjesť jeden plod ovocia za týždeň alebo dva týždne ( ak vôbec ), surové len kvasenú zeleninu ( trošičku ), a šalát - v lete. Pred rokom som s tým súhlasil, teraz sa tomu smejem. Ja som za zlatú strednú cestu, i keď som sa ešte nedostal ku pomeru 50:50... No dostanem sa a budem spokojný.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 10:57 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
[quote="NOWOCAYN":1htd4em2] je zbytočná záťaž a je to hlúposť, na ktorú mohol prísť len človek prílišným "filozofovaním", pretože do všetkého chce pchať rozum a veci komplikovať.[/quote:1htd4em2]
On mozno ani moc nechcel, ale musel. \":-)\" Inak by nedosiahol menej skodlivy stravovaci system od "chaotickeho" varactva \":-)\" To je ako ked sa pomylis pri pocitani matematickeho problemu na zaciatku v znamienku, potom treba vymysliet velmi komplikovany postup, vdaka ktoremu objavis chybu. Ale pokial nechces priznat, ze chyba je v znamienku, mozes najst len velmi komplikovany sposob, ako oblbnut profesorku, aby ti nedala 5ku. \":-)\" Pochopitelne, ziaden priestor na dosiahnutie vyssej matematiky tu nebude. \":-)\"
Takze skutocny problem tkvie v tom, ze nechce pripustit, ze sa pomylil v znamienku. Lebo to zaporne mu chuti (zavislost na varenom \</div

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: úte srp 30, 2011 8:05 am 
Offline

Registrován: úte čer 14, 2011 1:09 pm
Příspěvky: 35
Mat píše:
NOWOCAYN píše:
Zdravím. Zaujíma ma váš názor ( hlavne Jardov, ale aj názor "ostatných" prispievateľov ) na "Umeocot", sójové omáčky ( Tamari, Johsen Soyu ), slivky Umeboshi... proste na tie "makrobiotické špeciality". Zaujíma ma totiž názor "nemakrobiotika", pretože sa mi zatiaľ k tomu vyjadrovali len makrobiotici. Ďakujem za odpoveď.

Tá sójová omáčka to bude nejaká "srágora". Už to sójová mi tam nesedí.
To ostatné neviem.
Inak mám jednu makrobiotickú knižku (Průchová), kde je vyfotografofaný makrobiotický tanier a vyzerá to skutočne odpudzujúco.
Ako to chutí nechcem radšej vediet. Všetko také "zdochnuté"....
Celá tá kniha mi priadá ako postavená na hlavu.

