Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 17, 2024 12:28 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: pát dub 20, 2012 7:01 am 
Offline

Registrován: ned lis 07, 2010 5:48 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
Invertní cukr (invert, umělý med)
--------------------------------
Zjednodušeně o cukrech.

Klasický řepný a třtinový cukr je disacharid, sacharóza. Pro tělo má dost nešťastné složení. Je to totiž cukr který je už zkvasitelný, ale není ještě přímo použitelný. Musí projít trávením aby se rozložil na vstřebatelnou glukózu a fruktózu, což chvíli trvá, a mezitím živí kvasinky v těle. Proto ty prdíky po sladkém.
Složitější cukry, polysacharidy, škroby, už přímo zkvasiletné nejsou, musí se taky napřed rozložit na jednoduché cukry, ale mezitím jsou pro kvasinky nepoužitelné.
Jednoduché cukry, glukóza, fruktóza, med, invert, jsou už přímo vstřebatelné, takže kvasinky zase nestihnou. A o to tady jde.

Invertní cukr se běžně vyrábí, ale za normální cenu se dodává jen ve velkém v sudech a cisternách, v malém není k dostání nebo je předražený. Ale dá se vyrobit velmi jednoduše doma z běžného cukru krupice. Poměr vody a cukru v receptu je takový aby výsledek byl hustý asi jako med. Tipnul bych si, že levný med z marketů je jeho velmi blízký příbuzný, a není proto třeba ho kupovat za pětinásobek ceny, když se dá levně vyrobit doma.

Recept, na 1 kompotovou sklenici 0,75l:

270ml vody
750g cukru
3g kys.citronové
zahřát na vařiči na 80-85stC rozpustit a udržovat teplotu 3hod (dát do trouby s nastavitelnou teplotou, v hrnci s pokličkou aby voda nevysychala)
3g jedlé sody (přidat, na neutralizaci kys.citronové)
0.3g Oetker (špetka, přípravek do marmelád proti plísni)
uvést k varu 110stC (pro odpěnění, jen krátce, jinak tmavne, karamelizuje)
výsl.obsah 25% vody jako med

Je to další surovina do kuchyně. Dá se toho samozřejmě vyrobit víc najednou, ale radši napřed zkusit v malém. Invert používám třeba k oslazení šálku ranního čaje nalačno (1 lžíce, 40g), dodá energii a nenastartuje zbytečně trávení, za 20min je hlad, a nenadýmá. Použití už jistě najde každý sám, třeba k přislazení ovocných salátů (je to směs monosacharidů stejně jako v ovoci), k pečení do perníku, apod.
Samozřejmě pokud se přidá do pečiva nebo jinak zkombinuje se škrobem, k ničemu to není, zdrží se při trávení škrobu stejně jako sacharóza. Do pečiva se přidává jen kvůli vláčnosti, je navlhavý.


Naposledy upravil ganesa dne pát dub 20, 2012 10:33 am, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: pát dub 20, 2012 7:28 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř led 18, 2012 2:56 pm
Příspěvky: 279
Hmm \":shock:\" - jestli to takhle funguje, tak je to pro nás slaďáky fakt dobrý tip:)!!! Díky!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: sob dub 21, 2012 3:47 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
A opravdu se přemění na jednoduchý cukry? Inverzní cukr se vyrábí pomocí enzymu, kterej by mělo jít sehnat. Někde sem ho viděl prodávat v docela rozumném množství.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: sob dub 21, 2012 5:41 am 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 280
No opravdu, invertní cukr je směs glukózy a fruktózy. Stejně jako med, ale ten má navíc spoustu dobrých vlastností, např. je antibakteriální atd., což se o invertním cukru vůbec říct nedá, naopak je silně demineralizující, kyselinotvorný a o tom, že nekrmí kvasinky bych taky silně pochyboval. (Navíc proč blbnout s nějakým rozkladem sacharózy, když si rovnou můžete koupit čistou glukózu a fruktózu... - teda ne že bych to doporučoval, je to sajrajt jak má být...) To už by se spíš při kvasince mohlo jíst jakékoliv ovoce, med atd., tam je mimo prospěšných látek také směs fruktózy a glukózy.
A dávat si ráno do čaje 40g cukru, to je opravdu šílenost.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: sob dub 21, 2012 12:45 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
ravima píše:
No opravdu, invertní cukr je směs glukózy a fruktózy.

To já samozřejmě vím, ale jde mi o to, jestli se při popsaném postupu opravdu všechen cukr (nebo aspoň většina) přemění na glukózu a fruktózu. K tomu je předpokládám nutnej rozbor složení v laborce. Jak sem psal, tak invertní cukr vzniká po docela složitý reakci s jedním enzymem a nejsem si jistej, jestli ho dokáže nahradit popsanej způsob.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: sob dub 21, 2012 2:01 pm 
Offline

Registrován: ned lis 07, 2010 5:48 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
Invert se vyrábí dvěma způsoby, kyselou hydrolýzou a enzymatickou hydrolýzou. Obojí funguje, ten enzymatickej způsob se používá pro včelaře, nezkoušel jsem, funguje mi to s pár gramy kys.citronové. Kdysi jsem dostal recept na hydrolýzu pomocí kys.solné od známého který pracoval v cukrovaru, a fungovalo. Vyrábí se tak invert průmyslově. Že inverze proběhla pozná se třeba podle rozpustnosti, pokud se invert nechá vyschnout, nevykrystaluje ani když úplně ztuhne. A taky podle chuti, má to úplně jinou chuť než původní cukerný roztok, nápadně podobnou medům z marketů. Nevím jestli je to úplně na 100%, asi skoro jo. Stejně to časem zase postupně rekombinuje zpátky na sacharózu, objevují se krystalky cukru. Stejný proces údajně probíhá v medu při jeho krystalizaci, med tzv. cukernatí. Když mi hydrolýza neproběhla, třeba s kyselinou jablečnou, po ochlazení vykrystalovala silná vrstva nerozpuštěného cukru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: sob dub 21, 2012 10:41 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
ganesa píše:
Invertní cukr (invert, umělý med)
--------------------------------
Zjednodušeně o cukrech.

Klasický řepný a třtinový cukr je disacharid, sacharóza. Pro tělo má dost nešťastné složení. Je to totiž cukr který je už zkvasitelný, ale není ještě přímo použitelný. Musí projít trávením aby se rozložil na vstřebatelnou glukózu a fruktózu, což chvíli trvá, a mezitím živí kvasinky v těle. Proto ty prdíky po sladkém.
Složitější cukry, polysacharidy, škroby, už přímo zkvasiletné nejsou, musí se taky napřed rozložit na jednoduché cukry, ale mezitím jsou pro kvasinky nepoužitelné.
Jednoduché cukry, glukóza, fruktóza, med, invert, jsou už přímo vstřebatelné, takže kvasinky zase nestihnou. A o to tady jde.

Invertní cukr se běžně vyrábí, ale za normální cenu se dodává jen ve velkém v sudech a cisternách, v malém není k dostání nebo je předražený. Ale dá se vyrobit velmi jednoduše doma z běžného cukru krupice. Poměr vody a cukru v receptu je takový aby výsledek byl hustý asi jako med. Tipnul bych si, že levný med z marketů je jeho velmi blízký příbuzný, a není proto třeba ho kupovat za pětinásobek ceny, když se dá levně vyrobit doma.

Recept, na 1 kompotovou sklenici 0,75l:

270ml vody
750g cukru
3g kys.citronové
zahřát na vařiči na 80-85stC rozpustit a udržovat teplotu 3hod (dát do trouby s nastavitelnou teplotou, v hrnci s pokličkou aby voda nevysychala)
3g jedlé sody (přidat, na neutralizaci kys.citronové)
0.3g Oetker (špetka, přípravek do marmelád proti plísni)
uvést k varu 110stC (pro odpěnění, jen krátce, jinak tmavne, karamelizuje)
výsl.obsah 25% vody jako med

Je to další surovina do kuchyně. Dá se toho samozřejmě vyrobit víc najednou, ale radši napřed zkusit v malém. Invert používám třeba k oslazení šálku ranního čaje nalačno (1 lžíce, 40g), dodá energii a nenastartuje zbytečně trávení, za 20min je hlad, a nenadýmá. Použití už jistě najde každý sám, třeba k přislazení ovocných salátů (je to směs monosacharidů stejně jako v ovoci), k pečení do perníku, apod.
Samozřejmě pokud se přidá do pečiva nebo jinak zkombinuje se škrobem, k ničemu to není, zdrží se při trávení škrobu stejně jako sacharóza. Do pečiva se přidává jen kvůli vláčnosti, je navlhavý.

Tak zde bych zastával stejný názor jako člen ravima, čili osobně bych ho na kvasinky raději nepoužíval, nicméně jinak asi bude lepší než běžný cukr.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: sob dub 21, 2012 11:57 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
ganesa píše:
Invert se vyrábí dvěma způsoby, kyselou hydrolýzou a enzymatickou hydrolýzou. Obojí funguje, ten enzymatickej způsob se používá pro včelaře, nezkoušel jsem, funguje mi to s pár gramy kys.citronové. Kdysi jsem dostal recept na hydrolýzu pomocí kys.solné od známého který pracoval v cukrovaru, a fungovalo. Vyrábí se tak invert průmyslově. Že inverze proběhla pozná se třeba podle rozpustnosti, pokud se invert nechá vyschnout, nevykrystaluje ani když úplně ztuhne. A taky podle chuti, má to úplně jinou chuť než původní cukerný roztok, nápadně podobnou medům z marketů. Nevím jestli je to úplně na 100%, asi skoro jo. Stejně to časem zase postupně rekombinuje zpátky na sacharózu, objevují se krystalky cukru. Stejný proces údajně probíhá v medu při jeho krystalizaci, med tzv. cukernatí. Když mi hydrolýza neproběhla, třeba s kyselinou jablečnou, po ochlazení vykrystalovala silná vrstva nerozpuštěného cukru.

Díky, přesně tohle sem chtěl vědět.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: ned dub 22, 2012 6:26 am 
Offline

Registrován: ned lis 07, 2010 5:48 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
Ještě přidám perličku. Kdysi jsme včelařili. Inspiroval jsem se článkem o nějaké ruské včelařské farmě, kde se snažili včelám ulehčit práci. Po vytočení medu z pláství je ve vakuu zase naplnili invertním cukrem (umělým medem), takže na včelách zůstalo akorát to zavíčkování. Zkusili jsme dát invert vyrobený kyselou hydrolýzou HCl na podzimní dokrmení včelám, že s tím jako budou mít včely míň práce. Skončilo to katastrofou, všechno jim to v plástech zkrystalovalo a přes zimu bylo po včelstvech. Pak mi známý říkal že se připravuje i enzymatickej způsob výroby invertu pro včelaře. Nevím v čem se výsledný produkt liší, obojí je invert.
Jinak včelaření v našich končinách je jen hobby. Průměrný výnos z úlu ročně 5kg medu, a ještě se to včelám musí vrátit v cukru. V australském vnitrozemí je údajně roční výnos z úlu až 260kg medu, to už je pak jiná práce. Proto bych moc nevěřil ani některým našim včelařům. Pokud se dostane do medu cukr z přikrmování, nebo se do medu přímo přidá invert, žádná laboratoř nemá šanci to zjistit. Jediné pozitivum je, že když cukr projde včelama, ty do toho přidají ty svoje včelí enzymy a antibiotika. Med nikdy nezplesniví, nezkazí se, pokud se nezředí. Taky je obtížně zkvasitelný, vyrobit z něj medovinu není tak snadné jako domácí víno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: ned dub 22, 2012 10:41 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
ganesa píše:
Ještě přidám perličku. Kdysi jsme včelařili. Inspiroval jsem se článkem o nějaké ruské včelařské farmě, kde se snažili včelám ulehčit práci. Po vytočení medu z pláství je ve vakuu zase naplnili invertním cukrem (umělým medem), takže na včelách zůstalo akorát to zavíčkování. Zkusili jsme dát invert vyrobený kyselou hydrolýzou HCl na podzimní dokrmení včelám, že s tím jako budou mít včely míň práce. Skončilo to katastrofou, všechno jim to v plástech zkrystalovalo a přes zimu bylo po včelstvech. Pak mi známý říkal že se připravuje i enzymatickej způsob výroby invertu pro včelaře. Nevím v čem se výsledný produkt liší, obojí je invert.
Jinak včelaření v našich končinách je jen hobby. Průměrný výnos z úlu ročně 5kg medu, a ještě se to včelám musí vrátit v cukru. V australském vnitrozemí je údajně roční výnos z úlu až 260kg medu, to už je pak jiná práce. Proto bych moc nevěřil ani některým našim včelařům. Pokud se dostane do medu cukr z přikrmování, nebo se do medu přímo přidá invert, žádná laboratoř nemá šanci to zjistit. Jediné pozitivum je, že když cukr projde včelama, ty do toho přidají ty svoje včelí enzymy a antibiotika. Med nikdy nezplesniví, nezkazí se, pokud se nezředí. Taky je obtížně zkvasitelný, vyrobit z něj medovinu není tak snadné jako domácí víno.

Ty poslední věty o medu jsou pravda, otec včelařil a mám tedy zkušenosti s obsluhou cca 80 úlů, což byla rachota opravdu dobrá, nicméně v té době to ještě mělo i ekonomický význam a medík byl super i ta medovina.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: pát zář 07, 2012 10:09 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
[quote="prokera":2zktdc2w]Hmm \":shock:\" - jestli to takhle funguje, tak je to pro nás slaďáky fakt dobrý tip:)!!! Díky![/quote:2zktdc2w]
no to už ať si na invertní cukr udělá každý svůj názor,

já nedávno četl tuhle [url=http://knihy.abz.cz/prodej/sokujici-pravda-o-potravinach:2zktdc2w][u:2zktdc2w]Šokující pravdu o potravinách[/u:2zktdc2w][/url:2zktdc2w] a za sebe teda říkám [i:2zktdc2w]ne e, tenhle invert neberu[/i:2zktdc2w]

zatím když už sladit, tak spíš beru med pravej, jindy xylitol a jindy máčené rozinky či datle,
no jen můj názor \</div

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: pon led 13, 2014 10:58 am 
Offline

Registrován: ned lis 07, 2010 5:48 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
Ten invert občas používám, a zjednodušil jsem recept na jeho výrobu:
230ml vody
2.5g kys.citronové
650g řep.cukru krupice
80-85stC 3hod (zahřáto na vařiči a pak v troubě pod pokličkou 3hod)
bez sody
do kompotové sklenice 0.65l (od steril.okurek, medu, apod)

odpadá tedy přidávání sody a odpěňování,
ta špetka kys.citronové v tom není ani poznat, a když tak to má i příjemnější chuť,
navíc se dá obnovit.

Pokud se nespotřebuje, tak asi po 2 měsících začne pomalu krystalovat,
stačí to i se sklenicí dát znovu do trouby 80stC, na 4 hod,
první 1-2 hod se zahřívá, zbytek času je na znovu proběhnutí inverze, obnoví se původní stav.

Dá se vyrobit taky z hnědého třtinového cukru, připomíná pak barvou lesní med, a má jinou chuť.

Jindra píše:
já nedávno četl tuhle Šokující pravdu o potravinách a za sebe teda říkám ne e, tenhle invert neberu
Tuhle knížku Šokující pravda o potravinách jsem četl už několikrát, je výborná, ale nějak nevím jak souvisí s invertním cukrem, nic tam o tom není.

Název "Umělý med" jsem do názvu tematu přidal protože je to používaná přezdívka pro tento výtvor, stejně tak jako "Falešný med", "Náhražka medu". Není to náhrada medu, je to jen jiný druh cukru. Glukóza a fruktóza se dá koupit, za pětinásobnou cenu. Vyrábím si ho už dlouho, občas ho používám.
Nebyl to nějaký návod na zdravý životní styl, byl to návod na levnou snadnou domácí výrobu invertního cukru, který má zase jiný způsob trávení.

Jinak ty různé "zdravovědné rady" v knížkách miluju. Když se člověk podle nich zařídí, pak se kolikrát nestačí divit. Jako malý kluk jsem pil vodu se sirupem ve velkém, a sirup (Lesní směs, Zahradní směs) to byl navoněný obarvený invert. Další hrůza, pil jsem litr mlíka denně. A měl jsem zuby bez jediného kazu do svých 15 let, jediný ve třídě. Takže nějaká demineralizace a odvápnění se zřejmě nekonalo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: pon led 13, 2014 3:06 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
[quote="ganesa":k7rxi6w1]Tuhle knížku Šokující pravda o potravinách jsem četl už několikrát, je výborná, ale nějak nevím jak souvisí s invertním cukrem, nic tam o tom není.
[/quote:k7rxi6w1]
asi jsem knížku četl pozorněji \</div

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: úte úno 18, 2014 9:58 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
ganesa píše:
Ten invert občas používám, a zjednodušil jsem recept na jeho výrobu:
230ml vody
2.5g kys.citronové
650g řep.cukru krupice
80-85stC 3hod (zahřáto na vařiči a pak v troubě pod pokličkou 3hod)
bez sody
do kompotové sklenice 0.65l (od steril.okurek, medu, apod)

odpadá tedy přidávání sody a odpěňování,
ta špetka kys.citronové v tom není ani poznat, a když tak to má i příjemnější chuť,
navíc se dá obnovit.

Pokud se nespotřebuje, tak asi po 2 měsících začne pomalu krystalovat,
stačí to i se sklenicí dát znovu do trouby 80stC, na 4 hod,
první 1-2 hod se zahřívá, zbytek času je na znovu proběhnutí inverze, obnoví se původní stav.

Dá se vyrobit taky z hnědého třtinového cukru, připomíná pak barvou lesní med, a má jinou chuť.

Jindra píše:
já nedávno četl tuhle Šokující pravdu o potravinách a za sebe teda říkám ne e, tenhle invert neberu
Tuhle knížku Šokující pravda o potravinách jsem četl už několikrát, je výborná, ale nějak nevím jak souvisí s invertním cukrem, nic tam o tom není.

Název "Umělý med" jsem do názvu tematu přidal protože je to používaná přezdívka pro tento výtvor, stejně tak jako "Falešný med", "Náhražka medu". Není to náhrada medu, je to jen jiný druh cukru. Glukóza a fruktóza se dá koupit, za pětinásobnou cenu. Vyrábím si ho už dlouho, občas ho používám.
Nebyl to nějaký návod na zdravý životní styl, byl to návod na levnou snadnou domácí výrobu invertního cukru, který má zase jiný způsob trávení.

Jinak ty různé "zdravovědné rady" v knížkách miluju. Když se člověk podle nich zařídí, pak se kolikrát nestačí divit. Jako malý kluk jsem pil vodu se sirupem ve velkém, a sirup (Lesní směs, Zahradní směs) to byl navoněný obarvený invert. Další hrůza, pil jsem litr mlíka denně. A měl jsem zuby bez jediného kazu do svých 15 let, jediný ve třídě. Takže nějaká demineralizace a odvápnění se zřejmě nekonalo.

Zajímavý nápad je ta třtinová varianta, ne že bych ho doporučoval, ale jako nápad dobrý.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Invertní cukr - Umělý med
PříspěvekNapsal: čtv bře 13, 2014 9:45 pm 
Offline

Registrován: úte črc 16, 2013 1:52 pm
Příspěvky: 8
Dobrý večer
V knihe od Michaila TOMBAKA Je možné žít 150 let som našiel podobný spôsob výroby zdravšieho sladidla
"Bílý rafinovaný cukr je velice nebezpečným výrobkem našeho století. Všeobecně vzato, používaný ve velkém množství ruinuje náš organismus, vyplavuje z nás vápník a jiné mikroelementy. Ale přece jen existuje recept, jak z cukru-nepřítele, udělat cukr-přítele.
Do skleněné nádoby o obsahu 1,5-2 litrů nasypte 750 gramů cukru (krystal), 200 ml převařené vody nebo rozpuštěné vody z ledu a 200 ml medu (oblíbeného druhu).
Všechny ingredience zamíchejte a odstavte na 8 dní (skladujte v pokojové teplotě), míchejte dohromady třikrát denně dřevěnou lžící. Na základě chemických reakcí vznikne sacharóza (absorbuje vápník) a ta se vlivem medu a vody rozkládá na glukózu a fruktózu, které jsou velice zdravé."

S pozdravom Jaro


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz