Musím sa priznať (nikdy som ale netvrdil opak), že ešte stále nemám odšťavovač. Vzhľadom na to že ho budem používať sám, kupujem odšťavovač "Live Enzyme Juicer" od firmy "Lexen"...(
http://www.eujuicers.sk/sk/katalog/odst ... yme-juicer). Stojí 150€, môžem si ho dovoliť. Chcem si urobiť aj rôzne očisty pomocou (hlavne) zeleninových a ovocných štiav (napríklad aj očistu žlčníka, kde treba piť aj jablkovú - i keď údajne ten odšťavovač veľmi dobre neodšťavuje jablká - ale ja si poradím, veľa závisí aj od druhu jabĺk...), no využívaťa to chcem aj na kontroverznejšie účely - napríklad urobenie "kaše" z čerstvého bio hovädzieho mäsa (ak sa to dá, to sa opýtam na spomínanej stránke), ktoré potom v takom skupenstve zmiešam s ananásovou šťavou, nechám pol hodinu reagovať v izbovej teplote a za minútu to mám uvarené (doslova).
V podstate mi ide o to : Som bielkovinno-zmiešaný typ, a keďže nechcem prísť o enzýmy napríklad zo zeleniny, no zároveň nechcem zaplňovať (teda rozťahovať) svoj žalúdok kvôli jej vláknine na úkor bielkovinno-tukovej stravy, tak chcem užívať zeleninové šťavy nie len na očisty, ale aj ako potravinový doplnok. Ďalej si chcem robiť orechové maslá (ale využiť aj drť) a podobne. Totiž keď si chcem urobiť 4 porcie mletého bio hovädzieho v ananásovej šťave (na "rozloženie" mäsa), trvá mi to aj vyše hodinu, pričom sa nadriem pri mletí ručným mlynčekom (kde meliem aj ananás, takže mám tú šťavu aj s vlákninou...), a potom čistím celú linku v kuchyni, rovnako aj mlynček. To všetko musím robiť každý druhý deň, a nebaví ma týždenne približne 4,5 hod (aj s umývaním) vynaložiť na prípravu ešte tepelne nespracovaného mäsa...
Ja viem, ste tu väčšina proti mäsu, ale ja musím oponovať... Rastú mi z neho svaly (samozrejme musím cvičiť) a cítim sa lepšie, aj lepšie vyzerám - v tvári. Ja veľmi "nefungujem" na sacharidoch, potrebujem viac biekovín a tukov, sacharidy môžu tvoriť maximálne 50% môjho jedálničku. Ešte ďalší dôvod prečo som sa rozhodol pre odšťavovač.... - chcem zameniť rýchlokvasené zeleniny (pomocou sójovej omáčky za 6 hodín) typu : strúhaná biela reďkev Daikon... za zeleninové šťavy. Lebo sa začínam trochu "báť" tých kultúr - zo sójovej omáčky. Čo sa týka sacharidov z obilnín (ktorých sa nemôžem vzdať, lebo mi poskytujú energiu - väčšiu ako zelenina...keby som sa ich vzdal, musel by som jesť viac mäsa a tukov - čo by šlo riadneeee do peňazí), obilniny musím spracovávať kvasením (v "citrónovej vode" ), rovnako aj orechy a strukoviny. Z obilnín najčastejšie kvasím ryžu natural a pšeno (raž či špalda potrebujú na kvasenie asi 5 násobok času ako ryža natural a pšeno, navyše potom chutia dosť kyslasto - čo fakt nemusím...).
Jedno je sranda - klíčené obilniny a strukoviny strácajú na energetickej hodnote, a znižuje sa u nich podiel bielkovín, nakoľko sa v nich zvýši podiel enzýmov, vody a vlákniny. Takže, i keď mám kúpené tri súpravy nakličovadiel (z keramiky a tehloviny), už ich takmer vôbec nepoužívam...Dôvod ? Zaplním si naklíčenými "zrnami" žalúdok (fyzicky) no na úkor energie, ktorú by som získal z tukov a bielkovín u koncentrovanejších potravinách (napríklad ovocie a zelenina sú tiež koncentrované - ale iným smerom... či nie ?) - lebo som ten typ, ktorému viac vyhovujú práve bielkoviny a tuky, i keď aj sacharidy majú svoje miesto v mojom jedálničku.
Práve preto chcem piť šťavu zo zeleniny (mrkva, zeler, repa, atď...), aby som to mohol brať nie ako jedlo (nakoľko to vypijem 30 minút pred jedlom), ale ako tekutinu plnú vitamínov, enzýmov a minerálov, po ktorej vypití môžem o 30 minút jesť stravu, viac vhodnú pre mňa (koncentrovanejšie potraviny čo sa týka bielkovín a tukov), pričom si nebudem prepĺňať žalúdok takými "nafúknutými" naklíčenými semenami, ktoré neuspokoja moje telesné potreby... Zeleninová šťava by totiž mala za takých 30 minút opustiť žalúdok a uvoľniť miesto... pravda ?
PS : Dajú sa odšťavovať aj naklíčené zrná ? Oplatí sa čakať 3 dni (a tri dni sa starať o nakličovanie...) a potom to odšťavovať ? Či stačí odšťavovať zeleninu a (sem-tam, v mojom prípade) ovocie ?
Ďakujem za odpovede.
_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012)
dieta