Jarda píše:
PH moče je snad nejdůležitější a snadno kontrolovatelný ukazatel stavu škodlivin v organizmu. PH moči zdravého člověka je 6,4 a vzhledem k tomu, že většina lidí má nevhodnou stravou vytvořen dlouhodobý deficit zásaditých látek v organizmu, doporučuji minimálně po dobu nutnou k odeznění zdravotních potíží dodržovat PH 7 a více. Já sám udržuji PH trvale nad hodnotou 7. Nízké PH, méně než 6,4 znamená, že organizmus je zbytečně zaplaven kyselinami a tím pádem je nucen k ukládání kyselinotvorných látek, zvláště do tukové tkáně a dalších míst v těle. Mimo to na neutralizaci kyselin bere organizmus i rezervy vápníku z kostí, kloubů a dalších tkání, čímž dochází k postupnému narušování rovnováhy a organizmus se dostane do stavu toxemie. Jedná se vlastně o stabilní přiotrávenost organizmu a z tohoto stavu je již malý krůček k jakékoliv civilizační chorobě. Pro pravidelnou kontrolu, protože stav PH se nedá spolehlivě odhadovat, doporučuji v kterékoliv lékárně zakoupit za cca 130,- Kč pomůcku pro diabetiky, konkrétně Triphan. Jde o 50 ks proužků, z nichž každý má tři políčka. Nás zajímá políčko horní a stav PH lze cca 60 sec po namočení do vlastní moči odečíst porovnáním dosaženého zbarvení se stupnicí na tubě. Každý proužek se dá, vzhledem k zbytečně velké šíři, podélně rozstřihnout napůl a tím získáme materiál pro 100 náměrů. Měříme ráno po probuzení stav raní moči. Obsah tuby nám tedy postačí na více jak čtvrt roku, což je dle mého názoru velice vhodná investice do vlastního zdraví. Pokud se týká dělené stravy jde z mého pohledu o jakousi základní úpravu stravování, která sice poměrně dobře řeší trávení, ale u kyselin už příliš nepomáhá. Maso a zvláště sýr patří k vysoce kyselinotvorným potravinám a sýr má navíc mimořádné schopnosti organizmus zahleňovat. Obě tyto potraviny jsou sice chuťově dobré, ale o to více nebezpečné z hlediska dlouhodobé pravidelné konzumace. Vytváří závislost a člověk si na ně navykne jako na drogu. Již méně vadí organizmu jednorázové prudké přetížení. Já pacientům radím jednou za čas se nevázaně "přežrat do bezvědomí", pokud možno až do stavu, kdy mě po lahůdkách bude zle a pak zas mám na dlouho chutě vyřešené. Jinak je samozřejmě možné do určité míry eliminovat škodlivost těchto potravin zvýšeným přísunem potravin zásadotvorných, ale jedná se o neustálé balancování nad propastí a tento risk dle mého názoru za to nestojí. Zdraví je absolutní priorita a tak se k tomu je třeba i stavět. Tou koulí na krku dát pokyn zbytku těla včetně chutí a zvyků a adrenalin z rizika si užít třeba na padáku. Jinak nejlépe eliminují kyselost tyto potraviny: meloun, okurka, rajčata, jablka a pomeranče. Bohužel je asi nejde jíst při konzumaci masa a sýrů v takovém množství, aby nastala ideální rovnováha. Tolik se jich ani objemově sníst nedá. Z tohoto důvodu se jako nejvhodnější a nejúčinnější jeví pít terapeuticky vhodné množství čerstvých ovocných a zeleninových šťáv z těchto potravin. Podotýkám čerstvých, konzumace šťáv zakoupených v obchodní síti, i přesto, že jsou z těchto zmíněných potravin má účinek zcela opačný a jejich kyselinotvornost je obdivuhodně vysoká. Jsou tak mimořádně škodlivé, že při srovnání s nimi je slivovice jako živá voda a i tak ji rozhodně konzumovat ve větším množství nedoporučuji i když na stres je docela dobrá. Minimální množství čerstvých šťáv je 0,5 - 1 litr denně hlavně večer a kvalita šťávy se zásadně liší podle typu odšťavňovače. Nejlepší jsou odšťavňovače pracující na pomalých otáčkách principem drtiče a lisu. Není to levná záležitost, ale v konečném důsledku se vyšší investice vyplatí. Mimo podstatně lepší kvality šťávy se získá i mnohem vyšší objem, než u odšťavňovačů rotačních a tím se poměrně rychle investované prostředky vrátí nižší spotřebou surovin, které také nejsou zrovna levné. Mimo pití šťáv je samozřejmě vhodné i uvedené potraviny jíst, ale u šťáv je doba vstřebatelnosti cca 15 min a u potravin minimálně 1 hod, zpravidla mnohem více od 4 do 8 hod. Čerstvá šťáva tedy pomáhá okamžitě a velice účinně. Vypít se dá libovolné množství, já piji dokonce pouze šťávy v objemu 3 až 4 litry denně a vodu nepiji vůbec. Můj pitný režim je ale pro normálně pracujícího člověka poměrně obtížné dodržovat, protože šťáva se musí po vylisování ihned vypít a lisovat si ji v zaměstnání je asi problém. Znehodnocování šťávy, oxidace, probíhá již za 15 minut po vylisování a v lednici je skladovatelnost tak do 1 hod, ale ani to nedoporučuji. Jako podnikatel nemám pravidelnou pracovní dobu a mohu si snadno šťávu lisovat kdy potřebuji, ale jde celkem dobře dodržovat, téměř při každém zaměstnání, následující režim. Vypít 0,5 až 1 litr ráno, k obědu jíst v práci maximum zásadotvorné zeleniny a poté vypít 1 litr večer, což bohatě postačí. Konzumace vína, nejlépe archivní suché červené s vysokým obsahem tříslovin, není na závadu ani z hlediska kyselin ani ze zdravotních důvodů. Obsahuje mnoho tělu prospěšných látek a dobře uvolňuje psychiku, což není v dnešním světě, plném stresu, nikdy na škodu. Denní množství tak do 3 dcl, nejlépe navečer, což s uvedeným množstvím 1,5 l týdně zhruba koresponduje. Totéž neplatí pro bílé víno, to je naopak silně kyselinotvorné a rozhodně ho nedoporučuji.
Píšete, že udržujete pH trvale nad hodnotou 7. Jedná se o pH moče? pH slin držíte taky nad hodnotou tabulky? A měl jsem za to, že by pH moče mělo být nižší, aby se vyplavovali kyseliny nebo je to malinko jinak než se domnívám?
Jinak s tím pitím čerstvých šťáv z potravin z potravinářské sítě s Vámi nemohu souhlasit, protože to by bylo vhodné kdyby působili kyselinotvorně, ale i přes pití většího množství (1-2l denně) mě to udržuje na opačné straně než kyselé prostředí.
Ještě by mě potom zajímalo čím udržujete harmonický stav pH, když pijete takové dávky čerstvých šťáv (3-4l/denně). Dle mé zkušenosti již samotné pití vyšších dávek čerstvých šťáv hází organismus do alkalického stavu.
Dále uvádíte, že i u kojence je pH 8,5 a škodlivé to pro něho není, takže mírná alkalóza zas tolik na škodu být nemůže a to i se souhlasem, který uvádíte : pH moči by mělo být co nejblíže pH krve 7,35-7,45. Z toho usuzuji, že lepší tak nebo i pH 8 než pH 5-6.