Jarda Z.píše: ..jako samostatný prvek, může být jód i docela nebezpečný, vždy je nutné podávat naráz i párové prvky, především selen, bór, patrně i zinek a železo, dokonce vidím jako vhodné i souběžné podávání hořčíku a vitamínu D3 ------------------------ Potraviny s obsahem bóru: jablka, ořechy,švestky,meruňky, hrušky, hrozny, broskve, mandle, med, hrách, čočka, lískové oříšky,jahody...Podle dokumentu od Slavka K. je nejvíc bóru v sušeném ovoci typu hrozinky(ale jak píše pan Jarda nejprve opláchnout v teplé vodě až zšednou...!), dále křížaly...
železo: Ještě sem našel od E.Mindella ve Vitamínové bibli pro 21.stol. toto:
Nedostatek železa: únava, nechuť k pohybu, vyčerpání... Železo obsahuje také: melasa,broskve,fazole,žloutky,ořechy,chřest - měď,kobalt,hořčík a vit.C jsou nutné pro vstřebání železa - železo je nutné pro využívání B-vitamínů - NADMĚRNÝ PŘÍJEM ZINKU A VIT.E BRÁNÍ RESORPCI ŽELEZA (!!???) - vstřebání železa brání + vyšší potřeba železa: při užívání aspirinu,acylpyrinu,indocinu,..pití kávy a čaje... - snížit příjem železa nutno při infekci(bakterie potřebují železo k růstu...) - síran železnatý ničí vit.E --------------------------------------- Jarda Z. píše o železe(viz vlákno o železe): Mák je opravdu dobrý zdroj železa... Pokud jde o železo, tak nejbohatším a nejsnadněji přisvojitelným zdrojem železa je z potravin třtinová melasa, čili jak vidíte u obou zdrojů samá chuťová pozitiva, ale kvasinkám to dost svědčí, tedy s rozumem a moc to nepřehánět......Hlavní přínos melasy je vysoký obsah železa a hořčíku, ale obsahuje i mnoho jiných důležitých látek. Nejvhodnější je jíst ji samotnou, protože jde přeci jenom o určitou variantu cukru a ten vždy v kombinaci s jinou potravinou podporuje kvašení, což silně zvedá kyselost. Já osobně ji skoro nejím, právě z tohoto důvodu a melasu i med používám velice omezeně, pouze večer před spaním a bez čehokoliv dalšího. Je potřeba si uvědomit, že i melasa a med jsou cukry a velice vyhovují kvasinkám.....Přisvojitelnost ovlivňuje zásadním způsobem měď a vitamín C. Vysoký obsah mědi je v slunečnicových semínkách a oříšcích. Nedostatek mědi v organismu se projeví chudokrevností ze špatné přisvojitelnosti železa, které pro svou přisvojitelnost potřebuje měď, dále sníženým množstvím bílých krvinek-neutrofilů a následným narušením imunity. Dalším velmi dobrým zdrojem železa jsou švestky, nebo švestková šťáva Mnohem lepší než železo dodávat, je ho zbytečně nelikvidovat, což umí jakákoliv průmyslově čištěná strava, prakticky veškeré bílé potraviny, jako bílá rýže, bílé pečivo, cukr a podobně, dále příliš mnoho fosforečnanů. Toto všechno je sice špatné, ale absolutní jedničkou likvidace železa v organizmu jsou výrobky z mléka, to zajistí anémii celkem vždy. U malých dětí to je docela pravidlem, že jak je matka přestane kojit a zařadí do stravy ty umělé srágory, doktor okamžitě cpe do dítěte umělé železo v pilulích. Daleko lepší je se těmto produktům obloukem vyhnout a naopak se postarat o přísun mědi, která výrazně umocňuje přisvojitelnost železa. Potom i při relativně malé denní dodávané dávce, máte železa stále dostatek. Měď získáte ve všech ořechách, semínkách, hlavně slunečnicovém a v avokádu. Na železo je celkem spolehlivá pouhá barva tváří, ale na menší deficit je vhodnější krevní rozbor. Sole železa(ani chlorid) zase tak bezpečné nejsou a dají se velice snadno předávkovat, čili s tím bych si asi nehrál, otrava železem není zase tak vzácná věc a stačí k tomu i pilule. Železité minerálky určitě lze používat v tom problém nevidím. Asi nejzajímavější je to víno Maltoferrochin, protože chlastat a současně se léčit, to se vám vždy nepovede. Určitě to není ideální, ale zase to může pro mnoho lidí představovat příjemné zpestření léčby. Podle mě je nejspolehlivější zdroj mák a melasa, přičemž melasa je i vysoce zásadotvorná, což mnoho zakyselených lidí ocení. Nesmíte také zapomínat na jakékoliv zelené kytky, ty jsou také výborným zdrojem železa a jsou navíc zcela zdarma. Z tohoto pohledu je ideální zelený nápoj, který se dá dělat třeba z vojtěšky.
Naposledy upravil muflon dne ned srp 15, 2010 10:13 am, celkově upraveno 2
|