Ten invert občas používám, a zjednodušil jsem recept na jeho výrobu:
230ml vody
2.5g kys.citronové
650g řep.cukru krupice
80-85stC 3hod (zahřáto na vařiči a pak v troubě pod pokličkou 3hod)
bez sody
do kompotové sklenice 0.65l (od steril.okurek, medu, apod)
odpadá tedy přidávání sody a odpěňování,
ta špetka kys.citronové v tom není ani poznat, a když tak to má i příjemnější chuť,
navíc se dá obnovit.
Pokud se nespotřebuje, tak asi po 2 měsících začne pomalu krystalovat,
stačí to i se sklenicí dát znovu do trouby 80stC, na 4 hod,
první 1-2 hod se zahřívá, zbytek času je na znovu proběhnutí inverze, obnoví se původní stav.
Dá se vyrobit taky z hnědého třtinového cukru, připomíná pak barvou lesní med, a má jinou chuť.
Jindra píše:
já nedávno četl tuhle
Šokující pravdu o potravinách a za sebe teda říkám
ne e, tenhle invert neberuTuhle knížku Šokující pravda o potravinách jsem četl už několikrát, je výborná, ale nějak nevím jak souvisí s invertním cukrem, nic tam o tom není.
Název "Umělý med" jsem do názvu tematu přidal protože je to používaná přezdívka pro tento výtvor, stejně tak jako "Falešný med", "Náhražka medu". Není to náhrada medu, je to jen jiný druh cukru. Glukóza a fruktóza se dá koupit, za pětinásobnou cenu. Vyrábím si ho už dlouho, občas ho používám.
Nebyl to nějaký návod na zdravý životní styl, byl to návod na levnou snadnou domácí výrobu invertního cukru, který má zase jiný způsob trávení.
Jinak ty různé "zdravovědné rady" v knížkách miluju. Když se člověk podle nich zařídí, pak se kolikrát nestačí divit. Jako malý kluk jsem pil vodu se sirupem ve velkém, a sirup (Lesní směs, Zahradní směs) to byl navoněný obarvený invert. Další hrůza, pil jsem litr mlíka denně. A měl jsem zuby bez jediného kazu do svých 15 let, jediný ve třídě. Takže nějaká demineralizace a odvápnění se zřejmě nekonalo.