Sybilla píše:
Zrejme nielen ja, by som chcela vedieť niečo bližšie, ako sa tá metóda uplatňuje v praxi. Asi by to chcelo trochu pogúgliť, ale tuto to bude pre nás lenivcov jednoduchšie
Dík za podrobnejší návod.
Zmíněná metoda je pro ty, co na poměrně drahý destilační přístroj, nebo reverzní osmózu nemají, nebo si je prozatím kupovat nechtějí. Také je vhodná na cestách, kde nemáte přístup k demineralizované vodě a máte k dispozici mrazák. Postup není ani zdaleka tak dokonalý jako destilace, či reverzní osmóza, ale umožňuje si vyrobit téměř všude nízko mineralizovanou vodu bez destilačního přístroje, nebo reverzní osmózy, ale ne tak čistou. Připravíte si jí tak, že pitnou vodou z kohoutku naplníte plastovou láhev, neplníte zcela, ale necháte nějaký prázdný prostor. Šikmo hrdlem nahoru, tak aby voda nebyla v hrdle ji dáte zamrazit do mrazáku. V průběhu mrznutí vodu občas zkontrolujete a před úplným zmrznutím, tak zhruba po 2 hodinách, podle velikosti láhve, vstupní a mrazící teploty, láhev vyndáte, led uvnitř paličkou, nebo válečkem na nudle rozbijete a vylijete asi 1/4 ještě nezmrzlé vody. V této části nezmrzlé vody jsou vytlačeny právě ty solné příměsi a balast, který je ve vodě nežádoucí. Led poté necháme roztát a nepatrná část solí, která zbude v ledu po roztátí se usadí na dně ve formě kalu.