bombay píše:
Mám doma tibetskú hubu asi 3 dni. Rozhodol som sa ju použiť proti candide. Problém je ale v tom, že mi ten kefír vôbec nevonia a ani nechutí, ba skôr dosť ma napína. Nikdy som nemal rád kyslé mlieko, ani syry, ani bryndzu... proste moje telo (alebo moja myseľ) neakceptuje takýto druh potraviny. Nakoľko ale ho chcem a potrebujem konzumovať pravidelne, napadá ma ho nejakým spôsobom dochutiť len neviem či aké potraviny môžem k tomu použiť? Chcel by som ho asi kombinovať s ovocím, nech to neutralizuje tú kyselú chuť. Môžem ho skombinovať s akýmkoľvek ovocím za použitia stolného mixéru? Ďakujem za tipy.
zaujímavá je napr. kombinácia s prírodnou vanilkou, škoricou, kardamónom, chai korením alebo aj surový kakaový prášok, tie arómy sú dosť výrazné, zakryje to chuť toho kefíru+stevia, ak máš problémy teda s tou candidou, tak v obmedzenej miere by sa dalo použiť napr. ovocie s nízkym obsahom cukru, ja napr. rozmixujem ten kefír s mrazenými lesnými čučoriedkami+trocha stevie, aj keď mne nerobí problémy ho piť aj samotný, ale už taký kozí kefír je dosť chuťovo výrazný, záleží od mlieka, tak tam to občas mixnem s niečím
Inak sa síce tvrdí, že kefírové kultúry nesmú prichádzať do styku s kovom, ale tak krátky styk im neuškodí, kefír je samotný kyslej povahy a predpokladá sa, že môže reagovať s kovmi a keby bol dlhšie skladovaný v kovovej nádobe, mohol by uvoľňovať nejaké tie kovové ióny, ale píše tam, že nerezová kuchynská oceľ je pre kefír úplne v pohode, lebo tá je odolná voči kyselinám, aj keď kefír by v nej dlhšie neskladoval a skôr v skle:
http://users.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html#*NoteJa používam na kefír aj krátké zmixovanie v stolnom mixéri, určite sa nič tragického nestane.