Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 23, 2024 12:01 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř pro 14, 2011 7:17 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv srp 25, 2011 2:08 pm
Příspěvky: 46
Bydliště: Ostrava
PetrJ píše:
Pokud se nepletu (hledal jsem podle adresy), jedná se o tuto firmu?: http://orrero.cz/RenderTable.aspx?TabRef=default. Rád bych ten tvaroh vyzkoušel...

Ano, přesně tak.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř pro 14, 2011 7:29 pm 
Offline

Registrován: pon srp 22, 2011 4:59 pm
Příspěvky: 57
Damila píše:
Ano, přesně tak.

Děkuji za tip. Vyzkoušet tvaroh z kefíru, který mi chutná (a zdá se, že i prospívá) opravdu hodně, to si určitě nenechám ujít.

_________________
www.inklinace.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 15, 2011 12:47 pm 
Offline

Registrován: úte lis 15, 2011 2:18 pm
Příspěvky: 4
Děkuji za tipy pro zdravý životní styl. Já jsem například úplně přestala používat klasickou židli a teď sedím na velkém gymnastickém míči. Mám sedavou práci v kanceláři, tak jsem si ho pořídila i sem. Od té doby co jej používám, mám záda pevnější, svaly se zpevnily a tak snesou větší zátěž, a taky už tolik nebolí \":)\"

_________________
zpevněte problematické části těla pomocí ortézy či tejpování


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát pro 16, 2011 11:48 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
miguelka píše:
Děkuji za tipy pro zdravý životní styl. Já jsem například úplně přestala používat klasickou židli a teď sedím na velkém gymnastickém míči. Mám sedavou práci v kanceláři, tak jsem si ho pořídila i sem. Od té doby co jej používám, mám záda pevnější, svaly se zpevnily a tak snesou větší zátěž, a taky už tolik nebolí \":)\"

To je správné, ale chce to stále se vrtět, jinak si tělo na to zvykne, jako na jízdu na koni a zase jste na začátku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Plastový nůž na salát
PříspěvekNapsal: pát pro 30, 2011 12:55 pm 
Offline

Registrován: pon srp 22, 2011 4:59 pm
Příspěvky: 57
Plastový nůž na salát

Tescoma, 59 Kč, v barvách žlutá, modrá, zelená: http://www.etescoma.cz/presto/nuz-na-salat-presto-p-204476.html?cPath=205790&PHPSESSID=m19hqiahqh2epauuucf6tagrd3. Vynikající hlavně na saláty a obecně spíš měkčí věci. Na většinu zeleniny a ovoce je to levná alternativa k velkým keramickým nožům (navíc se s ním nemusí zacházet opatrně). Jen netuším, jak dlouho vydrží "ostrý".

_________________
www.inklinace.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob bře 10, 2012 6:32 am 
Offline

Registrován: ned lis 07, 2010 5:48 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
Konzervace Kysličníkem uličitým (CO2)

Konzervaci potravin choulostivých na oxidaci, kysličníkem uličitým (CO2), používám už dlouho. Není to přímo konzervace, jen ochranná atmosféra, hodně to prodlouží dobu trvanlivosti při skladování. Možná se někomu taky bude hodit.

Inertní ochrannou atmosféru (dusík) si doma vyrobit neumím, tak mě napadlo použít to co je snadno dostupné, kysličník uhličitý ze sifonových bombiček. Klasické sifonové bombičky se dají použít do klasické hliníkové šlehačkové 1/2l lahve, místo šlehačkových bombiček. Láhev je dostatečně robustní aby tlak jedné bombičky snadno vydržela, a je šikovná do ruky. Prázdná láhev se natlakuje jednou bombičkou, plyn se pak jednoduše pomalu pustí do nádoby s oříšky, sušeným ovocem, olejem apod. Tam vytlačí přítomný vzduch s kyslíkem, a o vytěsnění toho kyslíku jde.

Do ústí jsem přidal slámku na nápoje o vhodném průměru aby tam šla těsně nasunout, tu slámku pak zasunu na dno nádoby nebo pokud možno co nejníž, velmi pomalu tam napustím plyn tak aby to moc nevířilo, a je to. Kysličník uhličitý je těžší než vzduch, drží se dole. Bude to fungovat i bez té slámky, ale zdálo se mi lepší plnit to odspoda. Jestli je CO2 v nádobě až po vrch, zjistí se jednoduše vstrčeným nosem a popotáhnutím, štípe do nosu, vhání slzy do očí. Je dobré to ještě druhý den, až se to tam usadí, zkontrolovat nosem, ev. doplnit CO2. Když časem ubude tak se zase doplní. V jedné bombičce je několik litrů CO2.

Kysličník uhličitý je nejedovatý. Podle starších učebnic je bez chuti a zápachu, jenže ten jouda co to napsal zapoměl dodat, že je sice nejedovatý ale taky dusivý a silně štiplavý (bublinky v nose, kouř v očích). Pokud je potravina napadená živým molem a červíky, účinek je bleskový, spadnou na dno a je po nich. Tak se dají rychle zastavit, a potravina ještě očistit a použít, pokud není moc zdevastovaná.

Zajímavý efekt je u sířeného sušeného ovoce. Zčerná jako uhel. Přítomný kysličník šiřičitý zredukuje přifouknutý kysličník uhličitý a zbude uhlík který se usadí na povrchu ovoce. Asi to ničemu nevadí, živočišné uhlí se taky jí. Je to pěkný test na síření.

Přidávám radši i fotky pro názornost.


Přílohy:
7_P1010865.jpg
7_P1010865.jpg [ 55.2 KiB | Zobrazeno 11274 krát ]
7_P1010866.jpg
7_P1010866.jpg [ 54.34 KiB | Zobrazeno 11274 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob bře 10, 2012 8:02 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
ganesa píše:
Konzervace Kysličníkem uličitým (CO2)

Konzervaci potravin choulostivých na oxidaci, kysličníkem uličitým (CO2), používám už dlouho. Není to přímo konzervace, jen ochranná atmosféra, hodně to prodlouží dobu trvanlivosti při skladování. Možná se někomu taky bude hodit.

Inertní ochrannou atmosféru (dusík) si doma vyrobit neumím, tak mě napadlo použít to co je snadno dostupné, kysličník uhličitý ze sifonových bombiček. Klasické sifonové bombičky se dají použít do klasické hliníkové šlehačkové 1/2l lahve, místo šlehačkových bombiček. Láhev je dostatečně robustní aby tlak jedné bombičky snadno vydržela, a je šikovná do ruky. Prázdná láhev se natlakuje jednou bombičkou, plyn se pak jednoduše pomalu pustí do nádoby s oříšky, sušeným ovocem, olejem apod. Tam vytlačí přítomný vzduch s kyslíkem, a o vytěsnění toho kyslíku jde.

Do ústí jsem přidal slámku na nápoje o vhodném průměru aby tam šla těsně nasunout, tu slámku pak zasunu na dno nádoby nebo pokud možno co nejníž, velmi pomalu tam napustím plyn tak aby to moc nevířilo, a je to. Kysličník uhličitý je těžší než vzduch, drží se dole. Bude to fungovat i bez té slámky, ale zdálo se mi lepší plnit to odspoda. Jestli je CO2 v nádobě až po vrch, zjistí se jednoduše vstrčeným nosem a popotáhnutím, štípe do nosu, vhání slzy do očí. Je dobré to ještě druhý den, až se to tam usadí, zkontrolovat nosem, ev. doplnit CO2. Když časem ubude tak se zase doplní. V jedné bombičce je několik litrů CO2.

Kysličník uhličitý je nejedovatý. Podle starších učebnic je bez chuti a zápachu, jenže ten jouda co to napsal zapoměl dodat, že je sice nejedovatý ale taky dusivý a silně štiplavý (bublinky v nose, kouř v očích). Pokud je potravina napadená živým molem a červíky, účinek je bleskový, spadnou na dno a je po nich. Tak se dají rychle zastavit, a potravina ještě očistit a použít, pokud není moc zdevastovaná.

Zajímavý efekt je u sířeného sušeného ovoce. Zčerná jako uhel. Přítomný kysličník šiřičitý zredukuje přifouknutý kysličník uhličitý a zbude uhlík který se usadí na povrchu ovoce. Asi to ničemu nevadí, živočišné uhlí se taky jí. Je to pěkný test na síření.

Přidávám radši i fotky pro názornost.

To je dobrá vychytávka a ten popis z učebnic mě opravdu slušně rozesmál, je vidět, že tupci nejsou výsadou naší doby, nicméně i tak mám dojem že tupost je opravdu nakažlivá, je jich nyní nějak moc, nebo mě s přibývajícím věkem prostě tupost některých jedinců více vadí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob bře 10, 2012 8:50 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
miguelka píše:
Děkuji za tipy pro zdravý životní styl. Já jsem například úplně přestala používat klasickou židli a teď sedím na velkém gymnastickém míči. Mám sedavou práci v kanceláři, tak jsem si ho pořídila i sem. Od té doby co jej používám, mám záda pevnější, svaly se zpevnily a tak snesou větší zátěž, a taky už tolik nebolí \":)\"

Obecně se nedoporučuje dlouhodobě sedět na nestabilních pomůckách (Velký míč, apod.) - hluboké stabilizační netrénované svalstvo se brzy unaví a ztrácí to efekt...
Optimum co jsem slyšel od zkušených fyzioterapeutů, je 5 minut, maximálně 20m.

Lépe je natáhmout si vždy na 45-60minut minutky, a až to zazvoní tak se protáhnout a chvilku posedět na míči,
a různě se na něm vrtěti ppokud libo \":wink:\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned bře 01, 2015 1:29 am 
Offline

Registrován: ned bře 01, 2015 1:20 am
Příspěvky: 1
nemate nejaky tip na krajac zeleniny a ovocia alebo nejake rady jak usetrit cas pri krajani zeleniny a ovocia? nemam s tymi krajacmi skusenosti vsetky vyzeraju ze moc nevydrzia radsej by som si nechal poradit... chcel by som si robil castejsie salaty pripadne aj na obed do roboty ale rano na to neni moc cas, s nozom som lavy a salaty mam rad najemno krajane takze ma to celkove odradza si ich robievat pravidelne \":(\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned dub 12, 2015 10:49 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
JoeTheBoss píše:
nemate nejaky tip na krajac zeleniny a ovocia alebo nejake rady jak usetrit cas pri krajani zeleniny a ovocia? nemam s tymi krajacmi skusenosti vsetky vyzeraju ze moc nevydrzia radsej by som si nechal poradit... chcel by som si robil castejsie salaty pripadne aj na obed do roboty ale rano na to neni moc cas, s nozom som lavy a salaty mam rad najemno krajane takze ma to celkove odradza si ich robievat pravidelne \":(\"

Krájení vyřeší kuchyňský robot a kutrem, to je za 30 vteřin hotový salát a velikost kousků si volíte dobou činnosti.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 21 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz