Zdravím, předem si uvědomuju, že toto téma je nejspíš i na úrovni všech nejpoctivějších, nejschopnějších a nezmanipulovaných vědců a odborníků na výživu i s dostupnou technologií, natožpak pro běžného člověka, co se týče praktického dokázání všech souvislostí ohledně metabolismu a všech kombinací vzájemných interakcí údajných esenciálních živin, v plné hloubce, vlastně těžko nějak jednoduše plně obsáhnutelné, ale přesto...
Jeden přístup může být údajně ten, že někteří lidé jsou údajně schopni dostat do těla to co zrovna (doopravdy) potřebují tak, že na to jednoduše dostanou chuť...
Z opačného "vědecko-intelektuálního" pohledu se pak dostáváme, pokud jsem správně pochopil všechny dosud nastudované souvislosti o této problematice, do střetu vlivů docela dosti známých i neznámých faktorů... Individualita metabolismu každého člověka, obsah živin v člověku dostupných potravinách, podílení se esenciálních živin na všech možných procesech, potřebné množství, vzájemně slučitelné a neslučitelné kombinace požívaných nutrientů atd... Znalosti o tom, kterými živinami se dá i kvůli špatné vylučitelnosti předávkovat...
Je vůbec možné nějak jednoduše, nejlépe z dostupných českých plodin obsáhnout všechny esenciální živiny, kterých je, podle toho, co jsem dosud nastudoval kolem 42+- , které si tělo údajně není schopné samo vytvořit a jejichž účinky, funkce, metabolické kombinace a potřeby množství věda vlastně ani s jistotou plně nezná?
zde jsem našel takový relativně podle mě šikovný seznam esenciálních živin(ikdyž možná není kompletní) -
1/ vitaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin, C, D, E, kyselina listová), 2/ minerály (vápník, fosfor, železo, sodík, draslík, hořčík, zinek, měď, mangan, selen, síra, chlór, fluor, křemík, molybden, nikl, chróm, jód ), 3/ aminokyseliny (valin, leucin, isoleucin, methionin, cystein, threonin, lysin, fenylalanin, tyrosin, tryptofan), 4/ mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina alfa linolenová).
Když pominu aminokyseliny, které nejsou tak těžké na pokrytí... - maso, vejce, ořechy, semena atd... mastné kyseliny, jejichž pokrytí také není zase tak těžké - rostlinné oleje, rybí tuk, i další...
Tak zbývající vitamíny, minerály, či stopové prvky, kromě těch nejznámějších.... většina lidí ani neřeší... a hodně z nich má doporučenou denní dávku takovou, kterou třeba většina lidí podle mě nemůže s necíleným přístupem a vyšším množstvím určitých konkrétních potravin pokrýt... ještě navíc třeba bez doplňků...
Ono je tu i ta druhá, duchovnější možnost, že vyladěný, očištěný člověk s očištěným tělem a vědomím může údajně fungovat tak, že pro něj nemusí platit, že některé esenciální živiny(vědou uznané) pro něj musí být nutně esenciální... pránisté atd...
Ale co si o tom myslíte vy?Zajímal by mě hlavně váš názor Pane Jardo... Existuje pro běžného člověka možnost, jak bez doplňků s pokrytím všech možných faktorů, co se týče spolehlivého, přiměřeného dodání živin - hlavně těch vitamínů, minerálů a stopových prvků, v nějakých pro tělo přijatelných kombinacích a dávkách,nejlíp z potravin, které mohou být i českého původu.... Poskládat jídelníček, třeba měsíční... který když bude dodržovat, tak alespoň s většinovou jistotou nebude trpět nedostatkem nebo přebytkem jakéhokoliv nutrientu?Je to tak složité, jak se při studiu těchto věcí zdá, nebo některý člověk, který do toho vážně pronikl a jde mu o dobro svého zdraví i zdraví dalších občanů více, než jen o nějakou určitou zúženou propagaci a finanční výhody, již vydal nějakou knihu nebo něco o této problematice, z čeho by šlo něco takového lehce poskládat?Bez hlubší znalosti výše zmíněných faktorů ze strany laika?
Nebo, jak jste si jistý třeba vy, že Vám ve stravě nějaký nutrient nechybí nebo nepřebývá?Čistě pocitově nebo to máte i nějak vědecky-intelektuálně podloženo?
Vím, že doporučujete i kalkulačku nutrientů cronometer... Ale tam mi také připadá, že není asi všechno...
Předem díky za odpověď.
|