neti : a si si istý, že máš uzemnený radiátor? Ja som dnes zistil, že mám uzemnenú vaňu (resp. uzemnený je ten kov z ktorého je spravený odtok). Mám uzemnenú stúpačku šachty. Ale stúpačky radiátora a radiátor samotný uzemnené NEMÁM.
Zistil som to jednoducho.... Keď som pripevnil čierny kábel multimetra (meria striedavý prúd v mV) na radiátor/stúpačku radiátora, a stál som pri tom NEUZEMNENÝ (bez náramku na lýtku), neukazovalo že mám v tele nejaké elektrické napätie, hodnoty mV multimetra boli také, aké sú vždy po zapnutí keď káble nie sú k ničomu čoho napätie sa merá pripevnené/ničoho sa nedotýkajú (0,003V - 0,005V). Keď som však toto isté spravil v prípade stúpačky vo WC šachte a v prípade vane, tam mi neuzemnenému ukázalo moje elektrické napätie tela (na WC okolo 1V, v kúpeľni 0,3 - 0,6V, podľa toho v akej časti kúpeľne), pričom pri dotyku stúpačky alebo vody vo vani (napustil som tam pár litrov na skúšku) sa znížilo na 0,000V.
Z toho vyplýva jediné - radiátory a stúpačku radiátora nemám uzemnené.
Či ty máš uzemnený radiátor/stúpačku radiátora, to zistíš presne tak ako som popísal že som to zisťoval.
Skúsil som ešte túto vec... napustil som do lavóra vodu. Lavór na koberci, voda v lavóre, v lavóre nič, žiaden uzemnený drôt, vôbec NIČ okrem vody. Vložil som do lavóra s vodou hrot čierneho káblika multimetra (používa sa na uzemnenie) a chytil prstami hrot červeného káblika multimetra. Napätie bolo 0,003 - 0,005V, proste také, aké multimeter ukazuje VŽDY pri zapnutí, keď káble sa dotýkajú koberca, matraca postele, stola (vyber si čo chceš), či keď kábliky visia vo vzduchu... Keď som však druhú ruku (v ktorej som nedržal hrot červeného káblika) vložil do lavóra s vodou v ktorej bol položený čierny káblik, tak napätie na displeji kleslo z 0,003V na 0,000V.
LENŽE, 0,003V NEBOLO NAPäTIE MôJHO TELA, AJ KEĎ SOM DRŽAL TEN ČERVENÝ KÁBLIK. MULTIMETER TOTIŽ VôBEC NEREAGOVAL NA NAPäTIE MôJHO TELA, KEĎŽE NEUZEMNENÁ VODA V LAVÓRE NEMOHLA UZEMŇIŤ ČIERNY KÁBLIK. V tej izbe kde som to skúšal s tým lavórom, moje napätie v NEUZEMNENOM tele nikdy nebolo menšie než 0,07V (väčšinou v tej izbe býva 0,125V). Napätie môjho tela mi multimeter u mňa doma ukáže LEN VTEDY, ak jeho uzemňovací (čierny) kábel napichnem na uzemňovací kolík zásuvky, na stúpačku vo WC šachte, alebo do vody vo vani.
Značí to, že nemám uzemnené radiátory ani stúpačku radiátora. Niekto môže byť presvedčený že má uzemnené radiátory, napojí na to nejakú uzemňovaciu pomôcku, a ....NIČ.... neuzemňuje ho to....
Chceš si vyrobiť najakú uzemňovaciu pomôcku ? NEOPLATÍ SA TI............ Na uzemnise.cz kúpiš asi 7-8cm široký náramok na lýtko ktorý obsahuje 15% strieborého vlákna. Dá sa kúpiť aj bez kábla a bez zásuvky. Akurát ale teraz je ten typ (bez kábla a bez zásuvky, čiže kvázi "náhradný náramok") nedostupný.
Skôr než sa začneš uzemňovať cez radiátor ako "koňa" medzi tebou a zemou, zisti si, či ho máš naozaj uzemnený. Bývam v 35 ročnom vežiaku, nikdy tu problémy s elektrinou neboli. Ale aj keby aj boli, nech si "Návštevník" píšeš čo chce, pretože ten 100k Ohm ochranný rezistor NIE JE "NA PARÁDU", ale plní svoju funkčnosť. Veď som si to aj overil u dedka na záhrade minulé leto... Pravdepodobne som vďaka tomu 100k Ohm ochrannému rezistoru prežil (alebo vďaka nemu som nebol "prizabitý", ak už nie usmrtený). Už som tu o tom písal. Urobíl som strašnú kktinu - bol som naboso na tráve (to je samozrejme v poriadku), natiahol dlhú predlžovačku z domu, napojil na ňu uzemňovaciu pomôcku, a šiel som si to stojac na tráve (opakujem - napojil som uzemňovaciu pomôcku na predlžovačku) dať na lýtko uzemňovací náramok. Potriaslo ma "také akoby ostré vibrovanie), zľakol som sa a pustil som ten náramok po asi dvoch sekundách držania (lebo ten moment prekvapenia mi neumožnil ho pustiť v priebehu sekundy
). Žiadne následky z toho, len som bol vystrašený. BOL TO TEN 100K OHM REZISTOR, KTORÝ MA ZACHRÁNIL.
Teraz ale neviem, či to potrasenie malo na svedomí spojenie akoby dvoch zdrojov uzemenenia (státie na zemi naboso ako jeden zdroj, uzemnenie zo zásuvky ako druhý zdroj), alebo či šlo o to, že dedko mal zle napojený uzemňovací kolík v zásuvke. Zásuvka do ktorej som strčil kábel uzemňovacej pomôcky bola umiestnená na terase - čiže vonku.... Kolík v zásuvke som nechytal, nechytám ho nikdy, netreba, používam totiž "zástrčkový adaptér" pribalený k uzemňovacím pomôckam. Ktovie, v akom stave bola/je tá jeho zásuvka.....
V každom prípade, zachránil ma ten rezistor, o ktorom "Návštevník" písal, že "je to irelevantné, že je to 100k Ohm ochranný rezistor".Nevymýšľam si, písal som o tom v lete 2020, dá sa to dohľadať v tomto topicu.