Tak od Průchové se mi dostala čirou náhodou do ruky kniha : Co k Vaší škodě neprošlo cenzurou. Celá kniha je napsána v duchu: Makrobiotika je jediný správný a zdravý druh výživy, je napěchovaná dopisy, které paní Průchová psala do rádií a TV, jako náměty pořadů a rozhovorů a které nebyly uvěřejněny (to je ta cenzura). Pro nás nedoporučuje (spíše zakazuje) metody alternativní medicíny, které nejsou z okolí našeho pásu (např. Indické metody). Uznává jen Japonské a Čínské metody, které jsou údajně našemu pásu bližší. K tomuto musím dodat, že v knize je zmíněno jméno Mishio Kushi nejmíň milionkrát v každé kapitole, který Ing. Průchovou zřejmě učil ..je to v knize téměř modla a rovněž je zde dopis, kde Ing. Průchová reaguje na článek, který píše, že Kushi udělal chybu v typologii..dopis je na 2 stránky knihy a obsahově napsáno, že Kushi se prostě nemýlí!!! Rovněž je údajně nepřípustné jíst ovoce a zeleninu jiných podnebních pásů- nicméně recepty Ing. Průchové jsou plné složek jako např. Umeboshi, pasta miso,Gomasio, Sojové omáčky a soja, Shoyu...pro obyvatele ČR velmi přirozené už dle názvu... Byliny jsou podle ní zdraví nebezpečné..rajčata způsobují neplodnost atd atd..Homosexualita jedince je podle ní způsobena nesprávnou výživou v těhotenství matky ( ráda bych věděla jak by vysvětlila homosexuality např. u tučňáků v jejichž populaci je až 40% jedinců s homosexuálními sklony)..Homosexualita je podle ní makrobiotikou léčitelná a je to nemoc, která nesmí být tolerována společností. Na paškál si vzala i kombuchu... kdy doktor, který propagoval její konzumaci zemřel na selhání srdce a mohla za to údajně právě kombucha. Syrová strava způsobuje údajně únavu a i zelenina by měla být ze 70% tepelně upravována...ovce konzumovat max 2x týdně a to ještě jen jablka. Zkrátka celá kniha na mně působí dojmem, že jedinou pravdu zná Ing. Průchová, protože je diplomovaná a studovala v Japonsku a Americe (rovněž x krát zmíněno v knize)..Nicméně podle toho jakým stylem je kniha psaná mi příjde, že p. Ing. je velmi vznětlivá a potvrdil mi to i tento úryvek z netové diskuze o makrobiotice: "V té době jsem poznala manžele, kteří ještě několik let přede mnou absolvovali kurzy u p. Ing.Průchové. Vyprávěla jsem jim, jak na mě paní Průchová na kurzu působila. Dost mě to překvapilo.Byla taková nervozní, popudlivá, netrpělivá,odměřená a na některé dotazy a připomínky reagovala podle mě nepřiměřeně.Bez pochopení pro lidi, kteří byli někde jinde, prostě podle mě mohla být na ty lidi příjemnější. Lidé se pak už radši na nic neptali."
člověk, který celou dobu propaguje vyváženost jingu a jangu, by měl podle mně mít vyváženou energii a nepůsobit na okolí moc "negativně" nebo moc "pozitivně" ale vyváženě.
Pokud chcete s Ing. průchovou něco probrat ..kontakt na ní nenajdete..nikde..musíte se účastnit pouze osobně jejich kurzů, vzhledem k výše uvednému, bych se tomuto zážitku raději vyhnula.
S hodně věcmi jsem souhlasila...o škodlivosti masa, mléka a mléčných výrobků.
Nicméně projev jakým je kniha psána, mně zrovna nepřesvědčil..je to pouze můj názor, každý nechť si udělá obrázek sám \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: úte srp 30, 2011 9:54 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
aerokh píše:
Tak od Průchové se mi dostala čirou náhodou do ruky kniha : Co k Vaší škodě neprošlo cenzurou. Celá kniha je napsána v duchu: Makrobiotika je jediný správný a zdravý druh výživy, je napěchovaná dopisy, které paní Průchová psala do rádií a TV, jako náměty pořadů a rozhovorů a které nebyly uvěřejněny (to je ta cenzura). Pro nás nedoporučuje (spíše zakazuje) metody alternativní medicíny, které nejsou z okolí našeho pásu (např. Indické metody). Uznává jen Japonské a Čínské metody, které jsou údajně našemu pásu bližší. K tomuto musím dodat, že v knize je zmíněno jméno Mishio Kushi nejmíň milionkrát v každé kapitole, který Ing. Průchovou zřejmě učil ..je to v knize téměř modla a rovněž je zde dopis, kde Ing. Průchová reaguje na článek, který píše, že Kushi udělal chybu v typologii..dopis je na 2 stránky knihy a obsahově napsáno, že Kushi se prostě nemýlí!!! Rovněž je údajně nepřípustné jíst ovoce a zeleninu jiných podnebních pásů- nicméně recepty Ing. Průchové jsou plné složek jako např. Umeboshi, pasta miso,Gomasio, Sojové omáčky a soja, Shoyu...pro obyvatele ČR velmi přirozené už dle názvu... Byliny jsou podle ní zdraví nebezpečné..rajčata způsobují neplodnost atd atd..Homosexualita jedince je podle ní způsobena nesprávnou výživou v těhotenství matky ( ráda bych věděla jak by vysvětlila homosexuality např. u tučňáků v jejichž populaci je až 40% jedinců s homosexuálními sklony)..Homosexualita je podle ní makrobiotikou léčitelná a je to nemoc, která nesmí být tolerována společností. Na paškál si vzala i kombuchu... kdy doktor, který propagoval její konzumaci zemřel na selhání srdce a mohla za to údajně právě kombucha. Syrová strava způsobuje údajně únavu a i zelenina by měla být ze 70% tepelně upravována...ovce konzumovat max 2x týdně a to ještě jen jablka. Zkrátka celá kniha na mně působí dojmem, že jedinou pravdu zná Ing. Průchová, protože je diplomovaná a studovala v Japonsku a Americe (rovněž x krát zmíněno v knize)..Nicméně podle toho jakým stylem je kniha psaná mi příjde, že p. Ing. je velmi vznětlivá a potvrdil mi to i tento úryvek z netové diskuze o makrobiotice: "V té době jsem poznala manžele, kteří ještě několik let přede mnou absolvovali kurzy u p. Ing.Průchové. Vyprávěla jsem jim, jak na mě paní Průchová na kurzu působila. Dost mě to překvapilo.Byla taková nervozní, popudlivá, netrpělivá,odměřená a na některé dotazy a připomínky reagovala podle mě nepřiměřeně.Bez pochopení pro lidi, kteří byli někde jinde, prostě podle mě mohla být na ty lidi příjemnější. Lidé se pak už radši na nic neptali."
člověk, který celou dobu propaguje vyváženost jingu a jangu, by měl podle mně mít vyváženou energii a nepůsobit na okolí moc "negativně" nebo moc "pozitivně" ale vyváženě.
Pokud chcete s Ing. průchovou něco probrat ..kontakt na ní nenajdete..nikde..musíte se účastnit pouze osobně jejich kurzů, vzhledem k výše uvednému, bych se tomuto zážitku raději vyhnula.
S hodně věcmi jsem souhlasila...o škodlivosti masa, mléka a mléčných výrobků.
Nicméně projev jakým je kniha psána, mně zrovna nepřesvědčil..je to pouze můj názor, každý nechť si udělá obrázek sám \":)\"

