Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv lis 21, 2024 1:29 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 327 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Úprava pH moče
PříspěvekNapsal: úte lis 04, 2008 9:22 pm 
Offline

Registrován: ned srp 31, 2008 10:42 am
Příspěvky: 2
Ahoj, přibližně půl roku jsem na dělené stravě - ovšem přiznávám, že jsem v poslední době do jídelníčku zařadil trochu více masa a sýrů (i když odděleně). Jsem také milovníkem dobrého moravského vína (cca 1,5l týdně). Pokud se nyní zaměřím na PH v moči, vychází kolem 6, což úplně asi ideální není. Na co konkrétně se mám zaměřit na úpravu kyselosti moče?
Dík Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Úprava kyselosti moče
PříspěvekNapsal: stř lis 05, 2008 9:17 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
RapidP píše:
Ahoj, přibližně půl roku jsem na dělené stravě - ovšem přiznávám, že jsem v poslední době do jídelníčku zařadil trochu více masa a sýrů (i když odděleně). Jsem také milovníkem dobrého moravského vína (cca 1,5l týdně). Pokud se nyní zaměřím na PH v moči, vychází kolem 6, což úplně asi ideální není. Na co konkrétně se mám zaměřit na úpravu kyselosti moče?
Dík Petr

PH moče je snad nejdůležitější a snadno kontrolovatelný ukazatel stavu škodlivin v organizmu. PH moči zdravého člověka je 6,4 a vzhledem k tomu, že většina lidí má nevhodnou stravou vytvořen dlouhodobý deficit zásaditých látek v organizmu, doporučuji minimálně po dobu nutnou k odeznění zdravotních potíží dodržovat PH 7 a více. Já sám udržuji PH trvale nad hodnotou 7. Nízké PH, méně než 6,4 znamená, že organizmus je zbytečně zaplaven kyselinami a tím pádem je nucen k ukládání kyselinotvorných látek, zvláště do tukové tkáně a dalších míst v těle. Mimo to na neutralizaci kyselin bere organizmus i rezervy vápníku z kostí, kloubů a dalších tkání, čímž dochází k postupnému narušování rovnováhy a organizmus se dostane do stavu toxemie. Jedná se vlastně o stabilní přiotrávenost organizmu a z tohoto stavu je již malý krůček k jakékoliv civilizační chorobě. Pro pravidelnou kontrolu, protože stav PH se nedá spolehlivě odhadovat, doporučuji v kterékoliv lékárně zakoupit za cca 130,- Kč pomůcku pro diabetiky, konkrétně Triphan. Jde o 50 ks proužků, z nichž každý má tři políčka. Nás zajímá políčko horní a stav PH lze cca 60 sec po namočení do vlastní moči odečíst porovnáním dosaženého zbarvení se stupnicí na tubě. Každý proužek se dá, vzhledem k zbytečně velké šíři, podélně rozstřihnout napůl a tím získáme materiál pro 100 náměrů. Měříme ráno po probuzení stav raní moči. Obsah tuby nám tedy postačí na více jak čtvrt roku, což je dle mého názoru velice vhodná investice do vlastního zdraví. Pokud se týká dělené stravy jde z mého pohledu o jakousi základní úpravu stravování, která sice poměrně dobře řeší trávení, ale u kyselin už příliš nepomáhá. Maso a zvláště sýr patří k vysoce kyselinotvorným potravinám a sýr má navíc mimořádné schopnosti organizmus zahleňovat. Obě tyto potraviny jsou sice chuťově dobré, ale o to více nebezpečné z hlediska dlouhodobé pravidelné konzumace. Vytváří závislost a člověk si na ně navykne jako na drogu. Již méně vadí organizmu jednorázové prudké přetížení. Já pacientům radím jednou za čas se nevázaně "přežrat do bezvědomí", pokud možno až do stavu, kdy mě po lahůdkách bude zle a pak zas mám na dlouho chutě vyřešené. Jinak je samozřejmě možné do určité míry eliminovat škodlivost těchto potravin zvýšeným přísunem potravin zásadotvorných, ale jedná se o neustálé balancování nad propastí a tento risk dle mého názoru za to nestojí. Zdraví je absolutní priorita a tak se k tomu je třeba i stavět. Tou koulí na krku dát pokyn zbytku těla včetně chutí a zvyků a adrenalin z rizika si užít třeba na padáku. Jinak nejlépe eliminují kyselost tyto potraviny: meloun, okurka, rajčata, jablka a pomeranče. Bohužel je asi nejde jíst při konzumaci masa a sýrů v takovém množství, aby nastala ideální rovnováha. Tolik se jich ani objemově sníst nedá. Z tohoto důvodu se jako nejvhodnější a nejúčinnější jeví pít terapeuticky vhodné množství čerstvých ovocných a zeleninových šťáv z těchto potravin. Podotýkám čerstvých, konzumace šťáv zakoupených v obchodní síti, i přesto, že jsou z těchto zmíněných potravin má účinek zcela opačný a jejich kyselinotvornost je obdivuhodně vysoká. Jsou tak mimořádně škodlivé, že při srovnání s nimi je slivovice jako živá voda a i tak ji rozhodně konzumovat ve větším množství nedoporučuji i když na stres je docela dobrá. Minimální množství čerstvých šťáv je 0,5 - 1 litr denně hlavně večer a kvalita šťávy se zásadně liší podle typu odšťavňovače. Nejlepší jsou odšťavňovače pracující na pomalých otáčkách principem drtiče a lisu. Není to levná záležitost, ale v konečném důsledku se vyšší investice vyplatí. Mimo podstatně lepší kvality šťávy se získá i mnohem vyšší objem, než u odšťavňovačů rotačních a tím se poměrně rychle investované prostředky vrátí nižší spotřebou surovin, které také nejsou zrovna levné. Mimo pití šťáv je samozřejmě vhodné i uvedené potraviny jíst, ale u šťáv je doba vstřebatelnosti cca 15 min a u potravin minimálně 1 hod, zpravidla mnohem více od 4 do 8 hod. Čerstvá šťáva tedy pomáhá okamžitě a velice účinně. Vypít se dá libovolné množství, já piji dokonce pouze šťávy v objemu 3 až 4 litry denně a vodu nepiji vůbec. Můj pitný režim je ale pro normálně pracujícího člověka poměrně obtížné dodržovat, protože šťáva se musí po vylisování ihned vypít a lisovat si ji v zaměstnání je asi problém. Znehodnocování šťávy, oxidace, probíhá již za 15 minut po vylisování a v lednici je skladovatelnost tak do 1 hod, ale ani to nedoporučuji. Jako podnikatel nemám pravidelnou pracovní dobu a mohu si snadno šťávu lisovat kdy potřebuji, ale jde celkem dobře dodržovat, téměř při každém zaměstnání, následující režim. Vypít 0,5 až 1 litr ráno, k obědu jíst v práci maximum zásadotvorné zeleniny a poté vypít 1 litr večer, což bohatě postačí. Konzumace vína, nejlépe archivní suché červené s vysokým obsahem tříslovin, není na závadu ani z hlediska kyselin ani ze zdravotních důvodů. Obsahuje mnoho tělu prospěšných látek a dobře uvolňuje psychiku, což není v dnešním světě, plném stresu, nikdy na škodu. Denní množství tak do 3 dcl, nejlépe navečer, což s uvedeným množstvím 1,5 l týdně zhruba koresponduje. Totéž neplatí pro bílé víno, to je naopak silně kyselinotvorné a rozhodně ho nedoporučuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: PH moči
PříspěvekNapsal: stř úno 25, 2009 9:30 am 
Offline

