Na fóre som žiaľ natrafil len na jednu zmienku o modrom jóde alias amilojód (pán Jarda), ktorý je produktom ruského vedca V. O. Mokhnach-a.
Citace:
Large doses of iodine, 2-3 g, are deadly to humans. Therefore, the scientist V.O Mokhnach, doctor of chemical and biological sciences, created the drug amyloyodine. In amyloyodine, iodine is in the oxidation state of 1+, that is, in a positively monovalent form. This form of iodine has an antimicrobial effect of a wide range of action, but it is completely non-toxic when introduced by various ways to the human and animal body. It is much more bioavailable than iodine in the valence state of 1-, which must first be dissolved and then removed from the iodine atom by 2 electrons. Iodine in the oxidation state 1+ has a thyroid effect, and iodine in the oxidation state 1- has no such effect.
Ak som prípravu a účel jednotlivých ingrediencií pochopil správne, tak postup je nasledovný:
1. v 50 ml teplej vody rozpustíme 10 g zemiakového alebo kukuričného škrobu (= jedna čajová lyžička)
(nepovinné) 2. pridáme 1/2 čajovej lyžičky cukru a trochu kyseliny citrónovej (cca pol g) na dochutenie
3. zovrieme 150 ml vody a vlejeme rozpustený škrob s citrónkou
4. krátko povaríme (3-4 minúty), necháme vychladnúť a nalejeme do sklenenej nádoby
5. nakoniec pridáme 5 ml 5% Lugolu (jedna čajová lyžička) alebo 25 ml 1% Lugolu a zmiešame až to celé zmodrie
Udáva sa, že roztok vydrží v chladničke 3 týždne. Má s týmto niekto skúsenosti?