jives píše:
Chlorid hořečnatý mi způsobuje při dávkování cca. 2 g denně katastrofální nadýmání a je to chvílemi na hranici průjmu.
Naproti tomu 10 tablet denně alternativně doporučovaného MAGNESII LACTICI mi nedělá vůbec nic.
Chlorid hořečnatý 2g .................................................obsahuje cca. 240mg hořčíku ( 12% váhy...zdroj Jarda )
10 tablet MAGNESII LACTICI 0,5 TBL.............................obsahuje cca. 510mg horčíku ( 51mg v jedné tabletě- dle příbal.inf. )
Pokud nepočítám špatně, tak z toho vyplývá, že se MAGNESII LACTICI zřejmě vstřebává podstatně lépe ( aspoň pro někoho ).
Samozřejmě, že MAGNESII LACTICI je podstatně dražší nežli chlorid hořečnatý.
Mám s tabletama odzkoušeno, že když dám ráno 10 a večer 10 tablet tak už mám průjem. Stejný efekt (škručení v trubkách) mám po celodenním příjmu 4 lžiček á 2,5g chloridu, takže u mě je aktuální limitní dávka do střev 1g hořčíku bez ohledu na to, jestli ji beru v tabletách nebo prášku.
Jinak jsem si hrál s kalkulačkou a vyšlo mi (kdyžtak mě opravte), že levnější a pohodlnější je prášek, kdy za 1kg dám 260 Kč bez poštovného a v něm mám 120g čistého hořčíku což je ~2 Kč za gram. V těch 1000 tabletách je (mimo bramborového škrobu a jiných sajrajtů) 51g čistého hořčíku a stojí cca 800 Kč s poštovným což je ~15 Kč za gram. To je celkem rozdíl...a že jsem se těch tablet naobjednával