[quote="Xion":dsxn82nl]Z fora UPramene
[i:dsxn82nl][quote="Jayo":dsxn82nl][quote="Jayo":dsxn82nl]Skusal niekto osetrovat citrusove plody rozprasovacom s MMS, napr. kazde 2 dni, ci vydrzia dlhsie, kym zacnu plesniviet? Mohlo by to fungovat?
[color=blue:dsxn82nl]Nemusí to být MMS (aktivovaný), stačí 3% roztok chloritanu sodného - úplně běžně se tím postřikuje nejen ovoce a zelenina, ale hlavně maso.
Je to také [u:dsxn82nl]jediná účinná[/u:dsxn82nl] a nezávadná složka ústních vod - těch, ve kterých není zhoubný fluorid.
Kolega tak ošetřil i víno z loňské sklizně - vsunul do demižonu trubičku s aktivovaným chloritanem, a místo smradlavé síry tedy použil ClO2. Víno je naprosto perfektní![/color:dsxn82nl][/quote:dsxn82nl]
Predpokladam, ze rozdiel je hlavne v tom, ze aktivovane MMS vyprcha za 2 hodiny, zatialco ten chloritan tam ostane dlhsie. Avsak, bude dostatocne ucinny?
[color=blue:dsxn82nl]Ano, a na rozdíl od aktivovaného, který působí okamžitě, a pak se rozpadne, to drží dlouhodobě. Využívá to slabou kyselost na povrchu plodů a reaguje velmi pomalu a v dostatečné míře. Vyzkoušeno s jablky uskladněnými na zimu. Z takto ošetřených nezplesnivělo ani jedno.[/color:dsxn82nl][/quote:dsxn82nl][/i:dsxn82nl]
Radsej keby tie pomarance osetrovali takto, to by sa aj ta kora dala pouzit.