muflon píše:
Projevem nervového napětí je neschopnost odpočívat.
Mnozí lidé nedokážou odpočívat, jednoduše nevědí jak. [b:2giyyari]Chronické napětí je nesmírně škodlivé jak fyzicky tak i psychicky, a často je hlavní příčinou vzniku psychosomatické choroby, například žaludečních vředů.[/b:2giyyari] Relaxace pomáhá uvolnit nervové napětí, alespoň dočasně. [u:2giyyari]Jestiže se naučíte relaxovat, dokážete se do značné míry zbavit chronického napětí. [/u:2giyyari]
O metodách relaxace byly napsány celé knihy, např. Musíte relaxovat od Jacobsona – který nazval svoji metodu „progresivní relaxace“ – bohužel k osvojení této techniky je zapotřebí několika týdnů. [b:2giyyari]Existuje i mnohem jednodušší a dokonce účinnější metoda[/b:2giyyari], kterou se můžete POMĚRNĚ SNADNO naučit během tří nebo čtyř pokusů, ale je téměř neznámá.
Tuto techniku popsal Frederick Pierce v knize Mobilizace středního mozku. Pierce nazval svoje relaxační cvičení „dekubitis“, což znamená „poloha vleže“. Je založeno na principu, který sám objevil. Jednou při hře v kuželky pocítil v paži únavu. Ve chvíli, kdy odložil kouli do přihrádky, jeho pozornost upoutalo něco jiného, a když pak chtěl kouli znovu uchopit, vyklouzly mu prsty z děr. Unavené svaly se naprosto uvolnily. Když se vědomě pokoušel paži uvolnit, nikdy se mu to tak dokonale nepodařilo. Na základě experimentů vyvinul relaxační cvičení, založené na tomto principu. Pokud je skupina svalů, jako například noha nebo paže, unavená, pak pokud od nich odpoutáte pozornost, svaly se automaticky úplně uvolní.
PODROBNÝ NÁVOD:
<a class=\"postlink\" href=\"http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=71444&am
Ahoj vôbec sa mi nedarí nájsť knižku od F
Pierca.Vedel mi si mi dať link na cvičenie -navodaktuálny (ten pod textom sa už nedá otvoriť). Dakujem