Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte pro 03, 2024 7:36 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát zář 24, 2021 6:50 pm 
Offline

Registrován: úte led 12, 2016 2:59 pm
Příspěvky: 123
Zdravím, předem si uvědomuju, že toto téma je nejspíš i na úrovni všech nejpoctivějších, nejschopnějších a nezmanipulovaných vědců a odborníků na výživu i s dostupnou technologií, natožpak pro běžného člověka, co se týče praktického dokázání všech souvislostí ohledně metabolismu a všech kombinací vzájemných interakcí údajných esenciálních živin, v plné hloubce, vlastně těžko nějak jednoduše plně obsáhnutelné, ale přesto...

Jeden přístup může být údajně ten, že někteří lidé jsou údajně schopni dostat do těla to co zrovna (doopravdy) potřebují tak, že na to jednoduše dostanou chuť...

Z opačného "vědecko-intelektuálního" pohledu se pak dostáváme, pokud jsem správně pochopil všechny dosud nastudované souvislosti o této problematice, do střetu vlivů docela dosti známých i neznámých faktorů... Individualita metabolismu každého člověka, obsah živin v člověku dostupných potravinách, podílení se esenciálních živin na všech možných procesech, potřebné množství, vzájemně slučitelné a neslučitelné kombinace požívaných nutrientů atd... Znalosti o tom, kterými živinami se dá i kvůli špatné vylučitelnosti předávkovat...

Je vůbec možné nějak jednoduše, nejlépe z dostupných českých plodin obsáhnout všechny esenciální živiny, kterých je, podle toho, co jsem dosud nastudoval kolem 42+- , které si tělo údajně není schopné samo vytvořit a jejichž účinky, funkce, metabolické kombinace a potřeby množství věda vlastně ani s jistotou plně nezná?

zde jsem našel takový relativně podle mě šikovný seznam esenciálních živin(ikdyž možná není kompletní) -

1/ vitaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin, C, D, E, kyselina listová),
2/ minerály (vápník, fosfor, železo, sodík, draslík, hořčík, zinek, měď, mangan, selen, síra, chlór, fluor, křemík, molybden, nikl, chróm, jód ),
3/ aminokyseliny (valin, leucin, isoleucin, methionin, cystein, threonin, lysin, fenylalanin, tyrosin, tryptofan),
4/ mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina alfa linolenová).

Když pominu aminokyseliny, které nejsou tak těžké na pokrytí... - maso, vejce, ořechy, semena atd...
mastné kyseliny, jejichž pokrytí také není zase tak těžké - rostlinné oleje, rybí tuk, i další...

Tak zbývající vitamíny, minerály, či stopové prvky, kromě těch nejznámějších.... většina lidí ani neřeší... a hodně z nich má doporučenou denní dávku takovou, kterou třeba většina lidí podle mě nemůže s necíleným přístupem a vyšším množstvím určitých konkrétních potravin pokrýt... ještě navíc třeba bez doplňků...

Ono je tu i ta druhá, duchovnější možnost, že vyladěný, očištěný člověk s očištěným tělem a vědomím může údajně fungovat tak, že pro něj nemusí platit, že některé esenciální živiny(vědou uznané) pro něj musí být nutně esenciální... pránisté atd...

Ale co si o tom myslíte vy?Zajímal by mě hlavně váš názor Pane Jardo... Existuje pro běžného člověka možnost, jak bez doplňků s pokrytím všech možných faktorů, co se týče spolehlivého, přiměřeného dodání živin - hlavně těch vitamínů, minerálů a stopových prvků, v nějakých pro tělo přijatelných kombinacích a dávkách,nejlíp z potravin, které mohou být i českého původu.... Poskládat jídelníček, třeba měsíční... který když bude dodržovat, tak alespoň s většinovou jistotou nebude trpět nedostatkem nebo přebytkem jakéhokoliv nutrientu?Je to tak složité, jak se při studiu těchto věcí zdá, nebo některý člověk, který do toho vážně pronikl a jde mu o dobro svého zdraví i zdraví dalších občanů více, než jen o nějakou určitou zúženou propagaci a finanční výhody, již vydal nějakou knihu nebo něco o této problematice, z čeho by šlo něco takového lehce poskládat?Bez hlubší znalosti výše zmíněných faktorů ze strany laika?

Nebo, jak jste si jistý třeba vy, že Vám ve stravě nějaký nutrient nechybí nebo nepřebývá?Čistě pocitově nebo to máte i nějak vědecky-intelektuálně podloženo?

Vím, že doporučujete i kalkulačku nutrientů cronometer... Ale tam mi také připadá, že není asi všechno...

Předem díky za odpověď.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát zář 24, 2021 10:17 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28405
Bydliště: Poděbrady
Abstinující Bojovník píše:
Zdravím, předem si uvědomuju, že toto téma je nejspíš i na úrovni všech nejpoctivějších, nejschopnějších a nezmanipulovaných vědců a odborníků na výživu i s dostupnou technologií, natožpak pro běžného člověka, co se týče praktického dokázání všech souvislostí ohledně metabolismu a všech kombinací vzájemných interakcí údajných esenciálních živin, v plné hloubce, vlastně těžko nějak jednoduše plně obsáhnutelné, ale přesto...

Jeden přístup může být údajně ten, že někteří lidé jsou údajně schopni dostat do těla to co zrovna (doopravdy) potřebují tak, že na to jednoduše dostanou chuť...

Z opačného "vědecko-intelektuálního" pohledu se pak dostáváme, pokud jsem správně pochopil všechny dosud nastudované souvislosti o této problematice, do střetu vlivů docela dosti známých i neznámých faktorů... Individualita metabolismu každého člověka, obsah živin v člověku dostupných potravinách, podílení se esenciálních živin na všech možných procesech, potřebné množství, vzájemně slučitelné a neslučitelné kombinace požívaných nutrientů atd... Znalosti o tom, kterými živinami se dá i kvůli špatné vylučitelnosti předávkovat...

Je vůbec možné nějak jednoduše, nejlépe z dostupných českých plodin obsáhnout všechny esenciální živiny, kterých je, podle toho, co jsem dosud nastudoval kolem 42+- , které si tělo údajně není schopné samo vytvořit a jejichž účinky, funkce, metabolické kombinace a potřeby množství věda vlastně ani s jistotou plně nezná?

zde jsem našel takový relativně podle mě šikovný seznam esenciálních živin(ikdyž možná není kompletní) -

1/ vitaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin, C, D, E, kyselina listová),
2/ minerály (vápník, fosfor, železo, sodík, draslík, hořčík, zinek, měď, mangan, selen, síra, chlór, fluor, křemík, molybden, nikl, chróm, jód ),
3/ aminokyseliny (valin, leucin, isoleucin, methionin, cystein, threonin, lysin, fenylalanin, tyrosin, tryptofan),
4/ mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina alfa linolenová).

Když pominu aminokyseliny, které nejsou tak těžké na pokrytí... - maso, vejce, ořechy, semena atd...
mastné kyseliny, jejichž pokrytí také není zase tak těžké - rostlinné oleje, rybí tuk, i další...

Tak zbývající vitamíny, minerály, či stopové prvky, kromě těch nejznámějších.... většina lidí ani neřeší... a hodně z nich má doporučenou denní dávku takovou, kterou třeba většina lidí podle mě nemůže s necíleným přístupem a vyšším množstvím určitých konkrétních potravin pokrýt... ještě navíc třeba bez doplňků...

Ono je tu i ta druhá, duchovnější možnost, že vyladěný, očištěný člověk s očištěným tělem a vědomím může údajně fungovat tak, že pro něj nemusí platit, že některé esenciální živiny(vědou uznané) pro něj musí být nutně esenciální... pránisté atd...

Ale co si o tom myslíte vy?Zajímal by mě hlavně váš názor Pane Jardo... Existuje pro běžného člověka možnost, jak bez doplňků s pokrytím všech možných faktorů, co se týče spolehlivého, přiměřeného dodání živin - hlavně těch vitamínů, minerálů a stopových prvků, v nějakých pro tělo přijatelných kombinacích a dávkách,nejlíp z potravin, které mohou být i českého původu.... Poskládat jídelníček, třeba měsíční... který když bude dodržovat, tak alespoň s většinovou jistotou nebude trpět nedostatkem nebo přebytkem jakéhokoliv nutrientu?Je to tak složité, jak se při studiu těchto věcí zdá, nebo některý člověk, který do toho vážně pronikl a jde mu o dobro svého zdraví i zdraví dalších občanů více, než jen o nějakou určitou zúženou propagaci a finanční výhody, již vydal nějakou knihu nebo něco o této problematice, z čeho by šlo něco takového lehce poskládat?Bez hlubší znalosti výše zmíněných faktorů ze strany laika?

Nebo, jak jste si jistý třeba vy, že Vám ve stravě nějaký nutrient nechybí nebo nepřebývá?Čistě pocitově nebo to máte i nějak vědecky-intelektuálně podloženo?

Vím, že doporučujete i kalkulačku nutrientů cronometer... Ale tam mi také připadá, že není asi všechno...

Předem díky za odpověď.

Na té kalkulačce pochopitelně není všechno ani není samospásná, ale je to nejpřesnější způsob orientace v živinách který dosud znám a ještě zadarmo, tedy super. Nadatlovat tam pouze potraviny místní produkce také není nic složitého, ale jak píšete každý je originál a funguje většinou trochu jinak než nějaký průměrný člověk. Velkou část problému bude zahrnovat stav zatížení tedy někde v lese na samotě bez jakékoliv duševní zátěže budete klidně fungovat jako poustevník na pár soustech denně a patrně s tím nebudete mít problém. Ovšem městský člověk který je trvale ve stresu a plné zátěži má spotřebu živin jako tryskáč tedy ten podle mě jíst musí a pokud nejí dost a správně vždy si časem vygeneruje problém. Další potíž je v tom že moderní strava sice stravu připomíná, ale z nutričního hlediska je to balast bez živin tedy by jste se musel bavit o skutečných organicky produkovaných potravinách a tam jsme nyní v dost tristním stavu protože naše zemědělství EU cíleně likviduje a docela by mě zajímalo proč. Osobně bych na to šel tak že bych si zakoupil v antikvariátu co nejstarší kuchařku, ideálně starší než 100 let a jel podle ní, když to stačilo našim předkům mohlo by to stačit i vám.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob zář 25, 2021 7:22 am 
Offline

Registrován: ned bře 22, 2020 2:28 pm
Příspěvky: 191
Já si myslím, že počítání živin na kalkulačce nemá moc smysl, protože konvenčně pěstovaná zelenina má například 10 x méně živin, než BIO kvalita. Ale taky každé BIO není opravdu BIO, takže získat živiny zeleniny je vždy bez záruky. Stejné je to s chovem zvířat a kvalitou masa. Asi by bylo možné mít dostatek živin v potravě, jen pokud by člověk vlastnil ranč a tam by si vše pěstoval a choval. Ale vzhledem k tomu, že EU plánuje zakázat i chov slepic, tak to vlastně ani nemá řešení.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob zář 25, 2021 8:38 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28405
Bydliště: Poděbrady
Daryl píše:
Já si myslím, že počítání živin na kalkulačce nemá moc smysl, protože konvenčně pěstovaná zelenina má například 10 x méně živin, než BIO kvalita. Ale taky každé BIO není opravdu BIO, takže získat živiny zeleniny je vždy bez záruky. Stejné je to s chovem zvířat a kvalitou masa. Asi by bylo možné mít dostatek živin v potravě, jen pokud by člověk vlastnil ranč a tam by si vše pěstoval a choval. Ale vzhledem k tomu, že EU plánuje zakázat i chov slepic, tak to vlastně ani nemá řešení.

Tak řešení to má, jmenuje se demokracie a jde o stav ve společnosti kdy nedochází k uzurpování práva na správný názor a rozhodování konkrétní minoritou společnosti, což je přesně to co se právě okolo nás děje. Demokracie není jenom o nařízeních a povinnostech, ale i o akceptování cizího názoru a hlavně a především o prosazování vůle většiny kterou jak vidíte zde nyní nikdo vůbec nebere v potaz. Demokracie tedy není o tom že nějaká EU nám zakáže slepice, nebo cokoliv jiného, ale o stav kdy se majoritní většina společnosti rozhodne že se tu z nějakého důvodu nemají chovat slepice, pak je vše v pořádku a slepice se zde prostě chovat nebudou. Takový stav jak jistě chápete nelze nyní docílit protože naštěstí je zatím většina lidí normálních a slepice jim nejen že nevadí, ale chápou že jejich chov je obecně prospěšný pro většinu společnosti. Vzniká tak problém v ovládání většiny a pak musí nastoupit diktatura a je jedno zda proletariátu, buržoazie, nebo EU prostě máme zase totáč akorát horší než ten předchozí protože komunista nezakazoval slepice ani lidem nedával kafilerní žrádlo jako dnešní pseudo demokrati. Ono je vůbec zajímavé popřemýšlet nad tím co bylo, je a možná bude protože kdo ovládá zdroje jídla, energií a zdraví má reálnou moc a pokud to bude minoritní magor, nebo skupina magorů z EU pak máme jako většina docela smolíka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob pro 25, 2021 1:59 pm 
Offline

Registrován: úte led 12, 2016 2:59 pm
Příspěvky: 123
Tak se znovu s prosbou obracím o radu.

Konkrétně teď základní esenciální vitamíny.

1)Vitamín A.Co jsem dosud nastudoval, tak se přímo z něj dá předávkovat, ale ve formě betakarotenu, který se ukládá v tucích a tělo jej má údajně přeměňovat
na vitamín A podle potřeby, by tohle riziko nemělo být?I kdyby třeba člověk pil denně 250ml šťávy z karotky celý život?A druhá věc.Pokud jsem správně
pochopil, tak betakaroten je vlastně i zároveň barvivem, které ovlivňuje barvu mrkve.Lze tudíž vyvodit jednoduchý závěr, že když je i karotka z obchodu aspoň oranžová, tak betakaroten v sobě mít bude?....Odpadne tím potřeba jakékoliv doplňkové suplementace tohoto vitamínu mimo potraviny?

2) Vitamín C.Co jsem pochopil, tak vitamín C se nerozpouští v tucích, tudíž údajně je přebytek dodaného vitamínu průběžně vylučován a je tedy předpoklad potřeby jej doplňovat neustále?Pokud se opět někdo chce vyhnout suplementaci z doplňků.Tak nejvhodnější jsou macerované šípky?Nebo když už, tak aspoň doplňěk, který vychází z přírodního zdroje?Z šípků, aceroly... atd??

3)vitamín D3.Zdrojem slunce.V období, kdy slunce tolik nesvítí, lze využít ryby?Například sardinky?

4)vitamín K2... Kimči, pickles mňam \":D\" \":-)\" + benefit probiotik.... zvýšené schopnosti zpracovávat jinak pro člověka někdy ve střevech nezpracovatelnou vlákninu... ať už živočišnou, či rostlinnou?(nebo hlavně rostlinnou?) + celkově rekolonizace mikroorganismů ve střevech...

5)vitamín E.... v malém množství jej obsahuje lněný + konopný olej(konopný víc).... a co jsem pochopil, tak ideální jsou microgreens pšeničné klíčky....

6)a teď největší oříšek pro mě.... vitamíny B....rozpustné ve vodě, tudíž asi také potřebné doplňovat průběžně.... Pan Jarda tu psal, že se navzájem jejich účinky ovlivňují, potažmo narušují... hlavně B3 + zbytek?
Prosím vás, může tu někdo dát jednoduchý a účinný návod, bez miliónu protichůdných informací, z kterých jde člověku hlava kolem a jenom ho znechucují ve snaze v dobré výživě vytrvat.... Jak ošetřit příjem těchto vitamínů, aby člověk na jednu stranu neměl z B3 zvýšený homocystein jak jsem se někde dočetl a zároveň, aby v poměrech k ostatním měla zase svůj prostor i B3? A ideálně z potravin?A když už ne, tak aspoň jaké doplňky v jakém množství a poměrech zvolit?
(B1 (thiamin) –
B2 (riboflavin)
B3 (niacin) –
B5 (kyselina pantotenová) –
B6 (pyridoxin) -
B12 (kobalamin) -
B 13 (kyselina orotová) –
B15 (kyselina pangaminová) –
Kyselina listová –
Vitamín F (nenasycené mastné kyseliny) –
Vitamín P (rutin) –


To by asi prozatím stačilo.Další pokračování by mělo být o minerálech a stopových prvcích \":D\"... Tak prosím Vás, všechny zkušené a zasvěcené, slitujte se nad těmi, co nemají takové zkušenosti ani znalosti souvislostí a dopřejte jim odpovědi, které v nich právem zažehnou nejlíp vědecky podloženou víru v účinnost takového způsobu příjmu vitamínů.... a nenechají jen opět rozvířené pochybnosti...A dovedou je i k uspokojivým zkušenostem.... Předem děkuji za odpovědi \":-)\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob pro 25, 2021 3:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28405
Bydliště: Poděbrady
Abstinující Bojovník píše:
Tak se znovu s prosbou obracím o radu.

Konkrétně teď základní esenciální vitamíny.

1)Vitamín A.Co jsem dosud nastudoval, tak se přímo z něj dá předávkovat, ale ve formě betakarotenu, který se ukládá v tucích a tělo jej má údajně přeměňovat
na vitamín A podle potřeby, by tohle riziko nemělo být?I kdyby třeba člověk pil denně 250ml šťávy z karotky celý život?A druhá věc.Pokud jsem správně
pochopil, tak betakaroten je vlastně i zároveň barvivem, které ovlivňuje barvu mrkve.Lze tudíž vyvodit jednoduchý závěr, že když je i karotka z obchodu aspoň oranžová, tak betakaroten v sobě mít bude?....Odpadne tím potřeba jakékoliv doplňkové suplementace tohoto vitamínu mimo potraviny?

2) Vitamín C.Co jsem pochopil, tak vitamín C se nerozpouští v tucích, tudíž údajně je přebytek dodaného vitamínu průběžně vylučován a je tedy předpoklad potřeby jej doplňovat neustále?Pokud se opět někdo chce vyhnout suplementaci z doplňků.Tak nejvhodnější jsou macerované šípky?Nebo když už, tak aspoň doplňěk, který vychází z přírodního zdroje?Z šípků, aceroly... atd??

3)vitamín D3.Zdrojem slunce.V období, kdy slunce tolik nesvítí, lze využít ryby?Například sardinky?

4)vitamín K2... Kimči, pickles mňam \":D\" \":-)\" + benefit probiotik.... zvýšené schopnosti zpracovávat jinak pro člověka někdy ve střevech nezpracovatelnou vlákninu... ať už živočišnou, či rostlinnou?(nebo hlavně rostlinnou?) + celkově rekolonizace mikroorganismů ve střevech...

5)vitamín E.... v malém množství jej obsahuje lněný + konopný olej(konopný víc).... a co jsem pochopil, tak ideální jsou microgreens pšeničné klíčky....

6)a teď největší oříšek pro mě.... vitamíny B....rozpustné ve vodě, tudíž asi také potřebné doplňovat průběžně.... Pan Jarda tu psal, že se navzájem jejich účinky ovlivňují, potažmo narušují... hlavně B3 + zbytek?
Prosím vás, může tu někdo dát jednoduchý a účinný návod, bez miliónu protichůdných informací, z kterých jde člověku hlava kolem a jenom ho znechucují ve snaze v dobré výživě vytrvat.... Jak ošetřit příjem těchto vitamínů, aby člověk na jednu stranu neměl z B3 zvýšený homocystein jak jsem se někde dočetl a zároveň, aby v poměrech k ostatním měla zase svůj prostor i B3? A ideálně z potravin?A když už ne, tak aspoň jaké doplňky v jakém množství a poměrech zvolit?
(B1 (thiamin) –
B2 (riboflavin)
B3 (niacin) –
B5 (kyselina pantotenová) –
B6 (pyridoxin) -
B12 (kobalamin) -
B 13 (kyselina orotová) –
B15 (kyselina pangaminová) –
Kyselina listová –
Vitamín F (nenasycené mastné kyseliny) –
Vitamín P (rutin) –


To by asi prozatím stačilo.Další pokračování by mělo být o minerálech a stopových prvcích \":D\"... Tak prosím Vás, všechny zkušené a zasvěcené, slitujte se nad těmi, co nemají takové zkušenosti ani znalosti souvislostí a dopřejte jim odpovědi, které v nich právem zažehnou nejlíp vědecky podloženou víru v účinnost takového způsobu příjmu vitamínů.... a nenechají jen opět rozvířené pochybnosti...A dovedou je i k uspokojivým zkušenostem.... Předem děkuji za odpovědi \":-)\"

1) Vitamín A je pouze retinol a ten se vyskytuje pouze v živočišných zdrojích. Jinak jde o provitamíny kterých je povícero a dá se říci že jsou obsaženy pomalu v každé potravině ovšem trochu potíž je s tou konverzí na retinol protože ne každý je schopen si přeměnit potřebné množství, což závisí na fungování štítné žlázy a tu má mnoho lidí dost mizernou. Dobrá zpráva je že retinol lze testovat a zjistit tak jak si stojím.
2) Vitamín C je ve vodě rozpustný vitamín i když existují i verze vázané na tuk, ale ty se pokud vím v přírodních zdrojích nevyskytují. Kvalitním zdrojem je prakticky jakákoliv zelenina a ovoce pěstované za normálních podmínek, tedy nebavím se o nedozrálých a přes půl světa přepravovaných druzích které hlavně v době jeho největšího nedostatku, tedy v zimním období, jsou na pultech v obchodních řetězcích. Pro běžnou denní dávku stačila za našich předků denní porce kysaného zelí.
3) Sardinky by jste musel jíst ovšem v dost velkém objemu aby je šlo v místních podmínkách brát jako zdroj vitamínu D. Osobně bych vzhledem k důležitosti tohoto vitamínu pro množství pochodů v těle raději volil suplementaci a ještě si hladiny cíleně laboratorně kontroloval ideálně dvakrát ročně.
4) Naprostou většinu vitamínu K produkuje za normálních podmínek střevní mikrobiom tedy zde jednoznačně platí vyladit trávení a defekaci do optima. Některé formy vitamínu K obsahuje zelenina většinou listová.
5) Vitamín E ve velice slušném množství obsahuje kvalitní olivový olej. Stejně jako vitamín A ho lze laboratorně testovat nebo si spočítat na nutriční kalkulačce jaký denní příjem reálně mám.
6) Zde jednoznačně platí co jsem zde psal již mnohokrát prostě si reálný stav spočítat na nutriční kalkulačce a doplnit pouze to co objektivně ve stravě nemám zastoupeno. Navíc je určitě dobré si laboratorně ověřit jak si stojím u vitamínů kde probíhají konverze na účinné formy tedy B 6,9,12 a snažit se je držet vyrovnané. Tyto verze béček se testují celkem běžně akorát B 6 je trochu větší problém ale dá se testovat taky. Právě rozhození těchto vitamínů dost často stojí za problémy psychiky a ovlivňují spoustu dalších onemocnění.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz