Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 16, 2024 3:41 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 810 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 54  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: sob srp 07, 2010 7:22 pm 
Offline

Registrován: sob lis 14, 2009 10:07 pm
Příspěvky: 109
Dají se odšťavňovat i zelené natě u mrkve? Nejsou tam nějaké třeba jedovaté látky? Děkuji moc.I


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: sob srp 07, 2010 8:02 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Inka píše:
Dají se odšťavňovat i zelené natě u mrkve? Nejsou tam nějaké třeba jedovaté látky? Děkuji moc.I

Tak tato zelená hmota a zelený vršek mrkve určitě ne, velice to ničí srdeční sval a rozhodně to nedoporučuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: sob srp 07, 2010 8:44 pm 
Offline

Registrován: sob lis 14, 2009 10:07 pm
Příspěvky: 109
aha, tak to děkuji za upozornění, ja bohužel již dnes trochu odšťavnila, ale to snad nemohlo nic poškodit. tak se zaměřím na jiné zelené


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: sob srp 07, 2010 8:48 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Inka píše:
aha, tak to děkuji za upozornění, ja bohužel již dnes trochu odšťavnila, ale to snad nemohlo nic poškodit. tak se zaměřím na jiné zelené

Jeden špatný pokus vás určitě nezabije, ale raději to neopakujte.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: stř srp 11, 2010 1:55 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř dub 28, 2010 9:48 am
Příspěvky: 441
Můžu červenou řepu odšťavňovat i se šlupkou? Všimla sem si v jednom fresh baru, že ji loupou, ale já jí zpracovávám celou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: stř srp 11, 2010 6:58 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Beladona píše:
Můžu červenou řepu odšťavňovat i se šlupkou? Všimla sem si v jednom fresh baru, že ji loupou, ale já jí zpracovávám celou.

To loupání je hovadina, největší objem účinných látek se u většiny plodin nachází těsně pod slupkou. Já osobně ji nikdy neloupu a ani to nedoporučuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: čtv srp 12, 2010 2:39 pm 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 2:22 pm
Příspěvky: 286
Bydliště: Roudnice nad Labem
Jak uchovat ovocné štávy co nejdéle? Tady jsem se dočetla, že se tam může dát vitamin C a vydrží to přes noc v ledničce na ráno. Ale v lékárně jsem se ptala, že vitamin C neprodávají sypany, jen v tabletkách. To mám celaskon rozmačkat na prášek? Nebo ho rovno hodit do štavy? A kolik vit.C na litr?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: čtv srp 12, 2010 8:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
zuzis píše:
Jak uchovat ovocné štávy co nejdéle? Tady jsem se dočetla, že se tam může dát vitamin C a vydrží to přes noc v ledničce na ráno. Ale v lékárně jsem se ptala, že vitamin C neprodávají sypany, jen v tabletkách. To mám celaskon rozmačkat na prášek? Nebo ho rovno hodit do štavy? A kolik vit.C na litr?

Třeba v drogerii DM se dá běžně koupit sypaný a také jsem zde někde dával odkaz na vinaře, kteří ho prodávají v kilových baleních za velice slušnou cenu. Na litr se dá použít tak 3 g a ani to není zase tak kyselé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: úte srp 24, 2010 4:08 pm 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
Jarda píše:
Kalorie já zcela ignoruji, ale podle mého názoru se můžete řídit orientačně normální kalorickou hodnotou celé produktu. Vláknina se totiž prakticky nevstřebává a nic jiného vlastně po odšťavnění nezbývá, také neobsahuje prakticky žádné živiny a tedy ani kalorie. Burčák jsem nikdy nevyráběl, to se mohu řádně pokadit i po jiných věcech, ale zeptal bych se zkušeného vinaře a kromě té konzervační a zlahodňovaní chemie, jděte stejnou cestou.

Burčák letos udělám znovu protože ho má ráda manželka. Jedu co nejjednoduššeji podle následujících kroků (co tak pamatuju):

