Janka K píše:
Dobrý deň pán Jarda,
Mohla by som Vás poprosiť o radu?
Mám 43 rokov, krcova žila mi vystúpila na ľavom lýtku tesne pred pôrodom druhej dcéry pred 7 rokmi počas horúceho augusta. Nejak som to neriešila, nebolelo to a pri 2 malých deťoch som tomu nevenovala pozornosť. BMI index mám 23,8. Teraz nastala zmena v tom, že v lete veľmi vystúpila, začala bolieť. Potrebujem to teda riešiť keďže má to obmedzuje vo zvyčajných aktivitách. Mám sedavé zamestnanie, práca za počítačom, ale aj cvičím - behám, cvičím jogu. Okrem krcovej žily má trápia bolesti chrbta. Riešila som pred rokom diastazu, predpokladám po cca 2 pôrodoch čo je asi hlavná príčina, ale aj keď som ju vycvičila, bolesti sa vratili tak cvičím dalej, asi tam bude aj iná pricina. Teraz som začala čítať vaše Fórum o kŕčových žilách. S manželom sme už od vás kúpili viac produktov. Mám doma citrat horciku od vás,neviem koľko ho mám brať prosím? Chlorid horciku som vôbec nemohla brat, hneď ma preháňalo veľmi. Tak mám asi dlhodobo nedostatok horčíka aj keď podľa preventívnej prehliadky v máji mam krvný obraz v norme, horčík 0.83 mmol/l, vapnik 2.13 mmol/l. Kde by som si prosim mala dať vyšetriť horčík? Nemohlo k zhoršeniu krcovej žily dôjsť keď som zvýšila dávky vit D z 5000 IU na 10 tis IU?beriem tabletku K2 120 mikrogramov k tomu. Podľa lekárky mám úroveň D3 na spodnej hranici, 61 nmol/l, odporučila mi ju zvýšiť tým že budem brať 10 tis IU D3 denne po dobu 1 mesiaca. Ale po 2 týždňoch brania ma začala ukrutne bolieť krcova žila, neviem či to s tým súvisí. Celkovo som ju však aj v lete veľmi cítila na striedačku, nie úplne vždy. Začnem asi piť pol litra grepovej šťavy denne, plus 1,5 litra zeleninových štiav ako píšete a budem si merať ph. Doobedu vydržím na živej strave, tak vydržím až do večera a občas si dám varenú večeru. Problém je káva, ktorej sa neviem vzdať, nakoľko mám nízky tlak a hneď sa mi krúti hlava keď ju vysadim. Ale zistila som že doobedu dve malé pressa mi nepokazila ph, drží sa na úrovni nad 7. Chystám sa aj na cievne vyšetrenie. Neviem či môžem behať 5 km obden pri kŕčových žilách, zdá sa mi že má bolia viac vtedy. Čo by som mala prosím doplniť, aké prípravky či vitamíny brat? Ďakujem veľmi pekne za rady. Inak neberiem žiadne lieky, len mám vyššie uvedené problémy, kŕčové žily, chrbtica a nízky tlak, slabší spánok. Dakujem veľmi pekne za radu. Pekný deň.
Citrát hořčíku má 16% hořčíku tedy 160 mg/gram a měla by jste brát 10 mg čistého hořčíku/kg váhy/den. Každopádně nejde o ideální formu hořčíku pro dobrou práci nadledvin, osobně bych vám doporučil spíše laktát který máme na e-schopu také
https://www.pro-zdravi-az.cz/?ex=zbo1&i ... =17&ic=235 a ten má 10% hořčíku. Vyšetření z krve nic o stavu hořčíku v tkáních neříká to si musíte nechat udělat hořčík v erytrocytech což není zrovna běžné vyšetření, zde ho dělá třeba laboratoř Spadia. Vitamín D je v zásadě spíše hormon a jedná se o silný imunostimulant tedy tam lidem radím dostat se do horní čtvrtiny referenčního rozpětí za současného denního příjmu vitamínu K ideálně tento
https://www.pro-zdravi-az.cz/?ex=zbo1&i ... 191&ic=219 a stačí jedna tobolka denně. Každopádně je potřeba zařadit do stravy nějaký podstatný zdroj křemíku který vápník v cévách rozpouští, třeba okurky, melouny, nebo já doporučuji pít denně přesličkový čaj, což jsem zde již mnohokrát psal. U bolestí zad záleží od jaké příčiny pocházejí a pokud jde o oblast bederní páteře jde většinou o nadledvinky, což souvisí i z tím nízkým tlakem, tedy je potřeba se zklidnit a srovnat hormony, nebo alespoň brát vysoké dávky sodíku, prostě hodně solit případně vyzkoušejte miso mugi, je velice chutné a zdravé pro střeva. Větší zátěž není zrovna rozumné počínání, osobně bych běhaní vyřadil a nasadil chození. Pomoci by mohlo prohřívání daného místa a obklad něčím co prohřívá a tlumí zánět tedy můžete vyzkoušet například ricinový olej. Pochopitelně většinou bolí zánět tedy je rozumné nasadit jakýkoliv protizánětlivý přípravek s tím že asi nejkomplexněji tlumí záněty butyrát. Ten lze na našem e-schopu koupit také
https://www.pro-zdravi-az.cz/?ex=zbo1&i ... 148&ic=339 a dávkuje se 2-20 tobolek denně podle stavu zánětu a jediné omezení vysokých dávek je stav průjmu, pak je potřeba ubrat na dávku kterou člověk snese bez průjmu.