Každý fanatizmus je pochopitelně škodlivý a v tomto případě jde to fanatizmus jak vyšitý, čili takové lidi není dobré brát vážně a naslouchat se jim musí velice opatrně s velkou dávkou logického uvažování. Osobně se domnívám, že makrobiotika v našem národním pojetí je zdraví vyloženě škodlivá o čemž mě stále přesvědčují zaplísnění makrobiotici, kteří mě navštěvují jako pacienti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: pon bře 19, 2012 12:12 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Podľa mňa NAJVäČŠÍ omyl MAKROBIOTIKY je v nezmyselej viere, že extrémy v energiách sú zlé, a preto je vhodné konzumovať len "vyvážené potraviny", t.j. vo veľkej väčšine len tie, ktoré sú čo najviac v strede medzi energiami JIN a JANG (v praxi : obilniny a varená zelenina + trocha oleja a trocha soli)... PREČO TO ALE NEFUNGUJE ?

Selský rozum pozorovateľa prírody si hneď všimne tieto extrémy, ktoré sú proste pre život nevyhnutné (uvediem príklady) :
deň a noc
svetlo a tma
teplo a zima
vodná para a sneh
oheň a ľad
sladké a slané
kyslé a horké
radosť a smútok
energia a malátnosť
aktivita a oddych
nádych a výdych
bdelosť a spánok
vánok a výchrica
myš a slon
...blabla.....atď...

