Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 12:22 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř úno 29, 2012 1:02 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xeelee píše:
Dá se solit směsí chloridu draselnýho a epsomský soli?

Damila: To vypadá dobře. Vyzkouším. Výhledově bych si ale taky chtěl pořídit nějakej větší kvašák.

Sice jsem jiné sole zatím nezkoušel, nicméně se domnívám, že v tom nebude zase takový problém, ale vyzkoušejte to na malém vzorku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon dub 16, 2012 12:59 pm 
Offline

Registrován: úte úno 07, 2012 3:34 pm
Příspěvky: 35
Bydliště: Roztoky
Damila píše:
Nádobka je moc pěkná, vystačím si však s primitivnějšími prostředky. Na menší množství zeleniny používám zavařovací sklenici 0,7 l + malou skleničku se šroubovacím víčkem naplněnou čistou vodou jako těžítko. Nastrouhanou a se solí promíchanou zeleninu napěchuji do sklenice, skleničku-těžítko vložím do mikroténového sáčku, zatížím zeleninu ve sklenici a sáček ohrnu přes okraj sklenice. Pickles je chráněno před nečistotami, přesto může dýchat.

Damilo, to je geniální zlepšovák!
Mám doma tři nevyužité 3litrové sklenice a konečně vím, jak je využít \":-)\"

Hlavně bych chtěl vyzkoušet tu červenou řepu. K vůli kvasinkám se jí vyhýbám, protože mi připadá moc sladká, ačkoliv by mi určitě jinak prospěla. Už mockrát mě napadlo, že by ty cukry šly zredukovat kvašením, ale nevěděl jsem jak na to. Tak se do toho snad konečně pustím. Děkuji za velmi inspirativní vlákno:-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon dub 16, 2012 11:15 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Jarda píše:
Xeelee píše:
Dá se solit směsí chloridu draselnýho a epsomský soli?
Sice jsem jiné sole zatím nezkoušel, nicméně se domnívám, že v tom nebude zase takový problém, ale vyzkoušejte to na malém vzorku.

Úplně sem zapomněl poreferovat, že to jde. Dokonce to chutnalo poživatelně. Rozhodně mnohem líp než třeba ve šťávě.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob dub 21, 2012 10:32 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xeelee píše:
Úplně sem zapomněl poreferovat, že to jde. Dokonce to chutnalo poživatelně. Rozhodně mnohem líp než třeba ve šťávě.

To je zajímavá informace.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř kvě 23, 2012 5:22 pm 
Offline

Registrován: sob bře 31, 2012 1:05 pm
Příspěvky: 4
Bydliště: Francie
Po precteni vsech stranek fora o pickles si rikam, ze jsem asi uplne nemozna a nevim, co delam spatne, kdyz vsem se to tak pekne dari. Snazila jsem se udelat pickles (dle Vaseho postupu na 'primanapadech'), ale za 3 dni zadna voda, jen takovy nahnedly 'hnus' dost pachnouci uz na dalku (zeli, mrkev, redkev), s nastevrenym vickem se v te mistnosti nedalo byt. Vicko jsem na zavar. sklenici jen tak lehce polozila, bylo to na svetle, pokoj. teplota. Jestli chapu spravne - po nastrouhani posolit, pockat az to pusti vodu, tu vymackat a potom uz jen tu vymackanou zel. napechovat do sklenice? Zkousela jsem zjistit, kde byla chyba, na netu jsem nasla i nejake rozchazejici se postupy, tak nevim, jestli je mozne, ze vsechny by mely fungovat?
tady stavu nemackaji, naopak zatezuji: "...Postup: veškerou zeleninu nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky. Smícháme se solí a napěchujeme do velké sklenice nebo keramického hrnce na pickles a zatížíme." http://skramlikova.wordpress.com/2011/01/19/mlecne-kvasena-zelenina/
tady sklenici uplne uzaviraji, zadny vzduch! "... a nakonec vše dobře udusejte šťouchačem na brambory. Nádobu uzavřete a nechte cca 3 dny v pokojové teplotě (klidně na slunném místě) kvasit." http://www.vseovareni.cz/recepty/kimci-velmi-palivy-kvaseny-salat-z-cinskeho-zeli/
tady i dolivaji dalsi vodu+opet zadny vzduch " ...Napěchovat vše do čisté 1l sklenice se širokým hrdlem. Smíchat vodu, sůl a syrovátku a nalít na zeleninu. Zálivka musí přesahovat zeleninu a je-li nutné, tak přilít trošku filtrované vody navíc. Přikrýt velice těsně uzávěrem. Kyslík by zkazit chuť zeleniny." http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10057
Tak nevim, holt to asi bude chtit cas a trpelivost.. jako se vsim:-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř kvě 23, 2012 6:08 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
BuBlanka píše:
tady stavu nemackaji, naopak zatezuji: "...Postup: veškerou zeleninu nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky. Smícháme se solí a napěchujeme do velké sklenice nebo keramického hrnce na pickles a zatížíme." http://skramlikova.wordpress.com/2011/01/19/mlecne-kvasena-zelenina/
tady sklenici uplne uzaviraji, zadny vzduch! "... a nakonec vše dobře udusejte šťouchačem na brambory. Nádobu uzavřete a nechte cca 3 dny v pokojové teplotě (klidně na slunném místě) kvasit." http://www.vseovareni.cz/recepty/kimci-velmi-palivy-kvaseny-salat-z-cinskeho-zeli/
tady i dolivaji dalsi vodu+opet zadny vzduch " ...Napěchovat vše do čisté 1l sklenice se širokým hrdlem. Smíchat vodu, sůl a syrovátku a nalít na zeleninu. Zálivka musí přesahovat zeleninu a je-li nutné, tak přilít trošku filtrované vody navíc. Přikrýt velice těsně uzávěrem. Kyslík by zkazit chuť zeleniny." http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10057

