Fero78 : Fero, a dopátral si sa k tomu, koľko sacharidov v strave mali ti zakladatelia "OD" ? ... A aj to, koľko tukov v strave konzumovali ? ... Kým toto nebudeš vedieť, tak je to na prd... naozaj. Lebo ak mali málo sacharidov a zároveň aj málo tukov, tak... tak musel ich organizmus čerpať určité živiny z orgánov... a tak ich funciu znekvalitňovať... Mohli konzumovať málo tuku a málo sacharidov (inak, mal by si zvýšiť sacharidy, Fero... môj názor...). ŠKODA, ŽE SOM TENTO TOPIC NAZVAL "KWASNIEWSKEHO DIÉTA", mal som ho radšej nazvať "PALEO DIÉTA", ale vtedy som sa o ňu nezaujímal...
Fero, ale neviem ako ti môže prísť prirodzenejší olivový olej, než maslo, slanina, masť, loj, husací tuk, kačací tuk....atď... To akoby si naši predkovia (ak ešte na to neboli zariadenia) lysovali olivy, orechy.... Zdá sa ti to logické ? Mne nie... NAČO LYSOVAŤ TUK Z PLODOV OBSAHUJÚCICH ANTINUTRIENTY (škodlivé látky), AK HO MÁME OBSIAHNUTÝ V ŽIVOČÍŠNYCH POTRAVINÁCH ??? ... Proste je to blud....
Fero, ak môžeš, tak vypátraj čo konzumoval ten Pamarenko (napíš ako sa volá, neviem sa k tomu dopátrať, len matne pamätám...), a ostatní... Inak, OD neodoprúča ovocie. A to je podľa mňa veľká chyba, lebo ovocie je rozhodne prirodzenejšie než zelenina... ktorá je tu len pár tisíc rokov... A z hľúz mohli predkovia akurát tak trošku zahnať hlad (objemom jedla), ale sacharidov z toho mali doslova pár gramov (5 ? ...)... Tí čo sú na OD ..... mohli urobiť radikálnu chybu................ KONZUMOVAŤ PASTERIZOVANÉ SYRY, PASTERIZOVANÚ SMOTANU, PASTERIZOVANÉ MLIEKO..... K tomu KLOBÁSU, ŠUNKU a iné presolené (možno aj technickou soľou...či taviacou...) mäsové výrobky.... PRETO "NIE JE VYSOKOTUKOVONÍZKOSACHARIDOVÁ DIÉTA AKO VYSOKOTUKOVONÍZKOSACHARIDOVÁ DIÉTA"... BLBO SOM NAZVAL TENTO TOPIC, JE MI ĽÚTO.... Mimo to, Kwasniewski odporúča aj nevhodné kombinácie, napr. vajíčka so syrom (miešanie dvoch živočíšnych bielkovín nie je teda dobrý nápad...)... a ten syr rozhodne pasterizovaný (v praxi má koľko ľudí možnosť konzumova nepasterizovaný,a k tomu ešte kozí syr ? ...)
TAKŽE TU SÚ NEDOSTATKY "OD" (Optimálnej Diéty), ktorým ja PREDCHÁDZAM.... 1. Pravdepodobne málo sacharidov v strave (ale tneto problém sa už trochu vyriešil - i keď aj medzi "lektormi" OD panujú rozdiely v názoroch na sacharidy...), to jest nejakých 50-70g/deň, rovnako pre športujúcich aj nešportujúcich. 2. Zaznávanie ovocia, lebo ...neobsahuje takmer žiadne bielkoviny a tuky, a preto je nevhodné pre človeka... (somarina) 3. Pravdepodobne nízky celkový KALORICKÝ PRÍJEM... lebo tu vám môžem povedať, že keby som toľko kalórií ako mám z tukov zjedol zo sacharidov (obilniny, strukoviny), tak... by som na to potreboval MINIMÁLNE dva dni...skôr tri - TUK sa metabolizuje oveľa jednoduchšie a nezaťažuje trávenie ako sacharidy, a nemení sa na tuk 4. Odporúčanie mliečnych výrobkov BEZ ROZDIELU NA PASTERIZÁCIU (a tu je veľký problém...hlavne u kravských syrov, a pasterizovaného mlieka...) ... najlepšie by bolo kozie mlieko a výrobky z neho, ovčia bryndza... 5. Odporúčanie rôznych "mäsových výrobkov", ktoré sú často plné veľkého množstva soli, a aj konzervantov (povedzte, koľkí OD jedlíci majú všetko "naturálne" ? ...) 6. Zlé kombinácie potravín (dve živočíšne biekoviny pokope)... napríklad vajíčka so syrom, alebo mäso s vajíčkami, či so syrom, vyprážaný syr (veľmi zle také niečo trávi...), syr a šunka.... a podobne...
Týchto 6 dôvodov mi napadlo ihneď...
MI-MO-CHO-DOM, VÁŽENÍ PRIATELIA.......... Ak títo ľudia nejedli ovocie (zakladatelia OD čo zomreli na rakoviny) .......... tak im pravdepodobne bolo RIADNE TEPLO.... PREHRIALI SA.... Eskimáci, Mongoli.... majú iné podnebie, než slováci, češi a poliaci...... PRETO MY POTREBUJEME AJ OVOCIE, KTORÉ TU RASTIE (prípadne kľudne aj tropické cez letné horúčavy - prečo nie...). Ale OD ovocie (ktoré tak príjemne chladí...) ZAKAZUJE.... A pritom napríklad taká čerstvá hroznová, grepová, jablková, pomarančová šťava.... By telo pekne zásobila JIN-om, čo je pri PALEO STRAVE (originál je taká, že málo sacharidov, stredne bielkovín, veľa tukov) V NAŠOM PODNEBÍ veľmi dôležité.... Hlavne v prekúrených budovách, keď sme v teple naobliekaní, atď.... ŽE ? ....
Takže zatracujte si OD koľko len chcete, mne je to JEDNO. Ako som už napísal, ľutujem, že som tento topic nazval "KWASNIEWSKEHO DIÉTA".... Lebo ako vidno, má veľa "múch" (spomenul som v 6-tich bodoch, a určite mi väčšina z vás dá tých 6 bodov za pravdu - a to o niečom svedčí...).
A ešte posledný raz k môjmu cholesterolu. Popravde, s istotou nevieme aký má byť cholesterol..... to je po prvé.. ďalej HDL a LDL nemusia byť vždy "dobrý" a "zlý"... To je po druhé. A po tretie - nemám stále ideálne trávenie - i keď ma po jedle nikdy neťaží na žalúdku... Nepíšte tu o mne, nie som "učebnicový príklad"... mám energeticky zablokované trávenie (dva roky dozadu...), a ešte som to celkom nevyriešil...
A ZOBERME SI EŠTE TOTO : ... Nejakí "experti" mohli sacharidy nahrádzať tým, čoho sa nevedia vzdať - CHLEBOM.... Chlieb je JANG, Mäso a tuk je JANG (väčšinou, hlavne pečené, vysmážané, ja také jem len občas...), vajíčka sú nejaký "stred", atď.... Z toho vyplýva, že výsledná energia z potravy bude JANG..... ..... A TO ŠKODÍ - V NAŠOM PODNEBNOM PÁSME.... My proste potrebujeme aj OVOCIE... A koľko ľudí môže čerpať na OD sacharidy z CHLEBA a zároveň si živočíšne výrobky piecť a smažiť dlhú dobu v rúre (silný Jang) ? .... VEEEEĽA..... ...............................A TO ROBIA CHYBU................!.................... KEBY BOLI Z GRÓNSKA, TAK BY CHYBU NEROBILI, ale nie sú. VYSOKOTUKOVÁ DIÉTA SA DÁ JEDNODUCHO UPLATNIŤ U NÁS - V NAŠOM PODNEBÍ........ Ale s vitariánskou stravou (ovocie, zelenina orechy).... to proste NEJDE... ak sa nechcete vyhrievať v saune ako Jarda, či robiť si 3 krát týždenne teplé kúpele, bez ktorých by ste zimu "neprežili"....
A PRAVDEPODOBNE AJ BYLINY (nejaké Jinové v lete, no v zime už by byliny nemali byť nevyhnutné...) sú pre nás VHODNÉ, pre tých, ktorý v lete chcú dodať ďalší JIN do organizmu (trošku ho ochladiť)...
A - BOH VIE, či sa aj glukóza + fruktóza tak "bije" v pečeni s tukmi (ak by ich bolo podobné množstvo), ako nejaké sacharidy z obilnín, zemiakov, strukovín, cestovín... I keď pravdepodobne - ÁNO.
"OD" NIE JE DOMYSLENÁ, a niektoré jej odporúčania pravdepodobne vychádzajú LEN Z DOMNIENOK, a nie z výskumov. Teraz mi napadá jediná vec s tým spojená - HANENIE OVOCIA (ako významného dodávateľa energie "jin" do organizmu).
A ČO JE SMRTEĽNÁ KOMBINÁCIA (nemyslím v jednom jedinom jedle, ale celkovo...) NA VYSOKOTUKOVEJ DIÉTE S MALÝM MNOŽSTVOM SACHARIDOV V NAŠOM PODNEBNOM (či Poľsku, kde je trošičku chladnejšie, možno o 4 stupne..) PÁSME ? .... .... CHLIEB + PEČENÉ MäSO + MäSOVÉ SLANÉ VÝROBKY S E-ČKAMI + VEĽA TUKU + SMAŽENÉ VAJÍČKA + PASTERIZOAVNÉ SYRY A MLIEKO + ŽIADNE OVOCIE + KÁVA + FAJČENIE + MÁLO TEKUTÍN....
A AKO MÁ VYZERAŤ ZDRAVÁ KOMBINÁCIA (nemyslím v jednom jedinom jedle, ale celkovo...) NA VYSOKOTUKOVEJ DIÉTE S MALÝM MNOŽSTVOM SACHARIDOV V NAŠOM PODNEBNOM (či Poľsku, kde je trošičku chladnejšie, možno o 4 stupňe...) PÁSME ? .... ... VARENÉ ČI PEČENÉ MäSo (záleží od ročného obdobia) + MÁLO SLANÁ SLANINA + VEĽA TUKU + VAJÍČKA (napr. na mäkko) + NEPASTERIZOVANÝ KOZÍ SYR A NEPASTERIZOVANÉ KOZIE MLIEKO + OVOCIE (OVOCIE, OVOCIE !!! musí byť...) v zime sa dá nahradiť zeleninou + ŽIADNE FAJČENIE + ŽIADNA NADMERNÁ SPOTREBA KÁVY + DOSTATOK TEKUTÍN.
A teraz úprimne. PRÍDE VÁM TO LOGICKÉ ? FERO : vidíš ten rozdiel ? Čo ty vieš o tých zakladateľoch ? čo vieš o tých iných ľuďoch, čo zomreli na OD v relatívne skorom veku ? ... NIČ. A v tom to je.
_________________ Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012) RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu. Tešilo ma (9.5. 2012) dieta
|