Domnívám se, že 1,5 litru vody denně je naprostý nesmysl. Tedy vezmu-li v potaz průměrnou nutnost příjmu tekutin, pak vyjde, že u dospělého je to asi 3 litry vody. Samozřejmě zde hrají roli mnohé faktory jako je rozložitost a váha těla, druh denní aktivity, věk atd.
Obecně platí to, že voda proplachuje tělo a odnáší škodlivé látky. Budu-li toto brát jako hlavní faktor toho, jak určit množství vody, které je nutné pro zdravou očistu těla a doplnění tekutin, pak nejjednodušší je to podle zabarvení a pachu moče. ideálně by měla být moč světlá a neměla by výrazně zapáchat. Čím tmavší moč, tím více vyplavovaných škodlivin a tím pádem znamení, že by bylo záhodno přijmout větší množství vody (alespoň 0,5 litru během hodiny).
Do celkového příjmu tekutin se samozřejmě počítají veškeré tekutiny co přijímáme během dne. Pominu-li kávu a sycené nápoje, které způsobují spíše deficit tekutin, pak je nejlepší cestou k přirozené hydrataci čistá voda. Pokud nemůžete vyrábět destilovanou vodu doma, pak nejjednodušší cestou je vodu zmrazit (ledinková voda) a poté přefiltrovat přes uhlíkový filtr. Tak vyrobíte vodu s přirozenou atomovou mřížkou a zbavenou podstatné části nežádoucích příměsí. Takovou vodu organismus nejjednodušeji přijímá, ale hlavně s příjmem těchto tekutin má nejméně práce. Všechny ostatní tekutiny obsahují látky, které tělo musí zpracovat, což je zátěž navíc.
Zkoušel sem také očistnou kůru v podobě 1,5 litru čisté vody vypité hned po ránu. Tato metoda je prý velice účinná, ale vyžaduje čas a značnou disciplinovanost, což je v dnešní uspěchané době docela problém. Nicméně tato metoda napovídá, stejně jako již dříve uveřejněný zvyk z Japonka....tedy pití cca 0,5 litru čisté vody po probuzení....že přijetí 0,5 litru čisté vody (a více) se jeví jako jednoduchá metoda, jak přes noc nahromaděné odpadní látky z těla přirozeně vyplavit. Osobně praktikuji to, že než jdu spát, tak vypiji cca 1 litr vody...z toho cca 0,5 litru těsně než jdu spát. Někdy musím večer na toaletu, ale není to časté. Ráno ale vždy na toaletu ihned jdu a následně ihned piji cca 0,5 litru vody. Někdy si tělo řekne o tekutiny i v noci...probouzím se s pocitem žízně a tak si řádně přihnu
Když spočítám co vypiji večer než jdu spát, něco v noci a to ráno, tak mi vyjde, že dokážu takto vypít cca 2 litry vody. Plus další voda v průběhu dne. Zkusím si to psát, ale zhruba to bude i v těchto nynějších chladných dnech cca 4 a více litrů vody. A to nepiji nijak moc, ale faktem je, že mám vodu neustále po ruce (na stole mám tuplák a klasický pivní půllitr plné vody). A co je asi nejdůležitější, cítím se zdravě a velice dobře. Pití dostatku vody beru jako prevenci
PS: A když už, tak sem si hned začal psát, kolik toho piji...začnu to monitorovat od dnešní půlnoci. Tak mám už v sobě cca 1 litr vody a než než zalehnu, tak padne další "škopek"