- 10 kg hroznů (mám vlastní bílé stolní) propláchnout a odšťavnit včetně větviček (vznikne asi 7,5l moštu), naleju do skleněného demížónu, nádoba můsí mít větší objem než má mošt, aby to mohlo kvasit (já na to mám 35l demižon)
- Ve 3l studniční vody nebo destilky se rozpustí 140-150g krystalového cukru (já to nedoslazuju)
- Mošt smícháme s vodou, ve které máme důkladně rozpuštěný cukr (pokud ma víno dost cukernatosti tak cukr není nutný, ale jinak je to jakási záruka, aby víno nezoctovatělo)
- V drogérii se koupí suché univerzální kvasinky pro bílé odrůdy révy vinné a postupuje se nimi podle navodu na obalu. Balení co kupuju má 10g a to je na 100l. Dávám tak čtvrt sáčku do vlažné směsi (30st) moštu a vody 1:1, a toto se nechá tak 30 bobnat. Poté se to smíchá (za stálého míchání) se zbytkem moštu.
- Demižón uzavřu kvasnou zátkou (která umožňuje únik kvasných plynů CO2 z kvasné nádoby, ale neumožní přístup vzduchu dovnitř, kvůli možné kontaminaci bakteriemi)
- Burčák se uloží v chladnu a temnu (sklep) a sleduje se teplota. V závislosti na okolní teplotě a druhu a kvalitě vína trvá kvašení 6-7 dní. Rozjede se kvasný proces. Kvasinky se množí a zpracovávají živiny obsažené v moštu a produkují ethanol a CO2. Ten vychází kvasným uzávěrem v podobě bublinek. Ke dnu postupně klesají kalové částice z hroznů a mrtvé kvasinky. Burčák je mošt právě ve stadiu vrcholného bouřlivého kvašení. Bouřlivé kvašení končí někdy v době, kdy kvasinky spotřebují větší část živin a začnou odumírat v důsledku roztoucí koncentrace etanolu. Pak nastává fáze tichého kvašení. Koncentrace alkoholu stoupá, kvasinek ubývá. A pak je z toho už víno.

- Víno pravidelně kontrolovat a ke konci častěji. Jakmile je teplota sudu větší než teplota ruky, nabere se nejlépe koštýřem víno a jsou-li ve něm jemné bublinky znamená to, že je hotový.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: úte srp 24, 2010 7:43 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
gonzales01 píše:
Burčák letos udělám znovu protože ho má ráda manželka. Jedu co nejjednoduššeji podle následujících kroků (co tak pamatuju):

- 10 kg hroznů (mám vlastní bílé stolní) propláchnout a odšťavnit včetně větviček (vznikne asi 7,5l moštu), naleju do skleněného demížónu, nádoba můsí mít větší objem než má mošt, aby to mohlo kvasit (já na to mám 35l demižon)
- Ve 3l studniční vody nebo destilky se rozpustí 140-150g krystalového cukru (já to nedoslazuju)
- Mošt smícháme s vodou, ve které máme důkladně rozpuštěný cukr (pokud ma víno dost cukernatosti tak cukr není nutný, ale jinak je to jakási záruka, aby víno nezoctovatělo)
- V drogérii se koupí suché univerzální kvasinky pro bílé odrůdy révy vinné a postupuje se nimi podle navodu na obalu. Balení co kupuju má 10g a to je na 100l. Dávám tak čtvrt sáčku do vlažné směsi (30st) moštu a vody 1:1, a toto se nechá tak 30 bobnat. Poté se to smíchá (za stálého míchání) se zbytkem moštu.
- Demižón uzavřu kvasnou zátkou (která umožňuje únik kvasných plynů CO2 z kvasné nádoby, ale neumožní přístup vzduchu dovnitř, kvůli možné kontaminaci bakteriemi)
- Burčák se uloží v chladnu a temnu (sklep) a sleduje se teplota. V závislosti na okolní teplotě a druhu a kvalitě vína trvá kvašení 6-7 dní. Rozjede se kvasný proces. Kvasinky se množí a zpracovávají živiny obsažené v moštu a produkují ethanol a CO2. Ten vychází kvasným uzávěrem v podobě bublinek. Ke dnu postupně klesají kalové částice z hroznů a mrtvé kvasinky. Burčák je mošt právě ve stadiu vrcholného bouřlivého kvašení. Bouřlivé kvašení končí někdy v době, kdy kvasinky spotřebují větší část živin a začnou odumírat v důsledku roztoucí koncentrace etanolu. Pak nastává fáze tichého kvašení. Koncentrace alkoholu stoupá, kvasinek ubývá. A pak je z toho už víno.

- Víno pravidelně kontrolovat a ke konci častěji. Jakmile je teplota sudu větší než teplota ruky, nabere se nejlépe koštýřem víno a jsou-li ve něm jemné bublinky znamená to, že je hotový.

Tak ovocná vína jsem si kdysi dávno dost často vyráběl, ale nikdy ne opravdu burčák z vína, ale jak vidím, tak se to zase tak neliší. Nakonec logicky vzato, proč by se to mělo lišit, stále jde o kvasný proces a jde tedy pouze odhadnout ten zlom, aby šlo opravdu o burčák a to bude patrně asi největší úskalí celé výroby kvalitního burčáku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: čtv srp 26, 2010 12:58 pm 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
Jarda píše:
Tak ovocná vína jsem si kdysi dávno dost často vyráběl, ale nikdy ne opravdu burčák z vína, ale jak vidím, tak se to zase tak neliší. Nakonec logicky vzato, proč by se to mělo lišit, stále jde o kvasný proces a jde tedy pouze odhadnout ten zlom, aby šlo opravdu o burčák a to bude patrně asi největší úskalí celé výroby kvalitního burčáku.

Poznat burcak ve varu asi není až tak složité, stačí pozorovat a ochutnávat. Důležitá je dobrá kvalita vstupní suroviny, a to nejen cukernatost a také čistota při práci. Hrozny dobře propírám a nářadí a demižóny před použitím důsledně čistím a napařuju. Rmut se dá připravit i klasicky (zvlášť z červeného), já si to dost zjednodušuju, ale výsledek byl zatím vždy dobrý. Pokud je čas, tak je lepší nechat vzklíčení kvasnic delší dobu (2-3) dny, ale mošt naočkovat vždy ihned po vylisování. Výsledkem je výtečný živý nápoj.


Naposledy upravil gonzales01 dne čtv srp 26, 2010 8:50 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: čtv srp 26, 2010 2:43 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Musím sa priznať (nikdy som ale netvrdil opak), že ešte stále nemám odšťavovač. Vzhľadom na to že ho budem používať sám, kupujem odšťavovač "Live Enzyme Juicer" od firmy "Lexen"...(http://www.eujuicers.sk/sk/katalog/odst ... yme-juicer). Stojí 150€, môžem si ho dovoliť. Chcem si urobiť aj rôzne očisty pomocou (hlavne) zeleninových a ovocných štiav (napríklad aj očistu žlčníka, kde treba piť aj jablkovú - i keď údajne ten odšťavovač veľmi dobre neodšťavuje jablká - ale ja si poradím, veľa závisí aj od druhu jabĺk...), no využívaťa to chcem aj na kontroverznejšie účely - napríklad urobenie "kaše" z čerstvého bio hovädzieho mäsa (ak sa to dá, to sa opýtam na spomínanej stránke), ktoré potom v takom skupenstve zmiešam s ananásovou šťavou, nechám pol hodinu reagovať v izbovej teplote a za minútu to mám uvarené (doslova).
V podstate mi ide o to : Som bielkovinno-zmiešaný typ, a keďže nechcem prísť o enzýmy napríklad zo zeleniny, no zároveň nechcem zaplňovať (teda rozťahovať) svoj žalúdok kvôli jej vláknine na úkor bielkovinno-tukovej stravy, tak chcem užívať zeleninové šťavy nie len na očisty, ale aj ako potravinový doplnok. Ďalej si chcem robiť orechové maslá (ale využiť aj drť) a podobne. Totiž keď si chcem urobiť 4 porcie mletého bio hovädzieho v ananásovej šťave (na "rozloženie" mäsa), trvá mi to aj vyše hodinu, pričom sa nadriem pri mletí ručným mlynčekom (kde meliem aj ananás, takže mám tú šťavu aj s vlákninou...), a potom čistím celú linku v kuchyni, rovnako aj mlynček. To všetko musím robiť každý druhý deň, a nebaví ma týždenne približne 4,5 hod (aj s umývaním) vynaložiť na prípravu ešte tepelne nespracovaného mäsa...