Registrován: pát úno 06, 2009 8:04 am
Příspěvky: 46
Bydliště: Valašské Meziříčí - Hrachovec
Dobrý den pane Zajíčku, opět mám dotaz. Asi týden si měřím PH moči (triphan) a při syrové stravě se hodnota pohybovala kolem 6, někdy s nazelenalými okraji, cca 6,5. Včera jsem měla k obědu čínu - rýži s kouskem kuřecího masa a samozřejmě zeleninu, k večeři pomeranč-grepovou šťávu. Dnes ráno PH vyskočilo mezi zelený až modrý čtvereček, asi 7-8. Nerozumím tomu. Můžete se k tomuto tématu trošku více rozepsat? Děkuji, s pozdravem Andrea Kubjátová


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PH moči
PříspěvekNapsal: stř úno 25, 2009 10:06 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Andrea 81 píše:
Dobrý den pane Zajíčku, opět mám dotaz. Asi týden si měřím PH moči (triphan) a při syrové stravě se hodnota pohybovala kolem 6, někdy s nazelenalými okraji, cca 6,5. Včera jsem měla k obědu čínu - rýži s kouskem kuřecího masa a samozřejmě zeleninu, k večeři pomeranč-grepovou šťávu. Dnes ráno PH vyskočilo mezi zelený až modrý čtvereček, asi 7-8. Nerozumím tomu. Můžete se k tomuto tématu trošku více rozepsat? Děkuji, s pozdravem Andrea Kubjátová

Moč člověka kopíruje stav krevního řečiště a stravování s určitým zpožděním, také velice záleží, zda je Vaše váha srovnaná a stabilní. Srovnaná váha, je Vaše váha z ukončeného dospívání, tak cca v 18 letech a nesmí se příliš pohybovat, nahoru a dolu. Vždy, když jde váha dolu, tak tělo rozpouští kyselé zásoby usazených látek a snižuje se tím pH. Trvá poměrně dlouho, než se docílí stabilní možnost náměru dobrého pH každý den. Psala jste, že jednou z bolestí, která Vás trápí je i Vaše zvýšená váha a ta předpokládám nyní klesá. Pokud do tohoto stavu opět sníte kyselinotvorné jídlo, dostaví se velice populární jojo efekt a tělo okamžitě začne zase ukládat kyselé zplodiny, do původních míst. To zajistí pokles kyselých hodnot v moči a zdánlivě se stav srovná. Druhá možnost je, jak píšete, že jste měla k večeři pomeranč-grepovou šťávu a pokud jste nejedla nic dalšího, může se to podle množství vypité šťávy odrazit na stavu pH moče. Pokud jíte podle mnou doporučovaných jídelníčků, tak se pH stane stabilní, až po dosažení zmíněné ideální váhy těla a žádnou jinou váhu by, podle mého názoru, zdravý člověk neměl v průběhu celého života mít. Já jsem v dospívání měl váhu cca 74 - 76 kg a nyní v 50 letech mám 76 kg. Výjimečně vystoupám i na 78 kg, to se již cítím nepříjemně a zpravidla to rychle sundám, třeba krátkou hladovkou.
Hodnota pH moče se může rovnat celkem dlouho, aby došlo k rychlé, ale ne trvalé změně a Vy si ověříte, že to jde dobře ovlivnit, jsem na jiném tématu tohoto fóra uvedl. Doporučuji Vám držet jednodenní pomerančovou monodietu, kdy celý den budete jíst pouze pomeranče a pít pouze pomerančovou šťávu. Ráno si změříte proužkem pH, předpokládám, že Vás jeho hodnota překvapí. Při tomto postupu je téměř nemožné, že se pH neupraví, ale bude to pouze na krátkou dobu. Rozpouštění kyselých úsad v těle, to druhý den znovu rozhodí a musíte vydržet, ono není možné tělo, které jste zanášela dlouhou dobu, vyčistit za 24 hodin.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Úprava kyselosti moče
PříspěvekNapsal: čtv bře 05, 2009 11:29 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát úno 20, 2009 11:11 am
Příspěvky: 28
Bydliště: Praha
....sám doufám píšu všude pH správně.
Tak to se říc nedá, zaměnit vodíkový exponent pH, za PH = Stát: Nizozemí; Stát: Západní Samoa; Page Heading; Praha-východ; Post H u n t e r. To považují v této diskuzy za téměř neomluvitelnou a hrubou chybu, několikráte se opakující !!!

