Xion píše:
Chcem sa opytat, ako rozoznam zaludocnu kyselinu od zlci. I ja mam asi problem so zlcou, ktora sa mi vylucuje do zaludka, a rano mi to cele roky sposobuje problemy, ranna nevolnost, otapenost, je mi zle... niekolko hodin, pravdepodobne, kym telo nezlikviduje zbytocnu zlc.
Dnes som si rano robil vyplach, a sice zo mna vyslo len pol litra, dalej to uz neslo, ale i tak bola takmer hned voda dost horka (co by mohla byt zlc), a ku koncu uz bola aj kyslasta. Cele to bolo dost zelene... teda to ked som mal tolko kyselin alebo zlci hned rano v zaludku, ze i po litry vody vznikol takto zeleny roztok, necudo, ze mi byva po ranu cele roky zle. Vsimol som si, ze ked sa pomerne vela vecer najem, nieje mi az tak zle, ako ked idem spat nalacno. I vcera som isiel spat nalacno, a bolo mi horsie, ako obvykle. Pripada mi to, akoby ked sa najem, ta zlc sa zmiesa s potravou a spotrebuje sa, ale ked idem spat nalacno, vyluci sa mi do zaludku a sposobuje problemy... ale je to len moj laicky predpoklad. Mohlo by to takto byt?
To, ze mam vela zlci mi potvrdili dvaja gastroenterologovia pri endoskopii, ktoru mi robili samozrejme rano nalacno, obaja sa stazovali, ze tam vidia prilis vela zlci.
Ako ma vyzerat stav zdraveho zaludku rano? Ma tam vobec nieco byt? Mala by rano nalacno po tejto technike vyjst len cista voda? Ma tam vobec nieco hladat zlc, v akomkolvek pripade? Asi nie, ale niesom si isty, ak sa tam pravidelne vyskytuje zlc, co to moze znamat? Malo by tam byt po ranu len male mnozstvo kyseliny, alebo vobec nic?
Inak ta ranna zlc mi robi problemy pri postoch, aspon si myslim. Kvoli tomu som rano ako na zomretie a mam problem sa dostat s postom cez jeden den. Tak ma napadlo, ze keby som urobil tento vyplach zaludka po prvom dni postu, pomohlo by mi to lepsie prezit dalsi den postu a dostat sa konecne na niekolkodnove posty.
Obávám se, že v tom roztoku to nejde přesně rozeznat, co jsou žaludeční šťávy a co žluč. Jasné je, že barva se zpočátku jeví jako žlutozelená a to je špatně, teprve po delším pravidelném čištění se změní na závěr procedury do žlutohněda a vyzvrátí se ostře hořká chuť, což je již žluč. Ty stavy, co popisujete nemusí vyvolávat žluč, ale stejné příznaky má i velká tvorba žaludečních šťáv a zahlenění. Obojí je špatně a že by tomu prospívalo jídlo před spaním, tak to tedy rozhodně ne. Již to, že nevyzvracíte většinu vypité vody, ukazuje na prověšený žaludek a nejlepší způsob jak ho srovnat je právě hlad, či pravidelné výplachy žaludku po delší dobu. Tím dojde ke zpevnění žaludečních stěn a dosáhne se správné anatomie žaludku. Ráno by se až na pár hlenů nemělo ve vodě objevovat téměř nic, pouze na úplný závěr trochu žluči. Někdo je však schopen zvracet obrovské chuchvalce zelených hlenů, také i několikadenní zbytky jídla, které jsou v těchto hlenech nalepeny a voda chuťově připomíná ředěnou kyselinu. Takhle daleko Vy nejste a pokud nezvracíte kvanta hlenů, zbytky jídla a další zajímavosti, jako třeba kapičky krve v hlenu, tak na tom nejste zase tak špatně a jde to celkem dobře srovnat. Na začátku jakéhokoliv, hlavně delšího půstu, je rozhodně dobré vyčistit jak střeva, tak žaludek, hlad se pak překonává mnohem snadněji.