sakul píše:
Máčení ve vodě plísně nevyřeší ale část jich může odplavit. Testem zdali jsou ořechy významněji zamořené může být to, že je ponoříte na několik hodin do vody a pokud se na povrchu utvoří šmír, zpravidla zelený, jedná se o plesnivý produkt.
Tedy namočení je alespoň malou pomocí. Větší pomocí bude namočení do lázně s MMS. Já takto namáčím ořechy po dobu cca 10ti minut v 10-20 ti kapkách.
Primární prevencí je ale kupovat kvalitní zboží. Pokud jsou ořechy různě nahnědlé, podivně pokroucené a scvrklé, určitě nekupovat. Těmito neduhy trpí zpravidla ořechy z provenience obchoďáků - třeba kešu Kaufland nebo Interspar jsou děs a kvalita odpovídá jejich nízké ceně.
Výbornou kvalitu mají v DM, tam také ale pořádně zaplatíte. Kvalita za rozumou cenu se mi zdá bát Seeberger. Začali je prodávat třeba v Intersparu a ořechy vypadají i chutnají dobře.
Při candidě jíst plesnivé věci je samozřejmě nesmysl, to píšete správně. Proto v prvních fázích může být užitečné je vynechat zcela (i když co pak vlastně jíst že) anebo výrazně omezit ty s plísňovým potenciálem - což jsou především arašídy, ale také kešu, pistácie nebo vlašské.
Dekuji ti sakule za tipy. Na orechach nesetrim, kupuji bio mandle i liskace od firmy bio nebio a myslim, ze jsou kvalitni. Jeste bych chtela vedet jake semena jsou rizikove ? Kupuji mak, len, sezam, slunecnici, dynove seminka, kokos chipsy.
a jeste by me zajimalo, jestli se da pouzit misto MMS (ktere nemam) treba peroxid vodiku nebo jod.