Jarda píše:
NOWOCAYN_2 píše:
JAN KWASNIEWSKI na tému horčík ............
(vybral som z knihy)
1. Ke spalování cukru (glukózy) je třeba
hořčík. Organizmus nemocného spaluje větší množství cukru
a k tomu potřebuje větší množství hořčíku. Hladina hořčíku
u těchto nemocných (Buergerova nemoc) je 3× vyšší než u zdravých lidí. U všech
„pastvištních“ nemocí je patrná hypermagneziemie, tzn. zvýšená
hladina hořčíku ve tkáních i krevním séru.
Organizmus přijímá z potravy tolik minerálů a takové, které
potřebuje, jestli je spotřeba hořčíku vysoká, znamená to, že
organizmus spaluje hodně sacharidů v hexosovém cyklu, typickém
pro býložravce a otroky, při kterém syntéza (výroba)
cholesterolu je 300× menší než při přeměně glukózy v pentózovém
cyklu. Proto se u těchto nemocných ateroskleróza
nevyskytuje. Ale nemocnému je jedno, proč nemůže chodit.
Bolí ho plosky nohou, tvoří se vředy na prstech, nebo prsty
usychají, mumifikují a nemocný křičí po nocích bolestmi.
2. Cukrovka I. typu se nevyskytuje u Eskymáků. Masajů.
Hunzů, pastevců v Jakutsku, Abcházii, Gruzii a Bulharsku.
Příčinou cukrovky I. typu je cukr, neboli dieta, ve které
na 1 g bílkoviny připadá až mnohonásobně více sacharidů než
v přírodní potravě býložravců.
Ke spalování sacharidů je třeba hodně bílkoviny, vitamínů,
hořčíku a jiných stopových prvků, které se vůbec nevyskytují
v cukru, slazených nápojích, medu, škrobu. Je jich velmi málo
v potravinách rostlinného původu, ve kterých na 1 g bílkoviny
připadá více než 10 g sacharidů. Dieta, ve které je příliš málo
bílkoviny, nutí organizmus ke konzumaci většího množství
jídla, aby získal větší množství bílkoviny, vitamínů, minerálů, (No, a to je o tých napr. vitariánoch, ktorí zjedia denne aj kilá ovocia - banány, jablká, atď....)
Cukrovka I. typu
ale tím i k příjmu většího množství sacharidů. V takové dietě
chybí bílkovina nutná ke spalování sacharidů. Organizmus se
s tím vyrovnává tak, že část sacharidů přeměňuje na tuky a
tím šetří bílkovinu, vitamíny a hořčík (čo môže byť v NEPROSPECH, pozn. NOWOCAYN_2).
3. Zdravá stěna aorty a stěny věnčitých tepen neobsahují hořčík,
to znamená, že v buňkách těchto tepen se sacharidy určitě
nespalují, ani nejsou přeměňovány na tuky nebo cholesterol.
Takže pán Jarda, skôr je to asi tak, že teória o tom, ako tuk "žerie" horčík, je len TEÓRIA, ktorá ale nie je reálna. A keby bola, ľudské telo ktoré prijíma MINIMUM sacharidov, horčíka potrebuje niekoľkonásobne MENEJ, než telo napríklad vegána na vysokosacharidovej strave, alebo telo vitariána, či hoci aj "všežravca" s vysokým množstvom sacharidov v strave.
Takže sa niet čoho báť, Kachně. Môj názor, a myslím že aj Kwasniewskeho.
Mám jiné praktické zkušenosti, ale můžete tomu věřit, to je každého věc.
Také zareaguji. Jarda se vyjádřil jednoduše a krátce, asi by to bylo na místě také (neb jak říká nám známý politik: "když se plkají blbosti ... spím"
).
Odvážím se to rozvésti.
Cukrovka 1.typu má zcela specifickou příčinu. Požíváním cukru, medu, škrobů, sacharidů, či kdejakého jiného šmejdu, si ji fakt, ale jakože fakt, nezpůsobíte. Se stravováním to nemá žádnou korelaci. Proč, proboha, může diabetik 1.typu bez omezení jakékoliv jídlo, když by si tím jídlem "údajně" způsobil to, co ho v tom jídle údajně omezuje?
Smiřme se s tím, že jídelníčkem se kdovíjaké zázraky nedějí. Tělo samo ví, jak má fungovat. A dělá to, vem kde vem, bez ohledu na to, jak jíte. Jde o postoje, o Vaše směřování, o Vás. Vy jste to, co v tom těle bydlí. Ne naopak.