Makrobiotika tvrdí, že všetko čo je niekde pri extrémnych hodnotách (príklad : med, studená voda - pitie, kúpeľ..., cibuľa, zázvor, koreniny, ovocie, atď...) je pre telo škodlivé...... A čo ženské a mužské pohlavné orgány ? Keď sa spoja, vznikne "stred". Ale ten stred vzniká z dvoch extrémne energeticky odlišných polarít, ktoré sa spojením vyvážia. Tak isto aj deň strieda noc - síce nie zo sekundy na sekundu, ale pekne postupne... No makrobiotika do stravy zanáša teóriu, ktorá ASI NIKDE V PRÍRODE nemohla byť odpozorovaná... Mne to príde tak, že makrobiotika sa dá porovnať s nejakým ČLOVEKOM BEZ NÁZORU, KTORÝ SA VEZIE STÁLE V STREDE A BOJÍ SA ŽIŤ.... A najväčšia tragédia z toho všetkého je, že aj napriek tomu sa slovo "makrobiotika" skladá z dvoch silných slov "MAKRO" a "BIO", ktoré sa dá po preložení chápať ako niečo OBROVSKÉ, PREKYPUJÚCE ENERGIOU, VZNEŠENÉ, VŠETKO CHÁPAJÚCE A VŠADE PRÍTOMÉ ŽIVÉ... A ja sa pýtam.... FAKT ? Makrobiotici (čo sa tomu roky venujú) ma nepresvedčili...ani výzorom, ani mentalitou, ani psychologickými reakciami, a už VôBEC NIE nejakou charizmou.... Ale to je predsa tak... keď si nemôžu dovoliť ani spať, ani byť aktívne bdelými... lebo "sú to extrémy".... \":D\"

MAKROBIOTIKA znie svojim názvom ako oslava života, ale V SKUTOČNOSTI mi to príde ÚPLNE NAOPAK....

NIE SÚ TOTO VŚETKO POJMY, KTORÝCH POLARITA JE VYSLOVENE ROZDIELNA ? KDE TU VIDÍME "STRED" ?
Mám dojem, že podľa MAKRO(IDIO)TIKY by mal človek byť tiež "stred", takže by mal chodiť predpísanou rýchlosťou (aby ani nebehal, ani nechodil pomaly), mal by mať na tvári "štvrťoúsmev" (medzi smutným výrazom a širokým úsmevom), nemal by sa pre nič nadchnúť, z ničoho sa radovať, z ničoho smútiť, z ničoho sa smiať a z ničoho plakať, mal by mať na všetko neutrálne reakcie ...
Totiž MAKROBIOTIKA to chápe nie tak, že je dobré plávať od jedého brehu k druhému a spoznávať obe územia a všetko, čo sa nachádza medzi nimi... Makrobiotika to chápe tak, že najlepšie je byť v strede jazera, k brehom sa približovať len nepatrne, a niekedy je dovolené na pár sekúnd vyjsť na hociktorý breh, aby život "stál za to", lebo "človek je len človek, tak musí zhrešiť, a dať si občas ovocie na ktoré má chuť, či ochutiť jedlo bylinkami či korením, aj keď je to makrobiotikou zakazované"...

POZNÁ NIEKTO HORŠÍ VÝŽIVOVÝ SMER, KTORÝ JE NAVYŠE TAK ZNÁMY ? Ja nie...

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: pon bře 19, 2012 12:45 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Najväčší EXOT v makrobiotike na území ČR je Ota Reiss, ktorý je presvedčený o tom, že hlavná potravina človeka by mal byť chlieb, doplňovaný olejom a zeleninou, a že CHLIEB MUSÍ BYŤ NAPAROVANÝ na pare tak, aby nasiakol určité množstvo vlahy (a obsahoval tak určité presné % vody), a tak sa mohol kombinovať so zeleninou s obsahom prsne určeného množstva vody.... A to všetko v takom pomere medzi sebou (chlieb : zelenina + tuk či orechy, a výnimočne varené obilniny a strukoviny), aby obsah vody v týchto potravinách sa rovnal obsahu vody v tele muža (menej vody v tele) a ženy (viac vody v tele)...

