NOWOCAYN píše:
to Jarda : Pán Jarda. 1kg prášku z Kelpu (je k dostaniu aj v SR aj v ČR) obsahuje okolo 2,2g jódu.... ak treba človeku "zo štartu" najmenej 12,5mg jódu denne, tak by stačilo namiesto toho použiť okolo 5,7 gramu prášku z Kelpu denne, pretože v ňom bude obsiahnutých okolo 12,5mg jódu... Lenže... nebude to už smrteľná dávka ? Preboha...čítal som, že 6mg jódu už môže vyvolať smrť.... a čo 12mg jódu alias jodidu v Lugolovom roztoku ? Predsa len, v kelpe by to bolo prírodnejšie...
Takže - pán Jarda, odporúčate teda ten Kelpový prášok ako vhodnú náhradu za Lugolov roztok ? Ako zistiť, koľko mi treba užívať, aby som rýchlo doplnil deficit jódu ? Alebo mám denne brať 500mcg jódu (obsiahnutého v určitom - vyrátam - množstve kelpového prášku), a byť trpezlivý ? Nebude to lepšie, ako čo najrýchlejšie doplniť deficit ? Predsa len, príliš vysoké dávky by mohli byť dosť rizikové.... si myslím.
Můj názor na smrtelnou dávku je trochu jiný. Dnes jsem zde měl redaktorku a padla řeč na jód, také se bála smrtelné dávky, tak jsem si před ní vzal naráz 60 kapek lugolu, tedy 60x1,39 mg, což dělá přes 80 mg naráz a jak vidíte ještě píšu. Dokonce to zdaleka není nejvyšší dávka, kterou jsem najednou spolkl a jak na sviňu jsem stále živej, to musí ty vědátory docela štvát. Je ovšem pravdou, že vysoké denní dávky po velkém deficitu mohou se štítnou žlázou docela cvičit a není tedy dobré spěchat, raději déle a stále, než nějaké hrdinství, ona se někdy nafoukne, nebo provádí nějaké psí kusy se stavem stolice, ale je to zřídkavé. Také je jedno zda ty dávky budou z lugolu, nebo z řas, prostě jód je jód.