Kniha Cerna labut str. cca 73:
"Vždycky, když smysluplnost práce prognostiků zpochybňuji, dostávám dvě typické odpovědi: „A co by měli dělat? Umíte snad
předpovídat lépe?“ nebo: „Když jste tak chytrý, ukažte nám své vlastní předpovědi.“ Ta druhá, většinou chvástavě pronesená, má
za účel předvést nadřazenost praktiků nad filozofy; obvykle mi ji dávají lidé, kteří nevědí, že jsem se v minulosti živil jako trader.
Má-li každodenní praktikování neurčitosti nějakou výhodu, je jí skutečnost, že si řeči byrokratů nemusíte nechat líbit.
Jednou mě jeden z mých klientů požádal o prognózu. Když jsem mu řekl, že žádnou nemám, urazil se a oznámil mi, že už
o mé služby nestojí. Firmy jsou často bezmyšlenkovitě žádány o vyplnění dotazníků, jež mají ukázat jejich „vyhlídky“. Osobně jsem
žádný výhled do budoucna ani profesionální prognózu nikdy nevytvořil - ale aspoň si uvědomuji, že to neumím, a pár lidí (ti, na
kterých mi záleží) to chválabohu považuje za přednost.
Existují lidé, kteří vytvářejí prognózy, aniž by se nad tím kdy kriticky zamysleli. Když se jich zeptáte, proč to dělají, odpoví
vám: „No, za to nás tady přece platí.“
Mám pro ně návrh: běžte dělat něco jiného.
Caravaggiova Věštba. Odjakživa jsme sedali na lep těm, kdo nám zjevují budoucnost. Na slavném Caravaggiověobraze krade věštkyněsvé
oběti prsten.
Nežádám nic nesplnitelného: není-li dotyčná osoba otrokem, předpokládám, že se při volbě zaměstnání může do jisté míry
svobodně rozhodovat. Jinak stojíme před poměrně vážným etickým problémem: člověk, který je lapen v pasti svého zaměstnání
a předpovídá pouze proto, že „to má v popisu práce“, ačkoliv dobře ví, že jeho prognózy nejsou k ničemu, se podle mě nechová
právě morálně. Je to totéž, jako kdyby někdo jen proto, že „to má v popisu práce“, opakovaně lhal.
S každým, kdo svými předpověďmi napáchá škody, bychom měli zacházet jako s lhářem nebo s bláznem. Někteří
z prognostiků působí společnosti větší újmu než delikventi. Snažně vás proto prosím, nesedejte za volant školního autobusu se
zavázanýma očima."
http://www.csfd.cz/zebricky/nejlepsi-filmy/