Jarda píše:
Neuzemňuje se každý radiátor, ale celý rozvod někde u kotle a totéž platí pro kovové vodovodní rozvody. Při bouřce dochází k mnoha nestandardním situacím které lze opravdu obtížně preventivně řešit jak jsem již psal a pochopitelně i pokud budete ve vaně a barák dostane šlehu bleskem asi vám tam moc dobře nebude. Jde sice o situace málo pravděpodobné, ale mě třeba ten počítač blesk odpálil dokonce dvakrát v jednom roce a další rok znovu, ale před tím deset let nic a od té doby zase nic tedy prostě náhoda, ale pokud budete účastníkem té náhody pak můžete mít smolíka. Pokud jde o další jevy spojené a bouřkou jako třeba kulový blesk, tam ani věda nedovede stav popsat natož proti němu někoho ochránit.
Doporucujem proti-prepatovu ochranu, s co najrychlejsou poistkou (cim menej ns - nanosekund, tym lepsie). Tie najlacnejsie vyzeraju ako predlzovacka, v podstate sa na ten ucel aj daju pouzivat. Ked mate este k tomu kvalitny zdroj (myslim v pocitaci), ten ma poistku tiez, takze toto vyrazne zvysi sancu prezitia, ak prepatie prejde az do siete. Co je vsak horsie, do pocitaca sa moze dostat aj kablom cez siet, a to aj ked je pocitac vypnuty, moze ho znicit. Takto odisiel pocitac mne, po burke v noci, rano uz nenabehol a to bol vypnuty, este aj zdroj bol vypnuty (teda cez hlavny privod prudu to nemohlo prejst). Rooter sa iba zresetoval, ten vydrzi pomerne mnoho, ale maticna doska odijde najlahsie, ta je citlivejsia, kedze ma nespocetne mnozstvo komponent a cipov.
Okolo 15-20 eur sa uz daju kupit slusne proti-prepatove ochrany, a kabel od siete sa uz da nahradit wifi. (ja to tak ale nemam, a uz poslednych 15 rokov zatial nic, ale uvedomujem si, ze by som to tak mal spravit, protiprepatovu ochranu mam iba predlzovacku za 12 eur, takze nic moc, a kvalitny Seasonic zdroj.
Take lacnejsie, co niesu ako predlzovacka, ale iba ako zastrcka s jednym slotom, sa daju zohnat aj okolo 12 eur.
https://prepatove-ochrany.heureka.sk/ap ... ecifikaciaDokonca som nasiel aj nieco za 4.60, ale to netusim, ci bude fungovat nejak spolahlivo.
https://www.l222.sk/p/86464/prepaetova- ... -2-zasuvkyTen zniceny pocitac za tu investiciu 20 eur navyse tak kazde 3-4 roky nestoji (po nejakom case ta poistka prestane byt ucinna)