jiddu píše:
bombay píše:
Ja ich poznám tiež i z mojej rodiny, tiež od nich počujem podobné reči, že im nič nie je a tak. Po hlbšom skúmaní ale zisťujem, že napr. už v 30ke majú za sebou nespočetne veľa ochorení ako napr. chrípka, angína, zápaľ priedušiek, chrup v dezolátnom stave, ekzémy, migrény, kašeľ, prechladnutie, bolesť kĺbov, alergie, vysoký / nízky tlak, seknutie v krížoch, črevné chrípky, poruchy spánku, poruchy sústredenia, zápal močovej sústavy, hemeroidy, poruchy trávenia, plný nos, nadúvanie, candida, dna, osteoporóza...a môžem pokračovať dalej. Hlavný problém, je v tom, že títo ľudia to považujú za normálny stav svojho zdravia. Jenoducho sa to pomaly ale isto akceptuje ake bežný jav a tak veľmi jednoducho vyhodnotí svoj zdravotný stav slovným spojením - "nič mi nie je", čo možno platí len tom momente. Žiaľ bežné to nie je, bežné by malo byť sa dožiť okolo 100 rokov s maximálne s nejakým ľahkým vírusovým ochorením alebo úrazom počas celého života. Realita je ale taká, že bežne okolo seba vidím napr. 50-níkov s už zhumplovanými telami, ziaľ.
myslim si, ze autor ma nieco ine na mysli...sice sa mozes prikladne stravovat a aj prikladne zit, ale urcite ti to nezarucuje, ze dopadnes lepsie ako ostatni...jedine, ti to "len" zvysi sancu, ze prezijes zdravsi a bezproblemovejsi zivot...mam kamosku, ktora robi na onkologickom oddeleni a sam som sa jej cudoval, ze preco sa ona nijako prikladne nestravuje...a ona mi povedala, ze drviva vacsina pacientov, ktorych ma na oddeleni, tak su vegani, vegetariani, respektive ludia, ktori nadmerne dbaju o seba a svoju zivotospravu...takze psychika a vrodenne dispozicie, ci vrodena zivotna sila (proste niekto sa narodi odolnejsi voci chorobam) pravdepodobne predci takzvane zdrave stravovanie...
Dovolim si vratit se k teto diskuzi. Postupem casu sem vypozoroval ze vetsina dnesnich vegetarianu/veganu jsou lide, kteri pouze radoby dbaji na svoje zdravi(rozhodne proti teto skupine lidi nic nemam! Sam mam rozhodne blize k teto skupine nez k normalnimu stravnikovi). Je rozhodne skvele, ze nekdo ve svem zivote udela takove rozhodnuti, ale uz si poradne nenastuduje co takove rozhodnuti obnasi. Jeden kolega v praci se ze dne na den rozhodl, ze nebude jist maso, ale vzhledem k tomu, ze casto sportuje tak jeho potreba bilkovin je trochu vyssi nez u normal cloveka. Bohuzel ale vubec neresil a neresi jak do sebe dostat chybejici plnohodnotne zdroje bilkovin. Stejne tak druhy kolega v praci, ktery je vegan. Ji ruzne veganske susenky (mouka, cukr), testoviny se zeleninou, hoodne lustenin a tofu apod. Uz asi chapete kam mirim.
O celem problem psal i skvele rozsahle clanky Jason Ferruggia (jeden z mala racionalne a rozumne uvazujicich polo-kulturistu a treneru), ktery pronesl, ze pokud chce clovek byt vegan, tak musi oproti ostatnim konzumovat mnohem vyssi davky sacharidu v potrave aby ziskal podobne mnozstvi dulezitych zivin. Samozrejme je to takto velmi zobecnene, ale spousta lidi proste ze dne na den udela neuvazene rozhodnuti, ktere nepodpori poradnou studii daneho smeru a pak si dlouhodobe skodi (at uz abnormalni konzumaci sacharidu nebo bilkovin se spatnym profilem aminokyselin). Je zrejme, ze pri abnormalni konzumaci obilovin je clovek nachylnejsi ke zhorsi candidy nez treba pri konzumaci masa a zeleniny. Je to samozrejme o tom zlatem stredu, kdy si clovek treba jednou za dva tydny da maso, jindy zase syr, jindy neco ze soji, jindy jenom zeleninu, jindy orechy. Proste mit pestrou stravu, trochu nad tim obcas premyslet
Proto treba na onkologii chodi vice vegetarianu/veganu ale na jine zdravotni oddeleni zase chodi vice masozroutu atd..