Denny píše:
Rádce v oblasti tekutin
Aby člověk předcházel takovýmto nedorozuměním, nejasnostem, nejistotě, kolik pít, aby člověk nepoškozoval své tělo nadměrným či nedostatečným množstvím tekutiny, dostal k dispozici pomocníka, rádce, který mu napoví, který ho hlídá 24 hodin denně - své rty.
To, zda je člověk správně hydratovaný, pozná každý sám pomocí této pomůcky, která je geniální a 24 hodin k dispozici - podle hebkosti svých rtů.
Rty jsou naprosto individuální pomůckou, tudíž každému dává jistotu, že tento ukazatel je skutečně určený jenom pro mne. Moje rty ukazují moje vodní hospodářství, kolik potřebuji pít, nejlépe nesycené vody.
Každý člověk, když má málo tekutin, to pozná na svých rtech - jeho rty vytváří varhánky, suchost, jsou drsné, či přímo popraskané. Kdežto člověk, který má v sobě hladinu tekutin akurátní, má rty hebké, hedvábné, hladké.
Totéž platí i u dětí a malých miminek. Díky této geniální pomůcce si mohou maminky s naprostou jistotou odpovědět na otázku, zda jejich miminko pláče proto, že má žízeň (hlad), či zda mají hledat jinde (bolest, ospalost, poukazování na potřebu výměny pleny atd.).
Mnoho lidí může mít v tomto v sobě zmatek, protože mohou mít rty hebké, byť málo pijí, kdy si logicky říkají: "Měl bych se hodně napít, dnes jsem ještě nepil."
Je žádoucí naslouchat svému tělu (brát v potaz rty) a nedat na logiku, rozum. Prostě pít, dokud rty nezvláční a nezůstanou hebké, i kdyby to mělo být šest litrů. Tělo i takto velký objem tekutin v pohodě zvládne (pokud rty vykazují nutnost dalšího příjmu tekutin). A hlavně, takto velký objem tekutin není otázka hodně dní, ale maximálně jednoho dne, kdy tělo z vnitřního důvodu takovýto objem tekutin zkrátka potřebuje.
Není radno mluvit tělu do jeho vodního hospodářství a jít na tělo se statistikou, rozumem, rtutí teploměru, babskými či rádoby odbornými radami. Je dobré nechat vodní hospodářství a míru a rozsah zavodňování na geniální rty, které bezpečně, zodpovědně a zcela spolehlivě napoví.
Lidé, kteří hodně pijí, a přesto mají suché rty, pak berou jako pomůcku jelení lůj, který nespustí z dosahu a který používají časem naprosto mimoděk, kdy si aplikaci na suché rty ani neuvědomují. Používat jelení lůj na suché rty je ničení ukazatele, který naprosto nenahraditelně vykazuje stav vodního hospodářství.
Tělo musí u lidí, kteří jelení lůj používají, na vyřešení svých suchých rtů (přitom by stačilo více napít), hledat jinou cestu. Takovíto lidé pak mají místo rtů suchou kůži (někdy až ekzematickou), nebo lupy, nebo zácpu, nebo již zmíněné bolesti hlavy, či nízký tlak, anebo motání hlavy, lámavost nehtů, vlasů. Někdy mají kombinace vícero vyjmenovaných zdravotních problémů. Jediný způsob, jak se zbavit suchých rtů (byť si člověk myslí, že má dostatek tekutin) je, že bude více pít.
Jardo, co je na tomto článku pravdy?
Ano je to pravda a dá se to vysledovat celkem bez problémů, to je také důvod, proč každému doporučuji pít i když vlastně zdánlivě žízeň nemá. Zvláště v zimních měsících je to velice markantní a dehydratací se dají napáchat velké škody.