Podľa Reissa (makrobiotik) suché jedlo dodáva energiu (chlieb), a jedlo vo forme kaší USPÁVA... (a údajný uspávajúci účinok kaší priraďuje deťom - ktoré ich vraj jedia práve preto...).
Podľa Reissa "tvrdé" - tuhé - (štruktúrou) potraviny vyživujú tvrdé časti tela, a "mäkké" - vláčne - potraviny vyživujú mäkké časti tela... A je podľa neho NEVYHNUTNE DôLEŽITÉ nájsť medzi nimi presný pomer pre dokonalé zdravie...
Píše, že kôrka z chleba je nevyhnutná pre vývin tvrdých častí tela (zuby, kosti...)

Ďalej tvrdí, že ovocie je pre opice, a že človek z neho stráca mozog...

Podľa Reissa a ostatných makrobiotikou môže za rozvoj mozgu človeka práve konzumácia obilnín....

Čo si myslíte o jeho teóriách ?

Ja sa z nich SMEJEM (ale v minulosti som mu veril... \":?\" \":roll:\" ) ...

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: čtv srp 27, 2015 5:19 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Som tu znova (NOWOCAYN). Lenže teraz už s 1 jedlom denne (na rozdiel od troch z roku 2012) s ktorým si plne vystačím, so snížením tukov na 300g/deň (z pôvodných 450g v troch jedlách dňa z roku 2012), pričom to chcem znížiť na 250g tukov/deň (pokiaľ potom nezačnem chudnúť, lebo to vážne nepotrebujem...). Množstvo bielkovín (110-120g/deň) ostalo, ale skúsim ho znížiť tak na 90g/deň. A to aj z ekonomického dôvodu (aby viac peňazí ostalo aj na Fytominerál, MUMIO, MISO), ALE HLAVNE z dôvodu, aby to jedno jedlo dňa som zjedol hneď ako sa cítim sýty, a nie ešte mal takých 20-25% jedla na tanieri pri pocite sýtosti, a tých 20-25% jedla zjedol už TROŠKU nasilu. Inak povedané, prial by som si, aby moje jedno jedlo dňa bolo objemovo trošku menšie než je. Momentálne je objemovo (pokiaľ jem mäso s tukom/väčšinou maslo/ a zeleninou + silne koncentrovaný vývar z kostí....lebo jedlo z vajec je u mňa objemovo väčšie) približne na 900ml. Podotýkam, jem raz denne.
Množstvo sacharidov do 20g/deň ostáva.
No teraz ale k téme - Makrobiotické "vymoženosti"
...Alebo "japonské vymoženosti" ? ....
Dnes som si kúpil MISO PASTU, konkrétne "čisto" sójovú, veľmi tmavú "HATCHO MISO", originál japonská (zakúpená na Slovensku).
Miso je rôzne, popíšem jednotlivé druhy v skratke (zloženie) :

Miso SHIRO - pasta z bielej ryže
Energia: 800 kJ/190 kcal
Tuky: 5,1 g z toho nasýtené: 0,7 g
Uhľohydráty: 28,4 g z toho cukry: 18,6 g
Vláknina: 6,3 g
Proteíny: 10,9 g
Soľ: 5,4 g
Sodík: 2,125 mg

Miso BROWN RICE - pasta rýžová
Energia: 681 kJ/163 kcal
Tuky: 7 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,9 g
Uhľohydráty: 9,1 g z toho cukry: 8,2 g
Vláknina: 7,7 g
Proteíny: 12,1 g
Soľ: 10,3 g
Sodík: 4,073 mg

Miso MUGI - pasta jačmenná
Energia: 690 kJ/165 kcal
Tuky: 5,8 g z toho nasýtené: 0,8 g
Uhľohydráty: 12,2 g z toho cukry: 7,6 g
Vláknina: 8,1 g
Proteíny: 12 g
Soľ: 9,8 g
Sodík: 3,856 mg

Miso HATCHO - pasta sójová
Energia: 875kJ/208 kcal
Tuky: 6,6 g z toho nasýtené: 0,9 g
Uhľohydráty: 11,1 g z toho cukry: 0,6 g
Vkáknina: 7,7 g
Proteíny: 22,4 g
Soľ: 9,6 g
Sodík: 3,790 mg

....
Ja som si vybral "Miso HATCHO", z dôvodu obsahu najmenšieho množstva sacharidov (a hlavne cukrov).
Zaujímalo by ma, koľko gramov produktu "MISO" môžem denne vmiešať do jedla, resp. zjesť pár minút pred jedlom (ideálne asi rozpustené v troche vlažno-teplej vody).
Koľko MISA denne si doprajete vy, čo ho bežne používate ? Ja by som rád aj 20g.... Je to možné z dlhodobého hľadiska ?

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: ned zář 20, 2015 9:04 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Som tu znova (NOWOCAYN). Lenže teraz už s 1 jedlom denne (na rozdiel od troch z roku 2012) s ktorým si plne vystačím, so snížením tukov na 300g/deň (z pôvodných 450g v troch jedlách dňa z roku 2012), pričom to chcem znížiť na 250g tukov/deň (pokiaľ potom nezačnem chudnúť, lebo to vážne nepotrebujem...). Množstvo bielkovín (110-120g/deň) ostalo, ale skúsim ho znížiť tak na 90g/deň. A to aj z ekonomického dôvodu (aby viac peňazí ostalo aj na Fytominerál, MUMIO, MISO), ALE HLAVNE z dôvodu, aby to jedno jedlo dňa som zjedol hneď ako sa cítim sýty, a nie ešte mal takých 20-25% jedla na tanieri pri pocite sýtosti, a tých 20-25% jedla zjedol už TROŠKU nasilu. Inak povedané, prial by som si, aby moje jedno jedlo dňa bolo objemovo trošku menšie než je. Momentálne je objemovo (pokiaľ jem mäso s tukom/väčšinou maslo/ a zeleninou + silne koncentrovaný vývar z kostí....lebo jedlo z vajec je u mňa objemovo väčšie) približne na 900ml. Podotýkam, jem raz denne.
Množstvo sacharidov do 20g/deň ostáva.
No teraz ale k téme - Makrobiotické "vymoženosti"
...Alebo "japonské vymoženosti" ? ....
Dnes som si kúpil MISO PASTU, konkrétne "čisto" sójovú, veľmi tmavú "HATCHO MISO", originál japonská (zakúpená na Slovensku).
Miso je rôzne, popíšem jednotlivé druhy v skratke (zloženie) :

Miso SHIRO - pasta z bielej ryže
Energia: 800 kJ/190 kcal
Tuky: 5,1 g z toho nasýtené: 0,7 g
Uhľohydráty: 28,4 g z toho cukry: 18,6 g
Vláknina: 6,3 g
Proteíny: 10,9 g
Soľ: 5,4 g
Sodík: 2,125 mg

Miso BROWN RICE - pasta rýžová
Energia: 681 kJ/163 kcal
Tuky: 7 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,9 g
Uhľohydráty: 9,1 g z toho cukry: 8,2 g
Vláknina: 7,7 g
Proteíny: 12,1 g
Soľ: 10,3 g
Sodík: 4,073 mg

Miso MUGI - pasta jačmenná
Energia: 690 kJ/165 kcal
Tuky: 5,8 g z toho nasýtené: 0,8 g
Uhľohydráty: 12,2 g z toho cukry: 7,6 g
Vláknina: 8,1 g
Proteíny: 12 g
Soľ: 9,8 g
Sodík: 3,856 mg

Miso HATCHO - pasta sójová
Energia: 875kJ/208 kcal
Tuky: 6,6 g z toho nasýtené: 0,9 g
Uhľohydráty: 11,1 g z toho cukry: 0,6 g
Vkáknina: 7,7 g
Proteíny: 22,4 g
Soľ: 9,6 g
Sodík: 3,790 mg

....
Ja som si vybral "Miso HATCHO", z dôvodu obsahu najmenšieho množstva sacharidov (a hlavne cukrov).
Zaujímalo by ma, koľko gramov produktu "MISO" môžem denne vmiešať do jedla, resp. zjesť pár minút pred jedlom (ideálne asi rozpustené v troche vlažno-teplej vody).
Koľko MISA denne si doprajete vy, čo ho bežne používate ? Ja by som rád aj 20g.... Je to možné z dlhodobého hľadiska ?

S tím zkušenosti nemám, mě zrovna moc nechutná, ale pokud vím tak v Japonsku ho jedí docela ve velkém množství jako polévky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Makrobiotické "vymoženosti"
PříspěvekNapsal: ned zář 20, 2015 10:55 am 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
NOWOCAYN píše:
Najväčší EXOT v makrobiotike na území ČR je Ota Reiss, ktorý je presvedčený o tom, že hlavná potravina človeka by mal byť chlieb, doplňovaný olejom a zeleninou, a že CHLIEB MUSÍ BYŤ NAPAROVANÝ na pare tak, aby nasiakol určité množstvo vlahy (a obsahoval tak určité presné % vody), a tak sa mohol kombinovať so zeleninou s obsahom prsne určeného množstva vody.... A to všetko v takom pomere medzi sebou (chlieb : zelenina + tuk či orechy, a výnimočne varené obilniny a strukoviny), aby obsah vody v týchto potravinách sa rovnal obsahu vody v tele muža (menej vody v tele) a ženy (viac vody v tele)...

Podľa Reissa (makrobiotik) suché jedlo dodáva energiu (chlieb), a jedlo vo forme kaší USPÁVA... (a údajný uspávajúci účinok kaší priraďuje deťom - ktoré ich vraj jedia práve preto...).
Podľa Reissa "tvrdé" - tuhé - (štruktúrou) potraviny vyživujú tvrdé časti tela, a "mäkké" - vláčne - potraviny vyživujú mäkké časti tela... A je podľa neho NEVYHNUTNE DôLEŽITÉ nájsť medzi nimi presný pomer pre dokonalé zdravie...
Píše, že kôrka z chleba je nevyhnutná pre vývin tvrdých častí tela (zuby, kosti...)

Ďalej tvrdí, že ovocie je pre opice, a že človek z neho stráca mozog...

Podľa Reissa a ostatných makrobiotikou môže za rozvoj mozgu človeka práve konzumácia obilnín....

Čo si myslíte o jeho teóriách ?

Ja sa z nich SMEJEM (ale v minulosti som mu veril... \":?\" \":roll:\" ) ...

Pan Reiss se podruhé narodil, probudil, a jakýmsi darem z nebes, který zjevně neobdržel každý, najednou ví. Jeho hlavním úsilí bude ale zřejmě prodej kurzů a pomůcek k "alternativnímu způsobu života" (čti: naprosto běžnému). Jeho úvodní stránky, body, pravidla a "odhalení tajemství přírody" jsou triviality.
Kvalitní chléb a pečivo (pokud na něj má člověk chuť) běžně pečou rodinné regionální pekárny, v provotřídní kvalitě, tak jako před sto lety, a denně to lze koupit (jako třeba dnes v neděli v osm ráno) čerstvé, v roky a roky téměř nezměněné (spíše lepší a lepší) kvalitě. Bez blbých keců o poznání tajemství přírody.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz