ixi píše:
Asi před sedmi lety mne ukecala kamarádka, abychom si nechaly udělat analýzu prvků z vlasů. Chtěla mít jistotu, že všem neposílají stejné výsledky. Ustřihly jsme pramen nebarvených vlasů, vyplnily formulář ( věk, váha, výška, práce, pohyb, apod.), přiložily bankovky a odeslaly do laboratoře. Za pár týdnů přišel každé třicetistránkový rozbor formátu A4, který vysvětloval souvislost mezi jednotlivými prvky, naměřené hodnoty, procentuelní odchylky od správné hodnoty, odchylky od správného poměru mezi jednotlivými prvky, komentář naměřených údajů, potencionální riziko chorob, vhodné a nevhodné potraviny a doporučený rozpis užívání mnoha druhů ( drahých) potravinových doplňků. Byla jsem tehdy zdravá a výzkum vyhodnotila jako strašení za účelem prodeje zmíněných doplňků…
Včera jsem si na to vzpomněla a chtěla se na naměřené hodnoty podívat nyní, pod vlivem zde nabytých informací. S údivem jsem zjistila, že všechna rizika se změnily v choroby, se kterými se potýkám! Už půl roku se z důvodu chorob snažím stravovat lépe, ale tělo na změnu reaguje negativně. Nyní jsem byla dva týdny na horách, kde jsem se z nedostatku jiných možností stravovala s ostatními. Snídaně: Chléb, sýr, salám. Večeře: Hnědá omáčka, maso a příloha. Ovoce + zelenina jenom v míře, kterou jsem si doma přibalila do batohu. Sice mi takové stravování nechutnalo, ale potíže odezněly. Když se dívám do doporučení z analýzy, měla bych se, mj., vyhnout ovocným šťávám a většímu množství syrové zeleniny. Naopak mi radí zvýšit příjem potravy snižující tempo metabolických přeměn: Krkovice, bůček, slanina, smetana, máslo, tučný tvaroh, kachna, husa, aj. pochoutky.
Jsou tam i rozumná doporučení, ale pro tyto jsem to před lety odložila jako úplný nesmysl.
Máte někdo s uvedeným měřením zkušenost? Důsledky nedostatku/ přebytku a nerovnováhy mezi prvky jsou v souladu s tím co se uvádí na těchto stránkách, ale ty návody ke zlepšení se mi nezdají a do chemie jít nechci.
Vlasová analýza je nejpřesnější posouzení stavu látek v organizmu, protože se nezabývá momentálním stavem, ale dost dlouhodobým nedostatkem, či přebytkem jednotlivých látek. Je otázkou zda doporučení v ní uvedená lze aplikovat bez logického uvažování, protože vycházejí z jídelníčku běžně se stravujících lidí a nezohledňují další možné škody na organizmu, které takto mohou vzniknout. Dle mého názoru je potřeba se nad každým z těch doporučení zamyslet a snažit se o úpravu potřebných látek takovou cestou, která se mi zdá ze zdravotního hlediska co nejpřijatelnější. Sám jsem těchto analýz již viděl docela dost a mnohdy mě opravdu překvapují, tím ovšem nechci tvrdit, že se pletou, ale pouze nezohledňují všechny aspekty zdravé životosprávy. Vždy je potřeba si uvědomit, že to, co obsahuje krkovice, bůček, slanina, smetana, máslo, tučný tvaroh, kachna, husa mohou obsahovat i zdravé potraviny a to potraviny s nižším obsahem omega 6 mastných kyselin, které opravdu moc zdravé nejsou.