Zelenina má být celou dobu pod vodou. Mělo by být úplně jedno, jestli je zatížená nebo ne. Já zeleninu napěchuju do sklenice a dám do ní menší skleničku, kterou podle potřeby napustím vodou, aby byla těžší. Jen je potřeba počítat s tím, že nějaká voda během kvašení vyteče, když je sklenice plnější.

Pokud je v zelenině málo vody, tak není problém s jejím dolitím. Na výrobu bez přístupu vzduchu už sem taky narazil, ale nezkoušel sem to. Když je zelenina pod vodou, tak se plyny probublávaj ven. Dovnitř se podle mne nedostanou. zatěžování je taky mačkání, jen to trvá po celou dobu kvašení.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř kvě 23, 2012 8:24 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 9:46 am
Příspěvky: 259
BuBlanka píše:
Po precteni vsech stranek fora o pickles si rikam, ze jsem asi uplne nemozna a nevim, co delam spatne, kdyz vsem se to tak pekne dari. Snazila jsem se udelat pickles (dle Vaseho postupu na 'primanapadech'), ale za 3 dni zadna voda, jen takovy nahnedly 'hnus' dost pachnouci uz na dalku (zeli, mrkev, redkev), s nastevrenym vickem se v te mistnosti nedalo byt. Vicko jsem na zavar. sklenici jen tak lehce polozila, bylo to na svetle, pokoj. teplota. Jestli chapu spravne - po nastrouhani posolit, pockat az to pusti vodu, tu vymackat a potom uz jen tu vymackanou zel. napechovat do sklenice? Zkousela jsem zjistit, kde byla chyba, na netu jsem nasla i nejake rozchazejici se postupy, tak nevim, jestli je mozne, ze vsechny by mely fungovat?
tady stavu nemackaji, naopak zatezuji: "...Postup: veškerou zeleninu nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky. Smícháme se solí a napěchujeme do velké sklenice nebo keramického hrnce na pickles a zatížíme." http://skramlikova.wordpress.com/2011/01/19/mlecne-kvasena-zelenina/
tady sklenici uplne uzaviraji, zadny vzduch! "... a nakonec vše dobře udusejte šťouchačem na brambory. Nádobu uzavřete a nechte cca 3 dny v pokojové teplotě (klidně na slunném místě) kvasit." http://www.vseovareni.cz/recepty/kimci-velmi-palivy-kvaseny-salat-z-cinskeho-zeli/
tady i dolivaji dalsi vodu+opet zadny vzduch " ...Napěchovat vše do čisté 1l sklenice se širokým hrdlem. Smíchat vodu, sůl a syrovátku a nalít na zeleninu. Zálivka musí přesahovat zeleninu a je-li nutné, tak přilít trošku filtrované vody navíc. Přikrýt velice těsně uzávěrem. Kyslík by zkazit chuť zeleniny." http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10057
Tak nevim, holt to asi bude chtit cas a trpelivost.. jako se vsim:-)

Tu pušťenou šťávu neodstraňovat, ta tam musí být a po namačkání do sklenice musí být nad zeleninou a až sedne tak je picles hotové.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: čtv kvě 24, 2012 6:07 am 
Offline

Registrován: úte srp 24, 2010 1:55 pm
Příspěvky: 40
Bydliště: Štarnov 53,Bohuňovice 783 14,okr.Olomouc
Dagmara píše:
Tu pušťenou šťávu neodstraňovat, ta tam musí být a po namačkání do sklenice musí být nad zeleninou a až sedne tak je picles hotové.

Připojuji se s dotazem. Podobným způsobem dělám do sklenic kysané zelí. (Od léta do podzimu i zeleninu ze zahrádky, nejradši mám kvašáky). Zpočátku se nedařilo, nyní již ale vše OK a zelíčko je pikantní. Vykvasí, pustí šťávu, tu pochopitelně nechávám, je velmi dobrá, cenná a chutná. Nechávám to zelí jen ve vlastní šťávě, nic nepřilévám. Asi po 8 dnech se ale šťáva ztratí, zelí si ji zase nasaje zpět do sebe. Je to v pořádku a neztrácí to na hodnotě a na účincích? Samozřejmě po vykvašení při pokojové teplotě dám asi po těch sedmi osmi dnech do ledničky, než všechno sním. Díky za názor.M.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte kvě 29, 2012 9:26 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
BuBlanka píše:
Po precteni vsech stranek fora o pickles si rikam, ze jsem asi uplne nemozna a nevim, co delam spatne, kdyz vsem se to tak pekne dari. Snazila jsem se udelat pickles (dle Vaseho postupu na 'primanapadech'), ale za 3 dni zadna voda, jen takovy nahnedly 'hnus' dost pachnouci uz na dalku (zeli, mrkev, redkev), s nastevrenym vickem se v te mistnosti nedalo byt. Vicko jsem na zavar. sklenici jen tak lehce polozila, bylo to na svetle, pokoj. teplota. Jestli chapu spravne - po nastrouhani posolit, pockat az to pusti vodu, tu vymackat a potom uz jen tu vymackanou zel. napechovat do sklenice? Zkousela jsem zjistit, kde byla chyba, na netu jsem nasla i nejake rozchazejici se postupy, tak nevim, jestli je mozne, ze vsechny by mely fungovat?
tady stavu nemackaji, naopak zatezuji: "...Postup: veškerou zeleninu nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky. Smícháme se solí a napěchujeme do velké sklenice nebo keramického hrnce na pickles a zatížíme." http://skramlikova.wordpress.com/2011/01/19/mlecne-kvasena-zelenina/
tady sklenici uplne uzaviraji, zadny vzduch! "... a nakonec vše dobře udusejte šťouchačem na brambory. Nádobu uzavřete a nechte cca 3 dny v pokojové teplotě (klidně na slunném místě) kvasit." http://www.vseovareni.cz/recepty/kimci-velmi-palivy-kvaseny-salat-z-cinskeho-zeli/
tady i dolivaji dalsi vodu+opet zadny vzduch " ...Napěchovat vše do čisté 1l sklenice se širokým hrdlem. Smíchat vodu, sůl a syrovátku a nalít na zeleninu. Zálivka musí přesahovat zeleninu a je-li nutné, tak přilít trošku filtrované vody navíc. Přikrýt velice těsně uzávěrem. Kyslík by zkazit chuť zeleniny." http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10057
Tak nevim, holt to asi bude chtit cas a trpelivost.. jako se vsim:-)

Není na tom nic složitého a jediný důležitý bod je, že nesmí zelenina koukat z nálevu, jak správně píše člen Xeelee a je jedno jak toho docílíte.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte kvě 29, 2012 9:28 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Milan píše:
Připojuji se s dotazem. Podobným způsobem dělám do sklenic kysané zelí. (Od léta do podzimu i zeleninu ze zahrádky, nejradši mám kvašáky). Zpočátku se nedařilo, nyní již ale vše OK a zelíčko je pikantní. Vykvasí, pustí šťávu, tu pochopitelně nechávám, je velmi dobrá, cenná a chutná. Nechávám to zelí jen ve vlastní šťávě, nic nepřilévám. Asi po 8 dnech se ale šťáva ztratí, zelí si ji zase nasaje zpět do sebe. Je to v pořádku a neztrácí to na hodnotě a na účincích? Samozřejmě po vykvašení při pokojové teplotě dám asi po těch sedmi osmi dnech do ledničky, než všechno sním. Díky za názor.M.

Děláte to správně, já v tom žádnou chybu nevidím. Zpětné nasátí šťávy je normální a na kvalitě neubírá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř kvě 30, 2012 7:57 am 
Offline

Registrován: úte srp 24, 2010 1:55 pm
Příspěvky: 40
Bydliště: Štarnov 53,Bohuňovice 783 14,okr.Olomouc
Jarda píše:
Děláte to správně, já v tom žádnou chybu nevidím. Zpětné nasátí šťávy je normální a na kvalitě neubírá.

Děkuji****


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: čtv zář 13, 2012 5:34 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 560
na vrchu mi pickles meni farbu na taku dohneda, stava sa mi to zakazdym, chutovo to nie je zle, pickles je v poriadku, ziadna plesen nic. o co ide?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte zář 25, 2012 8:59 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
ovekyska píše:
na vrchu mi pickles meni farbu na taku dohneda, stava sa mi to zakazdym, chutovo to nie je zle, pickles je v poriadku, ziadna plesen nic. o co ide?

Podle všeho oxidace, patrně nemáte nad povrchem vodu, vše musí být potopené.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte zář 25, 2012 9:42 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 560
Jarda píše:
Podle všeho oxidace, patrně nemáte nad povrchem vodu, vše musí být potopené.

myslela som, ze by to mohlo byt ono.
potopene vsak bolo vsetko,prave preto tomu nerozumiem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte říj 02, 2012 3:52 pm 
Offline

Registrován: pon led 30, 2012 4:29 pm
Příspěvky: 4
Chtěla bych se zeptat kolik sklenic pickles se dá udělat, tak aby se to v lednici nezkazilo?Chtěla jsem něco do zásoby.
A kysané kvašené zelí máte někdo recept?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz