Áno, mal som na mysli presne túto teplotnú odolnosť - holt príroda doslova BOJuje o prežitie..
_____
Apropos, ak by niekto z fóra chcel experimentovať s fermentáciou Natta, pretože Natto, ktoré sa predáva v ČR/SR je IMO trochu predražené - na rozdiel od Japonska, kde sa to vyrába masovo ako u nás jogurty (Japonci konzumujú Natto každý deň a naozaj je lekársky overené, štatisticky trpia najmenej kardiovaskulárnymi ochoreniami), takže je to tam lacné.. jedno z najlepšívh DIY návodov má pán
Natto Dad na youtube, napr.:
https://www.youtube.com/watch?v=e0hjr6clnHMNatto je z väčšiny fermentovaných produktov asi najjednoduchšie, ak porovnám také japonské Miso resp. fermentovanie Koji ryže (to je trochu alchýmia, v Japonsku rodinné firmy technológiu strážia ako oko v hlave celé stáročia), ktorá je hlavnou ingredienciou pri výrobe chutného Misa (tiež odporúčam na dochucovanie jedál - samozrejme DIY, keďže pol kilo Koji ryže stolí brutálnych 500 Kč). V prípade Natta netreba dodržiavať až laboratórne teploty a podmienky (čistota je samozrejme alfa omega, nefermentujem vo WC miestnosti, že.. áno jeden pán, ktorý sa sťažoval, prečo mu zhnila kvasená kapusta - mal ju vo WC miestnosti, pretože mu kapusta počas fermentácie zapáchala

- a ona má naozaj na zažiatku taký špecifický odór).
Bacillus subtilis (ale pozor, musí byť typ "natto", pretože divoký bac. subtilis je podnájomníkom aj bežného sena/trávy) som kúpil na Aliexprese za smiešne 1-2 EUR (smiešne v porovnaní s Aspergillus oryzae na výrobu Koji ryže alebo jačmeňa, ktoré sa predáva na gramy a je drahé "jak sviňa"). Za to EUR mi došlo 10 gramových balíčkov, stačí použiť jeden a potom naočkovať ďalšiu várku hotovým DIY Natto-m z mrazáku (tie bacily naozaj vydržia mráz, vysoké teploty), takže v skutočnosti sa bavíme o cene v desiatkách centov (korunách).
S Nattom by som začínal - netreba drahé špeciálne fermentovacie nádoby, ale kuchynská trúba, 100 W žiarovka a obyčajný termostat s reguláciou teploty, ktorý sa dá kúpiť na Aliexprese za pár EUR. A v lete z toho nepotrebujete nič - 37 oC viete dosiahnúť aj na vnútornej parapete a strážite si teplotu kontrolovaním teplomera.
Ten sliz, ktorý sa väčšine ľudí hnusí, je nattokináza, kvôli ktorej sa Natto vyrába a konzumuje - čiže čím viac slizké, tým lepšie (na niektorých fórach sa pretekali, kto má slizkejšie Natto

)
Fermentovaniu zdar!