_________________
Voda neni lék ale má léčivé účinky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Úprava kyselosti moče
PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2009 9:06 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
viliro píše:
....sám doufám píšu všude pH správně.
Tak to se říc nedá, zaměnit vodíkový exponent pH, za PH = Stát: Nizozemí; Stát: Západní Samoa; Page Heading; Praha-východ; Post H u n t e r. To považují v této diskuzy za téměř neomluvitelnou a hrubou chybu, několikráte se opakující !!!

Správně jste ocitoval z mého dopisu "sám doufám píšu všude pH správně". To slovo "doufám" jsem tam napsal z prostého důvodu, že se na rozdíl od mnoha lidí, nepovažuji za neomylného. Naopak, opět na rozdíl od některých lidí, jsem ochotný si přiznat nedostatky a uvědomuji si, že většina neomylných lidí, jsou ve skutečnosti celkem nepřijatelná individua, která svojí neomylností prudí ostatní běžné, omylné a z jejich pohledu blbé lidi. Mohu Vás ujistit, že na tomto fóru, jste asi jediný skutečný odborník na rozeznávání zkratek ph - PH - pH - Ph a plně chápu, že Vás to irituje, pokud se někde takový blbec jako já, který ani neumí správně napsat vodíkový exponent pH, vyjadřuje k tak odborné záležitosti. Nicméně i když Vás to bude zřejmě bolet, budete muset skousnout, že naprostá většina čtenářů, pokud se v textu o kyselosti moče objeví jakékoliv PH to stále chápe jako vodíkový exponent pH a ne jako "PH = Stát", jak jistě vidíte přímo z dotazu na který odpovídám. Také nepředpokládám, že to dosud někdo jiný, kromě Vás, vůbec zaznamenal a pokud ano a vadí mu to, tak se tímto, před celým národem, za svoji chybu omlouvám, ale rozhodně Vám nebudu slibovat, že se to nebude opakovat, už jen proto, že jsem omylný. Předpokládám, že Vás budou iritovat i některé moje další názory, či závěry z vlastních zkušeností a proto dopředu proberu jednu zajímavou a logickou příhodu. V době mého studia, nám profesor přednášel logiku a uvedl, že správný názor si má člověk vybudovat takto. Osloví například 10 odborníků na daný problém a pak vyhodnotí jejich odpovědi, do jakéhosi matematického průměru. Již tehdy jsem byl rebel a profesora jsem se zeptal, jak naložit s následující situací. Mám 10 názorů (A) a 1 názor (B). Profesor se zamyslel a odpověděl. To máte problém, zde jsou dvě možnosti, ten člověk s názorem (B) je buď génius, nebo debil, ale prověří to bohužel až čas. Ač to zdánlivě nesouvisí píšu to proto, že vím jak často lze můj názor a texty považovat za ono (B) a domnívám se, že pouze čas odpoví na tuto otázku. Z mojí dosavadní zkušenosti plyne následující závěr. Aplikováním těchto zde zveřejněných názorů a rad, si již mnoho lidí vyléčilo své i letité zdravotní problémy a ať jsou moje názory a rady jakkoliv zvláštní, tak patrně fungují, bez ohledu na správné psaní pH.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PH moči
PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2009 11:52 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát úno 20, 2009 11:11 am
Příspěvky: 28
Bydliště: Praha
Takto již upravený vodíkový exponent vypadá mnohem lépe proti dřívějšímu PH,v tomto příspěvku.

_________________
Voda neni lék ale má léčivé účinky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PH moči
PříspěvekNapsal: pát bře 06, 2009 8:02 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
viliro píše:
Takto již upravený vodíkový exponent vypadá mnohem lépe proti dřívějšímu PH,v tomto příspěvku.

Nechápu jak může vodíkový exponent pH vypadat lépe, nebo hůře, snad může být napsán správně, nebo špatně, ale lépe, nebo hůře může vypadat třeba nemocný člověk. Je obdivuhodné jak dlouho a usilovně dokážete řešit tak nekonkrétní kravinu, jako je správné psaní zkratek ph - PH - pH - Ph. Již jednou jsem zde psal "Mohu Vás ujistit, že na tomto fóru, jste asi jediný skutečný odborník na rozeznávání zkratek ph - PH - pH - Ph a plně chápu, že Vás to irituje, pokud se někde takový blbec jako já, který ani neumí správně napsat vodíkový exponent pH, vyjadřuje k tak odborné záležitosti". Pokuste se prosím tímto obdivuhodným příspěvkem , který nás všechny obohatil o důležitou informaci, ukončit své nic neříkající komentáře k psaní zkratek ph - PH - pH - Ph a pochopte, že laikům je to prostě jedno jaké ph - PH - pH - Ph ostatní píšou v souvislosti s kyselostí, hlavně, že se jim po správném ph - PH - pH - Ph dobře kaká a čůrá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Ideální pH moči
PříspěvekNapsal: pát črc 03, 2009 1:40 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 15, 2009 3:16 pm
Příspěvky: 131
Bydliště: Středočeský kraj
Dobrý den,
prosím dal byste mi odkaz na nějaké stránky, kde bude napsáno, že PH moči má být 7,3 - 7,5?
Na netu totiž všude nacházím, že mezi 5 a 8 je to ok....
Děkuji
zdravím Jana


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ideální pH moči
PříspěvekNapsal: pát črc 03, 2009 7:22 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Jana píše:
Dobrý den,
prosím dal byste mi odkaz na nějaké stránky, kde bude napsáno, že PH moči má být 7,3 - 7,5?
Na netu totiž všude nacházím, že mezi 5 a 8 je to ok....
Děkuji
zdravím Jana

Asi ne, obecně platný rozsah hodnot pH moči mezi 5 a 8 se týká běžného stavu překyselené populace, ale pH moči se má co nejvíce přiblížit hodnotám pH krve a ta musí mít za každých okolností uvedené pH 7,3 - 7,5. Psát sem konkrétní stránku je nesmysl, těch stránek, kde se o této informaci dozvíte, je velmi mnoho. Zadejte do vyhledavače Seznam výraz "ideální pH moči 7,3", nebo podobný a doufám, že stránek s požadovanou informací budete mít k dispozici celkem dost.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ideální pH moči
PříspěvekNapsal: čtv črc 23, 2009 12:33 pm 
Offline

Registrován: ned črc 19, 2009 5:49 pm
Příspěvky: 28
Tak jsem si dneska koupila ty papirky na pH moci. Meli jen drazsi, kde se daji zjistit i dalsi hodnoty, tak mam prehled trosku rozsirenejsi. PH mam 9 (mozna vic, vic kosticek uz to nema)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ideální pH moči
PříspěvekNapsal: čtv črc 23, 2009 10:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
RadkaS píše:
Tak jsem si dneska koupila ty papirky na pH moci. Meli jen drazsi, kde se daji zjistit i dalsi hodnoty, tak mam prehled trosku rozsirenejsi. PH mam 9 (mozna vic, vic kosticek uz to nema)

To jste první člověk, kterého jsem poznal, že má pH moče tak vysoko, ale zdá se mi to docela divné. Pokud jste papírky použila správně a hodnotu odečetla cca 60 sec. po namočení je vše ok, ovšem hodnota odečtená po delší době, je údaj bezcenný, protože i po tomto čase barva indikátoru stále tmavne, ale není to reálná hodnota. Já sám se běžně dokážu udržet na hodnotě nad 7 pH, ale dostat se přes pH 8,5, je opravdu skoro nemožné, to by jste prakticky nesměla jíst obilí, luštěniny, ořechy a dokonce snad nepoužívat ani olej. Prakticky se to dá docílit krátkodobě konzumací ostře zásadotvorných potravin, ale jako trvalý stav je to již také docela nevhodné, ono totiž všeho moc škodí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ideální pH moči
PříspěvekNapsal: čtv črc 23, 2009 11:44 pm 
Offline

Registrován: ned črc 19, 2009 5:49 pm
Příspěvky: 28
Jarda píše:
To jste první člověk, kterého jsem poznal, že má pH moče tak vysoko, ale zdá se mi to docela divné. Pokud jste papírky použila správně a hodnotu odečetla cca 60 sec. po namočení je vše ok, ovšem hodnota odečtená po delší době, je údaj bezcenný, protože i po tomto čase barva indikátoru stále tmavne, ale není to reálná hodnota. Já sám se běžně dokážu udržet na hodnotě nad 7 pH, ale dostat se přes pH 8,5, je opravdu skoro nemožné, to by jste prakticky nesměla jíst obilí, luštěniny, ořechy a dokonce snad nepoužívat ani olej. Prakticky se to dá docílit krátkodobě konzumací ostře zásadotvorných potravin, ale jako trvalý stav je to již také docela nevhodné, ono totiž všeho moc škodí.

Samozrejme jsem odecitala minutu pote. Myslim, ze zdaleka nejsem jediny clovek, na vitarianskych strankach by se nas jiste naslo vic. Jak moc nevhodne je mit zasaditou moc nevim, je to prijde naprosto vhodne a doufam, ze se to tem boreliovym potvurkam nelibi. Mate nejaky padny duvod, ktery by potvrzoval slova, ze je to nevhodne? Dekuji za odpoved. Krevni testy mam taky dle tabulek (ktere pro me nejsou az tak podstatne) v naprostem poradku, teda cholesterol me trosku zaskocil, neb ho mam 5.00mmol/l , coz mi na vitastrave pripada celkem dost a samozrejme je zvysena hladina protilatek v krvi ohledne borelii....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ideální pH moči
PříspěvekNapsal: pát črc 24, 2009 11:20 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
RadkaS píše:
Samozrejme jsem odecitala minutu pote. Myslim, ze zdaleka nejsem jediny clovek, na vitarianskych strankach by se nas jiste naslo vic. Jak moc nevhodne je mit zasaditou moc nevim, je to prijde naprosto vhodne a doufam, ze se to tem boreliovym potvurkam nelibi. Mate nejaky padny duvod, ktery by potvrzoval slova, ze je to nevhodne? Dekuji za odpoved. Krevni testy mam taky dle tabulek (ktere pro me nejsou az tak podstatne) v naprostem poradku, teda cholesterol me trosku zaskocil, neb ho mam 5.00mmol/l , coz mi na vitastrave pripada celkem dost a samozrejme je zvysena hladina protilatek v krvi ohledne borelii....

Ano zásaditost je nutná, ale všeho s mírou, již z pouhého výrazu acidobazická rovnováha je jasné, že vhodná je rovnováha. Názory jednotlivých autorů různých teorií a postupů se přeci jenom různí, ale já uznávám, že člověk by měl mít pH moče srovnané s pH krve a to musí za všech okolností být 7,3-7,55 pH. Je tam tedy mírný přebytek zásaditých látek a to je dle mého názoru správné, je také otázkou, zda ještě větší přebytek zásaditých látek stále zlepšuje zdravotní stav člověka, či zda již vlastně také škodí, jak tvrdí některé studie. Čistě teoreticky je možné, že je to také škodlivé, ale zase obráceně. Jak se naprostá většina civilizované populace nachází v trvalé acidóze a trpí nemocemi, je možné, že trvalý stav alkalózy může být také zdraví škodlivý. Na druhé straně je pravdou, že pH kojence je někde kolem 8,5 pH a potom již vlastně u běžných lidí pH stále klesá i k hodnotám pod 5 pH.
Ten cholesterol není nic divného, i pokud nebudete jíst naprosto nic s cholesterolem, tělo si ho vytvoří a může skutečně dosahovat celkem vysokých hodnot. Cholesterol je nutný pro určité funkce v organizmu a zcela se odbourat nedá, je pouze možné ho mít pod kontrolou. Hodnota celkového cholesterolu u dospělého člověka má být do 5,0 mmol/l a nad 8 mmol/l je třeba již stav léčit, také velice záleží na poměru LDL- zlého cholesterolu a HDL- hodného cholesterolu. Například já mám značně vysoký HDL a velice nízký LDL, přičemž celková hodnota je v pořádku a konkrétně já se vlastním cholesterolem prakticky nezabývám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Úprava kyselosti moče
PříspěvekNapsal: pát led 01, 2010 8:34 pm 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
Jarda píše:
PH moče je snad nejdůležitější a snadno kontrolovatelný ukazatel stavu škodlivin v organizmu. PH moči zdravého člověka je 6,4 a vzhledem k tomu, že většina lidí má nevhodnou stravou vytvořen dlouhodobý deficit zásaditých látek v organizmu, doporučuji minimálně po dobu nutnou k odeznění zdravotních potíží dodržovat PH 7 a více. Já sám udržuji PH trvale nad hodnotou 7. Nízké PH, méně než 6,4 znamená, že organizmus je zbytečně zaplaven kyselinami a tím pádem je nucen k ukládání kyselinotvorných látek, zvláště do tukové tkáně a dalších míst v těle. Mimo to na neutralizaci kyselin bere organizmus i rezervy vápníku z kostí, kloubů a dalších tkání, čímž dochází k postupnému narušování rovnováhy a organizmus se dostane do stavu toxemie. Jedná se vlastně o stabilní přiotrávenost organizmu a z tohoto stavu je již malý krůček k jakékoliv civilizační chorobě. Pro pravidelnou kontrolu, protože stav PH se nedá spolehlivě odhadovat, doporučuji v kterékoliv lékárně zakoupit za cca 130,- Kč pomůcku pro diabetiky, konkrétně Triphan. Jde o 50 ks proužků, z nichž každý má tři políčka. Nás zajímá políčko horní a stav PH lze cca 60 sec po namočení do vlastní moči odečíst porovnáním dosaženého zbarvení se stupnicí na tubě. Každý proužek se dá, vzhledem k zbytečně velké šíři, podélně rozstřihnout napůl a tím získáme materiál pro 100 náměrů. Měříme ráno po probuzení stav raní moči. Obsah tuby nám tedy postačí na více jak čtvrt roku, což je dle mého názoru velice vhodná investice do vlastního zdraví. Pokud se týká dělené stravy jde z mého pohledu o jakousi základní úpravu stravování, která sice poměrně dobře řeší trávení, ale u kyselin už příliš nepomáhá. Maso a zvláště sýr patří k vysoce kyselinotvorným potravinám a sýr má navíc mimořádné schopnosti organizmus zahleňovat. Obě tyto potraviny jsou sice chuťově dobré, ale o to více nebezpečné z hlediska dlouhodobé pravidelné konzumace. Vytváří závislost a člověk si na ně navykne jako na drogu. Již méně vadí organizmu jednorázové prudké přetížení. Já pacientům radím jednou za čas se nevázaně "přežrat do bezvědomí", pokud možno až do stavu, kdy mě po lahůdkách bude zle a pak zas mám na dlouho chutě vyřešené. Jinak je samozřejmě možné do určité míry eliminovat škodlivost těchto potravin zvýšeným přísunem potravin zásadotvorných, ale jedná se o neustálé balancování nad propastí a tento risk dle mého názoru za to nestojí. Zdraví je absolutní priorita a tak se k tomu je třeba i stavět. Tou koulí na krku dát pokyn zbytku těla včetně chutí a zvyků a adrenalin z rizika si užít třeba na padáku. Jinak nejlépe eliminují kyselost tyto potraviny: meloun, okurka, rajčata, jablka a pomeranče. Bohužel je asi nejde jíst při konzumaci masa a sýrů v takovém množství, aby nastala ideální rovnováha. Tolik se jich ani objemově sníst nedá. Z tohoto důvodu se jako nejvhodnější a nejúčinnější jeví pít terapeuticky vhodné množství čerstvých ovocných a zeleninových šťáv z těchto potravin. Podotýkám čerstvých, konzumace šťáv zakoupených v obchodní síti, i přesto, že jsou z těchto zmíněných potravin má účinek zcela opačný a jejich kyselinotvornost je obdivuhodně vysoká. Jsou tak mimořádně škodlivé, že při srovnání s nimi je slivovice jako živá voda a i tak ji rozhodně konzumovat ve větším množství nedoporučuji i když na stres je docela dobrá. Minimální množství čerstvých šťáv je 0,5 - 1 litr denně hlavně večer a kvalita šťávy se zásadně liší podle typu odšťavňovače. Nejlepší jsou odšťavňovače pracující na pomalých otáčkách principem drtiče a lisu. Není to levná záležitost, ale v konečném důsledku se vyšší investice vyplatí. Mimo podstatně lepší kvality šťávy se získá i mnohem vyšší objem, než u odšťavňovačů rotačních a tím se poměrně rychle investované prostředky vrátí nižší spotřebou surovin, které také nejsou zrovna levné. Mimo pití šťáv je samozřejmě vhodné i uvedené potraviny jíst, ale u šťáv je doba vstřebatelnosti cca 15 min a u potravin minimálně 1 hod, zpravidla mnohem více od 4 do 8 hod. Čerstvá šťáva tedy pomáhá okamžitě a velice účinně. Vypít se dá libovolné množství, já piji dokonce pouze šťávy v objemu 3 až 4 litry denně a vodu nepiji vůbec. Můj pitný režim je ale pro normálně pracujícího člověka poměrně obtížné dodržovat, protože šťáva se musí po vylisování ihned vypít a lisovat si ji v zaměstnání je asi problém. Znehodnocování šťávy, oxidace, probíhá již za 15 minut po vylisování a v lednici je skladovatelnost tak do 1 hod, ale ani to nedoporučuji. Jako podnikatel nemám pravidelnou pracovní dobu a mohu si snadno šťávu lisovat kdy potřebuji, ale jde celkem dobře dodržovat, téměř při každém zaměstnání, následující režim. Vypít 0,5 až 1 litr ráno, k obědu jíst v práci maximum zásadotvorné zeleniny a poté vypít 1 litr večer, což bohatě postačí. Konzumace vína, nejlépe archivní suché červené s vysokým obsahem tříslovin, není na závadu ani z hlediska kyselin ani ze zdravotních důvodů. Obsahuje mnoho tělu prospěšných látek a dobře uvolňuje psychiku, což není v dnešním světě, plném stresu, nikdy na škodu. Denní množství tak do 3 dcl, nejlépe navečer, což s uvedeným množstvím 1,5 l týdně zhruba koresponduje. Totéž neplatí pro bílé víno, to je naopak silně kyselinotvorné a rozhodně ho nedoporučuji.

Píšete, že udržujete pH trvale nad hodnotou 7. Jedná se o pH moče? pH slin držíte taky nad hodnotou tabulky? A měl jsem za to, že by pH moče mělo být nižší, aby se vyplavovali kyseliny nebo je to malinko jinak než se domnívám?
Jinak s tím pitím čerstvých šťáv z potravin z potravinářské sítě s Vámi nemohu souhlasit, protože to by bylo vhodné kdyby působili kyselinotvorně, ale i přes pití většího množství (1-2l denně) mě to udržuje na opačné straně než kyselé prostředí.
Ještě by mě potom zajímalo čím udržujete harmonický stav pH, když pijete takové dávky čerstvých šťáv (3-4l/denně). Dle mé zkušenosti již samotné pití vyšších dávek čerstvých šťáv hází organismus do alkalického stavu.
Dále uvádíte, že i u kojence je pH 8,5 a škodlivé to pro něho není, takže mírná alkalóza zas tolik na škodu být nemůže a to i se souhlasem, který uvádíte : pH moči by mělo být co nejblíže pH krve 7,35-7,45. Z toho usuzuji, že lepší tak nebo i pH 8 než pH 5-6.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 327 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz