to Jarda : ste sacharidový typ, ale v mladosti ste sa podľa toho neriadil. Preto Vám spomínaná strava pomohla to Mohy : Ja nespochybňujem očistné a "samoopravovacie" schopnosti pôstu - nič také som ani nepísal. Napísal som len to, že pôst ako-taký nemá šancu zmeniť metabolizmus človeka takým spôsobom, aby ho spomalil, resp. pôst neurobí z eskimáka ( aj keby žil na Slovensku ) afričana, a podobne. To, že sme sa sťahovali z Afriky do celého sveta, to je už naša "vina", a prispôsobili sme sa prostrediu aj tým, že konzumujeme iné potraviny ako tie, ktoré sme konzumovali v Afrike. Nemám samozrejme namysli salámy, rožky a podobne - to je každému jasné... .... Aký mám z toho pocit ? Pán Jarda, písali ste, že nespochybňujete to, že každý ma iný metabolizmus, inú konštitúciu, iný genotyp, iný fenotyp... Ale v praxi som si to nevšimol, nakoľko má podľa Vás každý konzumovať ovocie, zeleninu, oriešky, prípadne aj trochu naklíčených obilnín či strukovín, sem-tam porciu pseudoobilnín, kefír ( a to som už možno ešte viac popustil "uzdu" dovolených potravín ako som "smel" ). Skryto ale dávate najavo, že ani obilniny ( ani pseudo ) a ani strukoviny nie sú vôbec dôležité - čiže ostáva veľa ovocia, menej zeleniny, ešte menej orechov a najmenej naklíčených obilnín či strukovín + ľubovoľné množstvo kefíru a potravinové doplnky na báze vitamínov a minerálov, bifidobaktérií. Kde teda beriete ten zreteľ na rôzne konštitučné a metabolické typy, rôzne genotypy atď... ? Zdá sa mi, že len vrámci eskimákov a afričanov... inak povedané, zdá sa mi, že podľa Vás každý slovák a čech potrebuje konzumovať to isté ( po dôkladnom prečistení organizmu ), prípadne nejaké zmeny v dávkovaní ( niekto viac orechov, niekto viac ovocia, niekto viac zeleniny ). Ale stále tu ostávajú len tieto tri zložky ( i keď je tam veľa druhov ) potravy. Všetky sú rastlinného pôvodu ( až na kefír, ktorý možno jediný prináša nejaké to "uzemnenie" ), poväčšinou surové. Ja keď si tieto doporučenia zosumarizujem, tak mi vyjde, že sú koncipované pre jedného človeka, lebo človek tak či tak nemá každý deň chuť na rovnaké množstvo zeleniny, ovocia či orechov alebo kefíru - tak zákonite si jeden deň dá 50 g orechov, druhý 80 gramov a tretí deň 40 gramov. Jeden deň si dá na raňajky 8 jabĺk, ďalší deň 7 hrušiek... stále sa bavíme o jednom človeku, ktorému vyhovujú tieto potraviny ako primárny zdroj výživy, pričom ( pre neho konkrétneho ) sekundárne zdroje výživy ( pseudoobilniny, klíčiace strukoviny ) využíva len zriedka, alebo vôbec, a mäso zavrhuje, lebo mu nerobí dobre, rovnako aj tuky, lebo mu tiež nerobia dobre, tak ich konzumuje minimum. Proste necíti potrebu ich konzumovať, cíti sa dobre, vyliečil sa z choroby/chorôb vďaka takej strave, a myslí si, že táto strava musí byť vhodná pre každého, nakoľko sa na všetko nájdu tie najlepšie dôvody, ktoré budú niečo podporovať, niečo vyvracať - vždy ich je v rukáve milión... Pointa je v tom, že drvivou väčšinou za Vami chodia ľudia bežní - ktorý sa aj bežne stravovali, teda nie makrobiotici, nie vegáni, nie "metabolické typy - stravovací smer", atď... A určite má väčšina z nich nadváhu. Teda im padnú Vaše odporúčania ( veľa ovocia, zelenina, oriešky, trochu pseudobilnín a trochu strukovín ) vhod. Ale ani to nevieme na ako dlho, lebo keď sa dostaví rovnováha ( za Vašej pomoci ), tak bude treba ubrať, a nastoliť iné stravovacie programy, na základe ich metabolického, konštitučného typu, atď, genotypu, fenotypu...atď. A aj to všetko sa počas života mení - v tom je tá FINTA. Lebo všetko sa mení - nie len telo a príroda ( ročné obdobia, deň - noc, atď. ). Samozrejme, aj medzi Vašimi klientami sa nájdu ľudia, ktorí budú sacharidové typy ( tie najviac sacharidové, resp. mierne sacharidové ), takže budú znášať stravovacie odporúčania z tejto stránky dobre a bude im FAJN. ...A čo ľudia, ktorým robí kvalitné mäso a tučné potraviny ( nemyslím zákusky ani hranolky ) vyslovene dobre ? AHA, je jasné, že takých v našich podmienkach nenájdeme, resp. je ich minimum - prečo ? Lebo u nás ešte neexistuje v praxi niečo také ako "stravovanie podľa metabolických typov", a ak, tak len "basic verzia", resp. ešte neprepracovaná verzia. Bežný ľudia spomínané ( kvalitné mäso atď ) potraviny proste nevedia zohnať / alebo sa o to ani nesnažia / a navyše ich kombinujú s pečivom, niečim iným nevyhovujúcim, zajedajú kompótom alebo čokoládou, pijú sladené nápoje, miešajú ovocie medzi jedlá, používajú kuchynskú soľ a často až príliš veľa solia, zapíjajú jedlo, jedia aj neskôr večer/vnoci, jedia príliš veľa....ZOHĽADŇUJTE TOTO VŠETKO, nie len to, že konzumujú potraviny živočíšneho pôvodu. Totiž vitariáni, resp. ľudia, ktorých jedálniček tvoria zväčša ovocie, zelenina a oriešky ( väčšinou v surovom stave ), šťavy.... takí ľudia rešpektujú aj zdravý životný štýl, nejedia neskoro v noci, neprepchávajú sa. AJ VĎAKA TOMU sú vitálnejší ako bežný občan, konzumujúci bežné potraviny v "bežných kombináciách"... to ale nikto nespomína, lebo obraňovať určitý smer je pre prívrženca iného smeru niečo ako dávať pomocnú ruku nepriateľovi... Som na MILIARDU PERCENT presvedčený, že keď bielkovinný ( alebo zmiešaný ) typ bude konzumovať pravidelne ( niečoho menej, niečoho viacej ) mäso najvyššej kvality, surové vajíčka ( alebo namäkko, či "do stratena" ), dostatočné množstvo zeleniny ( nepreháňať to so škrobovou, skôr dať prednosť nízkoškrobovej, resp. 50:50 atď... ), bude dostatočne piť ( ale nie zapíjať jedlo a po jedle určitý čas počkať ), NEBUDE konzumovať pečivo, ak, tak striedmo kváskový 2-3 dňový chlieb, dobre namočené a dobre uvarené obilniny ( pšeno, jačmenné krúpy, ryža, ovos, špalda, pohánka ) ktoré ale uňho nebudú vôbec prevládať ( budú tvoriť možno 15-25 percent dennej potravy ), bude jesť aj oriešky, nejaké oleje ( zahriate na 100 stupňov celzia vo "vodnom kúpeli" ), dá si aj slaninu ( v bio kvalite ), bude piť možno aj denne 3dcl kefíru ( alebo každý druhý deň 6dcl - proste sú to len príklady... ), bude užívať vitamín C a konzumovať regionálne ( z jeho okolia ) bylinky v rozumnom množstve, a dá si nalačno nejaké to jablko ( lebo nie je sacharidový typ, takže vtedy je menej viac... ), bude sa dostatočne pohybovať na dennom svetle, precvičovať telo, žiť citov a sexuálne a navyše v harmónii s okolím, tak......BUDE ZDRAVÝ AKO REPA, bude mať pokožku krásnu ako bábätko ( bez defektov, vrásky sa nepočítajú, vznikajú za pomoci mimiky a zemskej príťažlivosti ), svieži dych ( vrámci možností ), nebude trpieť plynatosťou, bude fit, bude rozumný ale aj duchovný, bude mať široký rozhľad....atď.... A vidíte, jeho stravu nebudú tvoriť len ovocie, zelenina a oriešky. Práveže podstatnejšiu časť budú tvoriť iné zložky, pričom zelenina bude asi na druhom mieste ( čo sa týka množstva zastúpenia ). Záverom.... : Prečo niekoho zničí vitariánstvo a musí ho liečiť makrobiotik ? Prečo niekho zničí makrobiotika a musí ho liečiť vitarián ? Prečo niekedy jeden nevylieči druhého ? Prečo niekedy jeden VYlieči druhého ? Prečo niekedy jeden vylieči druhého na určité obdobie a potom ho bude musieť "liečiť" niekto iný ? JEDINÝ DôVOD - ľudia sú veľmi rozmanití, takže ani vitariánstvo, ani "praveká výživa", ani vegánstvo, makrobiotika, vegetariánstvo, 5 elementov, tibetská dietetika atď atp... zmenia síce niektorým ľuďom život o 180 stupňov ( k lepšiemu ), ale len NIEKTORÝM, ktorým organizmu presne spomínaná potrava vyhovuje. Tým ktorým nevyhovuje, budú hľadať inde, alebo rezignujú... ( v tom najhoršom prípade ). Niektorým bude spomínaná výživa vyhovovať na 5 mesiacov kým sa dostanú do "rovnováhy" a potom už bude kontraproduktívna, lebo len určitá nerovnováha dostane telo z nerovnováhy do rovnováhy za tak krátky čas, akým je pár mesiacov či 2-3 roky... A keď už bude rovnováha, tak nájsť presne ušitú výživu na daný organizmus a veci s tým súvisiace - je viac než ťažké. ALE O TOM TO JE, ŽIVOT JE ZMENA... Niekedy potrebujeme viac mrkvy a orieškov, inokedy viac mäsa a kelu ( kapusty ) atď... To je príklad všeobecný, nezohľadňuje metabolické typy, lebo tu nechcem písať ešte hodinu... Podstata je to, že tak ako sa mení vesmír a príroda, tak sa mení výživa, ktorú si organizmus človeka žiada... Ostať pri jenom zabehanom systéme je kontraproduktívne... Ale - meniť podľa intuície a načúvania organizmu množstvo ( menej, viac ) a pôvod ( surové, varené, živočíšne, rastlinné ) potravín určených pre konkrétne jedlo, ktoré má môjmu organizmu dodať to, čo mu práve teraz treba, to už vyžaduje ÚSILIE a trochu aj alchýmiu... Výsledkom by malo byť, že budeme žiariť ako Bohovia... ak k tomu prirátame veci ako dostatok pohybu, vyriešené vzťahy, vyriešenú sexualitu, existenčné prostriedky pod kontrolou, pobyt v prírode, resp. na Slnku atď... Ale to som už spomínal. Prajem každému všetko najlepšie, to najlepšie zdravie atď.... strava ale nezabezpečí všetko, a ani ja neviem ako vyzerajú moji "oponenti" naživo, a akú majú skutočne kondíciu, psychiku, temperament, atď. Ani vy nepoznáte mňa. Marek.
_________________ Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012) RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu. Tešilo ma (9.5. 2012) dieta
|