Ja viem, ste tu väčšina proti mäsu, ale ja musím oponovať... Rastú mi z neho svaly (samozrejme musím cvičiť) a cítim sa lepšie, aj lepšie vyzerám - v tvári. Ja veľmi "nefungujem" na sacharidoch, potrebujem viac biekovín a tukov, sacharidy môžu tvoriť maximálne 50% môjho jedálničku. Ešte ďalší dôvod prečo som sa rozhodol pre odšťavovač.... - chcem zameniť rýchlokvasené zeleniny (pomocou sójovej omáčky za 6 hodín) typu : strúhaná biela reďkev Daikon... za zeleninové šťavy. Lebo sa začínam trochu "báť" tých kultúr - zo sójovej omáčky. Čo sa týka sacharidov z obilnín (ktorých sa nemôžem vzdať, lebo mi poskytujú energiu - väčšiu ako zelenina...keby som sa ich vzdal, musel by som jesť viac mäsa a tukov - čo by šlo riadneeee do peňazí), obilniny musím spracovávať kvasením (v "citrónovej vode" ), rovnako aj orechy a strukoviny. Z obilnín najčastejšie kvasím ryžu natural a pšeno (raž či špalda potrebujú na kvasenie asi 5 násobok času ako ryža natural a pšeno, navyše potom chutia dosť kyslasto - čo fakt nemusím...).
Jedno je sranda - klíčené obilniny a strukoviny strácajú na energetickej hodnote, a znižuje sa u nich podiel bielkovín, nakoľko sa v nich zvýši podiel enzýmov, vody a vlákniny. Takže, i keď mám kúpené tri súpravy nakličovadiel (z keramiky a tehloviny), už ich takmer vôbec nepoužívam...Dôvod ? Zaplním si naklíčenými "zrnami" žalúdok (fyzicky) no na úkor energie, ktorú by som získal z tukov a bielkovín u koncentrovanejších potravinách (napríklad ovocie a zelenina sú tiež koncentrované - ale iným smerom... či nie ?) - lebo som ten typ, ktorému viac vyhovujú práve bielkoviny a tuky, i keď aj sacharidy majú svoje miesto v mojom jedálničku.
Práve preto chcem piť šťavu zo zeleniny (mrkva, zeler, repa, atď...), aby som to mohol brať nie ako jedlo (nakoľko to vypijem 30 minút pred jedlom), ale ako tekutinu plnú vitamínov, enzýmov a minerálov, po ktorej vypití môžem o 30 minút jesť stravu, viac vhodnú pre mňa (koncentrovanejšie potraviny čo sa týka bielkovín a tukov), pričom si nebudem prepĺňať žalúdok takými "nafúknutými" naklíčenými semenami, ktoré neuspokoja moje telesné potreby... Zeleninová šťava by totiž mala za takých 30 minút opustiť žalúdok a uvoľniť miesto... pravda ?
PS : Dajú sa odšťavovať aj naklíčené zrná ? Oplatí sa čakať 3 dni (a tri dni sa starať o nakličovanie...) a potom to odšťavovať ? Či stačí odšťavovať zeleninu a (sem-tam, v mojom prípade) ovocie ?
Ďakujem za odpovede. \":-)\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: čtv srp 26, 2010 7:31 pm 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 2:22 pm
Příspěvky: 286
Bydliště: Roudnice nad Labem
Dají se uchovat přes noc v lednici i zeleninové šťávy, když tam nasypu vit.C jako je to u ovocných šťáv?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: čtv srp 26, 2010 9:36 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
gonzales01 píše:
Poznat burcak ve varu asi není až tak složité, stačí pozorovat a ochutnávat. Důležitá je dobrá kvalita vstupní suroviny, a to nejen cukernatost a také čistota při práci. Hrozny dobře propírám a nářadí a demižóny před použitím důsledně čistím a napařuju. Rmut se dá připravit i klasicky (zvlášť z červeného), já si to dost zjednodušuju, ale výsledek byl zatím vždy dobrý. Pokud je čas, tak je lepší nechat vzklíčení kvasnic delší dobu (2-3) dny, ale mošt naočkovat vždy ihned po vylisování. Výsledkem je výtečný živý nápoj.

Tak věřím tomu, že jde o úžasný čistič krve a jednou jsem to dokonce delší dobu ve sklípku zkoušel, ovšem to již je dávno, ale kupodivu si pamatuji, že to dost čistilo i hlavu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: čtv srp 26, 2010 9:46 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Musím sa priznať (nikdy som ale netvrdil opak), že ešte stále nemám odšťavovač. Vzhľadom na to že ho budem používať sám, kupujem odšťavovač "Live Enzyme Juicer" od firmy "Lexen"...(http://www.eujuicers.sk/sk/katalog/odst ... yme-juicer). Stojí 150€, môžem si ho dovoliť. Chcem si urobiť aj rôzne očisty pomocou (hlavne) zeleninových a ovocných štiav (napríklad aj očistu žlčníka, kde treba piť aj jablkovú - i keď údajne ten odšťavovač veľmi dobre neodšťavuje jablká - ale ja si poradím, veľa závisí aj od druhu jabĺk...), no využívaťa to chcem aj na kontroverznejšie účely - napríklad urobenie "kaše" z čerstvého bio hovädzieho mäsa (ak sa to dá, to sa opýtam na spomínanej stránke), ktoré potom v takom skupenstve zmiešam s ananásovou šťavou, nechám pol hodinu reagovať v izbovej teplote a za minútu to mám uvarené (doslova).
V podstate mi ide o to : Som bielkovinno-zmiešaný typ, a keďže nechcem prísť o enzýmy napríklad zo zeleniny, no zároveň nechcem zaplňovať (teda rozťahovať) svoj žalúdok kvôli jej vláknine na úkor bielkovinno-tukovej stravy, tak chcem užívať zeleninové šťavy nie len na očisty, ale aj ako potravinový doplnok. Ďalej si chcem robiť orechové maslá (ale využiť aj drť) a podobne. Totiž keď si chcem urobiť 4 porcie mletého bio hovädzieho v ananásovej šťave (na "rozloženie" mäsa), trvá mi to aj vyše hodinu, pričom sa nadriem pri mletí ručným mlynčekom (kde meliem aj ananás, takže mám tú šťavu aj s vlákninou...), a potom čistím celú linku v kuchyni, rovnako aj mlynček. To všetko musím robiť každý druhý deň, a nebaví ma týždenne približne 4,5 hod (aj s umývaním) vynaložiť na prípravu ešte tepelne nespracovaného mäsa...
Ja viem, ste tu väčšina proti mäsu, ale ja musím oponovať... Rastú mi z neho svaly (samozrejme musím cvičiť) a cítim sa lepšie, aj lepšie vyzerám - v tvári. Ja veľmi "nefungujem" na sacharidoch, potrebujem viac biekovín a tukov, sacharidy môžu tvoriť maximálne 50% môjho jedálničku. Ešte ďalší dôvod prečo som sa rozhodol pre odšťavovač.... - chcem zameniť rýchlokvasené zeleniny (pomocou sójovej omáčky za 6 hodín) typu : strúhaná biela reďkev Daikon... za zeleninové šťavy. Lebo sa začínam trochu "báť" tých kultúr - zo sójovej omáčky. Čo sa týka sacharidov z obilnín (ktorých sa nemôžem vzdať, lebo mi poskytujú energiu - väčšiu ako zelenina...keby som sa ich vzdal, musel by som jesť viac mäsa a tukov - čo by šlo riadneeee do peňazí), obilniny musím spracovávať kvasením (v "citrónovej vode" ), rovnako aj orechy a strukoviny. Z obilnín najčastejšie kvasím ryžu natural a pšeno (raž či špalda potrebujú na kvasenie asi 5 násobok času ako ryža natural a pšeno, navyše potom chutia dosť kyslasto - čo fakt nemusím...).
Jedno je sranda - klíčené obilniny a strukoviny strácajú na energetickej hodnote, a znižuje sa u nich podiel bielkovín, nakoľko sa v nich zvýši podiel enzýmov, vody a vlákniny. Takže, i keď mám kúpené tri súpravy nakličovadiel (z keramiky a tehloviny), už ich takmer vôbec nepoužívam...Dôvod ? Zaplním si naklíčenými "zrnami" žalúdok (fyzicky) no na úkor energie, ktorú by som získal z tukov a bielkovín u koncentrovanejších potravinách (napríklad ovocie a zelenina sú tiež koncentrované - ale iným smerom... či nie ?) - lebo som ten typ, ktorému viac vyhovujú práve bielkoviny a tuky, i keď aj sacharidy majú svoje miesto v mojom jedálničku.
Práve preto chcem piť šťavu zo zeleniny (mrkva, zeler, repa, atď...), aby som to mohol brať nie ako jedlo (nakoľko to vypijem 30 minút pred jedlom), ale ako tekutinu plnú vitamínov, enzýmov a minerálov, po ktorej vypití môžem o 30 minút jesť stravu, viac vhodnú pre mňa (koncentrovanejšie potraviny čo sa týka bielkovín a tukov), pričom si nebudem prepĺňať žalúdok takými "nafúknutými" naklíčenými semenami, ktoré neuspokoja moje telesné potreby... Zeleninová šťava by totiž mala za takých 30 minút opustiť žalúdok a uvoľniť miesto... pravda ?
PS : Dajú sa odšťavovať aj naklíčené zrná ? Oplatí sa čakať 3 dni (a tri dni sa starať o nakličovanie...) a potom to odšťavovať ? Či stačí odšťavovať zeleninu a (sem-tam, v mojom prípade) ovocie ?
Ďakujem za odpovede. \":-)\"

Odšťavňovat lze cokoliv, co technicky zvládne ten odšťavovač, ale vážně uvažujte o kvasinkách a doporučuji vám si je vytestovat plivacím testem, možná budete překvapen, jak dobře se jim u vás daří.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 810 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 54  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 50 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz