jarda02 píše:
Dobrý den!
Dovolte mi, abych se zde ve zkratce vyjádřil k Vašemu článku na tomto serveru o hydrataci organizmu, článek 5. - "čaje a maceráty". Mám obavu, že tento článek je velmi zavádějící, když se snaží jednotvárně tvrdit, že pití čaje je "velice neprospěšné", v pozdějších diskuzích toto přirovnáváte, co se škodlivosti týče, dokonce k pití alkoholu!! Promiňte mi, ale toto považuji spíše až za opovážlivost matoucí člověka, který se v této problematice pokouší mít jasno.
Myslím, že kupř. tradiční příprava zeleného čaje je naprosto v pořádku, kdy nejenže čaj nezaléváme horkou vodou (v mnoha případech pouze při telotě 65 - 70°C), ale vodu samotnou nepřevařujeme! Nejenže nám tak voda zůstane i nadále vitální, ale zůstane nám v ní i kyslík, jenž je potřebný k rozvinutí čajových lístků. Zelený čaj se při tradiční přípravě nikdy nesladí. Tradičním postupem se také při prvotním spaření čajových lístků můžeme zbavit většiny kofeinu (koneckonců, v porovnání třeba s šálkem kávy je ho tam všehovšudy 1/3, což rozhodně není množství, které by mohlo způsobit i při pravidelném užívání osteoporózu), jemuž se kromě jeho pozivitních stimulačních účinků vytýká zvýšení metabolismu vápníku, který je však v samotném čaji přítomen, to již však nikdo nezmínil. Neutralizovat účinky kofeinu můžeme rovněž i tím, že si počkáme na vylouhování množství tříslovin (děje se tak asi od 3. minuty louhování), trochu však na úkor hořčí chuti čaje - někomu ale může vyhovovat. Nehledě na to - občasné lehké "nakopnutí" kofeinem nemusí být vůbec na škodu.
Ke zmíněnému zanášení orgánů bych podotkl, že zelený čaj pomáhá čistit cévy a tepny a tím umožňuje hladký průtok krve.
A v dnešní přebujelé době hovořit a čaji jako o návykové droze, to mi přijde spíše komické. Dobrá, snad pokud jste člověk, který nesní ani vajíčko, protože je od slepice, pak Vám doporučuji možnou závislost na této droze zvážit. A jako u všeho dobrého, tak samozřejmě i u čajů platí pravidlo se všeho s mírou, a tak nepředpokládám, že hodláte do sebe celé dny v rámci pitného režimu nalévat pouze čaj. Ovšem pokud se budeme držet jeho konzumace třeba do 1L denně a zbytek tekutin doplníme nejlépe vodou, třeba i z kohoutku, pak nevidím v popíjení obzvláště zelených čajů nejmenší problém - ba naopak!
Věřte, že při pravidelné konzumaci smažené tučné stravy s vysokým obsahem cukru a soli Vás nezachrání nic, kromě změny jídelníčku, ale zelený čaj Vám zcela jistě může býti dobrým sluhou i pomocníkem právě při přechodu na zdravější způsob života.
V minulosti se zde objevila diskuze o zásaditosti piva, načež zde pak pan administrátor cosi odpověděl, nicméně správně poznamenal, že v pivní problematice rozhodně není expert. No a já mám prostě ten pocit, že zde autor (místy i dobrého) článku psal i o čajích, aniž by byl čajovým expertem, a právě proto informace v odstavci o čajích z článku ohledně hydratace organizmu nepovažuji za příliš relevantní a z tohoto důvodu vznikla tato má reakce.
Budu velmi rád za jakoukoliv reakci autora i ostatních a přeji hezký den!
Jaroslav T.
Máte pravdu, nejsem na čaje expert a ani se na takového nepasuji. Sám piji čaje pouze ve stavu obnovené strukturální mřížky a jednoznačně pouze z léčebných důvodů k čemuž mnoho příležitostí naštěstí nemám. Tak, jak popisujete přípravu čaje vy, to možná žádný problém představovat nebude, ale na rovinu vám řeknu, že jste první člověk o kterém vím, že si takto čaj připravuje. Spíše znám velmi dobře za ty roky lenost lidí dělat cokoliv přesně a ještě k tomu složitě, což vámi uvedená varianta přípravy nepochybně znamená. Lidé prostě na čaj nalijí vařící vodu, pak jdou někam klábosit, nakonec škodlivý výluh ještě pořádně osladí a vypijí, tedy se obávám, že zde nic zdravého nehrozí. Navíc tady nikde netvrdím, že jsem neomylný a vyloženě upozorňuji, že se jedná o moje, nebo převzaté názory. Ano čtete správně názory, nikoliv fakta, nebo dokonce nevyvratitelná fakta. I k tomu pivu se jednalo o názor a toho vypiji určitě mnohem více než čaje, nebo dokonce kávy, kterou jsem pil za svůj život celkem dvakrát a to vždy na schůzích ROH za minulého režimu. Nikomu nic zakazovat nehodlám, každý má své zdraví ve svých rukou, ale nadále si dovolím tvrdit, že běžná konzumace čajů je škodlivá.