Mat píše:
NOWOCAYN píše:
Zdravím. Zaujíma ma váš názor ( hlavne Jardov, ale aj názor "ostatných" prispievateľov ) na "Umeocot", sójové omáčky ( Tamari, Johsen Soyu ), slivky Umeboshi... proste na tie "makrobiotické špeciality". Zaujíma ma totiž názor "nemakrobiotika", pretože sa mi zatiaľ k tomu vyjadrovali len makrobiotici. Ďakujem za odpoveď.
Tá sójová omáčka to bude nejaká "srágora". Už to sójová mi tam nesedí.
To ostatné neviem.
Inak mám jednu makrobiotickú knižku (Průchová), kde je vyfotografofaný makrobiotický tanier a vyzerá to skutočne odpudzujúco.
Ako to chutí nechcem radšej vediet. Všetko také "zdochnuté"....
Celá tá kniha mi priadá ako postavená na hlavu.
Tak od Průchové se mi dostala čirou náhodou do ruky kniha : Co k Vaší škodě neprošlo cenzurou. Celá kniha je napsána v duchu: Makrobiotika je jediný správný a zdravý druh výživy, je napěchovaná dopisy, které paní Průchová psala do rádií a TV, jako náměty pořadů a rozhovorů a které nebyly uvěřejněny (to je ta cenzura). Pro nás nedoporučuje (spíše zakazuje) metody alternativní medicíny, které nejsou z okolí našeho pásu (např. Indické metody). Uznává jen Japonské a Čínské metody, které jsou údajně našemu pásu bližší. K tomuto musím dodat, že v knize je zmíněno jméno Mishio Kushi nejmíň milionkrát v každé kapitole, který Ing. Průchovou zřejmě učil ..je to v knize téměř modla a rovněž je zde dopis, kde Ing. Průchová reaguje na článek, který píše, že Kushi udělal chybu v typologii..dopis je na 2 stránky knihy a obsahově napsáno, že Kushi se prostě nemýlí!!! Rovněž je údajně nepřípustné jíst ovoce a zeleninu jiných podnebních pásů- nicméně recepty Ing. Průchové jsou plné složek jako např. Umeboshi, pasta miso,Gomasio, Sojové omáčky a soja, Shoyu...pro obyvatele ČR velmi přirozené už dle názvu... Byliny jsou podle ní zdraví nebezpečné..rajčata způsobují neplodnost atd atd..Homosexualita jedince je podle ní způsobena nesprávnou výživou v těhotenství matky ( ráda bych věděla jak by vysvětlila homosexuality např. u tučňáků v jejichž populaci je až 40% jedinců s homosexuálními sklony)..Homosexualita je podle ní makrobiotikou léčitelná a je to nemoc, která nesmí být tolerována společností. Na paškál si vzala i kombuchu... kdy doktor, který propagoval její konzumaci zemřel na selhání srdce a mohla za to údajně právě kombucha. Syrová strava způsobuje údajně únavu a i zelenina by měla být ze 70% tepelně upravována...ovce konzumovat max 2x týdně a to ještě jen jablka. Zkrátka celá kniha na mně působí dojmem, že jedinou pravdu zná Ing. Průchová, protože je diplomovaná a studovala v Japonsku a Americe (rovněž x krát zmíněno v knize)..Nicméně podle toho jakým stylem je kniha psaná mi příjde, že p. Ing. je velmi vznětlivá a potvrdil mi to i tento úryvek z netové diskuze o makrobiotice: "V té době jsem poznala manžele, kteří ještě několik let přede mnou absolvovali kurzy u p. Ing.Průchové. Vyprávěla jsem jim, jak na mě paní Průchová na kurzu působila. Dost mě to překvapilo.Byla taková nervozní, popudlivá, netrpělivá,odměřená a na některé dotazy a připomínky reagovala podle mě nepřiměřeně.Bez pochopení pro lidi, kteří byli někde jinde, prostě podle mě mohla být na ty lidi příjemnější. Lidé se pak už radši na nic neptali."
člověk, který celou dobu propaguje vyváženost jingu a jangu, by měl podle mně mít vyváženou energii a nepůsobit na okolí moc "negativně" nebo moc "pozitivně" ale vyváženě.
Pokud chcete s Ing. průchovou něco probrat ..kontakt na ní nenajdete..nikde..musíte se účastnit pouze osobně jejich kurzů, vzhledem k výše uvednému, bych se tomuto zážitku raději vyhnula.
S hodně věcmi jsem souhlasila...o škodlivosti masa, mléka a mléčných výrobků.
Nicméně projev jakým je kniha psána, mně zrovna nepřesvědčil..je to pouze můj názor, každý nechť si udělá obrázek sám