ganesa píše:
Konzervace Kysličníkem uličitým (CO2)
Konzervaci potravin choulostivých na oxidaci, kysličníkem uličitým (CO2), používám už dlouho. Není to přímo konzervace, jen ochranná atmosféra, hodně to prodlouží dobu trvanlivosti při skladování. Možná se někomu taky bude hodit.
Inertní ochrannou atmosféru (dusík) si doma vyrobit neumím, tak mě napadlo použít to co je snadno dostupné, kysličník uhličitý ze sifonových bombiček. Klasické sifonové bombičky se dají použít do klasické hliníkové šlehačkové 1/2l lahve, místo šlehačkových bombiček. Láhev je dostatečně robustní aby tlak jedné bombičky snadno vydržela, a je šikovná do ruky. Prázdná láhev se natlakuje jednou bombičkou, plyn se pak jednoduše pomalu pustí do nádoby s oříšky, sušeným ovocem, olejem apod. Tam vytlačí přítomný vzduch s kyslíkem, a o vytěsnění toho kyslíku jde.
Do ústí jsem přidal slámku na nápoje o vhodném průměru aby tam šla těsně nasunout, tu slámku pak zasunu na dno nádoby nebo pokud možno co nejníž, velmi pomalu tam napustím plyn tak aby to moc nevířilo, a je to. Kysličník uhličitý je těžší než vzduch, drží se dole. Bude to fungovat i bez té slámky, ale zdálo se mi lepší plnit to odspoda. Jestli je CO2 v nádobě až po vrch, zjistí se jednoduše vstrčeným nosem a popotáhnutím, štípe do nosu, vhání slzy do očí. Je dobré to ještě druhý den, až se to tam usadí, zkontrolovat nosem, ev. doplnit CO2. Když časem ubude tak se zase doplní. V jedné bombičce je několik litrů CO2.
Kysličník uhličitý je nejedovatý. Podle starších učebnic je bez chuti a zápachu, jenže ten jouda co to napsal zapoměl dodat, že je sice nejedovatý ale taky dusivý a silně štiplavý (bublinky v nose, kouř v očích). Pokud je potravina napadená živým molem a červíky, účinek je bleskový, spadnou na dno a je po nich. Tak se dají rychle zastavit, a potravina ještě očistit a použít, pokud není moc zdevastovaná.
Zajímavý efekt je u sířeného sušeného ovoce. Zčerná jako uhel. Přítomný kysličník šiřičitý zredukuje přifouknutý kysličník uhličitý a zbude uhlík který se usadí na povrchu ovoce. Asi to ničemu nevadí, živočišné uhlí se taky jí. Je to pěkný test na síření.
Přidávám radši i fotky pro názornost.
To je dobrá vychytávka a ten popis z učebnic mě opravdu slušně rozesmál, je vidět, že tupci nejsou výsadou naší doby, nicméně i tak mám dojem že tupost je opravdu nakažlivá, je jich nyní nějak moc, nebo mě s přibývajícím věkem prostě tupost některých jedinců více vadí.