neti píše:
Najväčšia pridaná hodnota tvojich príspevkov je toto a dúfam, že každý vegan na fóre intenzívne pouvažuje nad dôsledkami tohto extrémneho typu stravovania. Žiaľ, ochorenia mozgu, ktoré popisuješ, sú skoro vždy ireverzibilné - žiaľ vysvetliť fanatikovi, že si kope vlastný hrob, je prakticky nemožné (čítal som tvoje súboje s Nickom). Držím palce...
Diky. Len na okraj, niesom vegan, a nikdy som nim nebol. Najdalej som to dotiahol na lakto vegetarianstvo, aj to nie uplne. Mozno, keby som bol vegan, tak by to inak dopadlo. Som len sympatizant veganstva a vegetarianstva. A vitarianstva. Aj som to niekolko krat spominal, ale nemam ti za zle, ze si necital vsetky moje prispevky. Ja sam by som tolko vela necital, a je to aj jeden z kamenov urazov tohto fora, ale aj inych, ktore funguju cez 10 rokov s mnohymi uzivatelmi a riesia sa dlhe komplikovane a obsiahle temy.
Koniec koncov, v niektorych veciach, hlavne tak 6-7 rokov dozadu som sa mylil, a uchadzali mi urcite suvislosti. Ale to by bolo zase na dlho. Povodne som podcenoval vyznam a vplyv parazitov, a neskor, vplyv inych veci, nez materialnych na zdravie. Je to tak, ze tie mimo jedenia a stravy, maju ovela vacsi vplyv, co som mal moznost pocit i ja (hlavne rodinne vazby a vztahy). Cize, stravovanie v tomto pripade moze len zmiernit skody o 10% alebo 20%, ale chorobe sa uz nemusi dat vyhnut. To len tak na okraj. Vzdy sa da na to pozerat aj z uhlu pohladu, ze to dopadlo "iba takto zle", mozno aj vdaka strave a dietam. Zomreli aj vitariani na rakovinu, niektori a zomreli aj masozruti. Niektori nezdravo sa stravujuci ludia zili dlho, aj cez 90, a v realativnom zdravi. Niekedy totiz vysavali energiu inych. Naopak, ti druhi, mohli robit cokolvek, hocikako sa stravovat, hociake posty a diety si davat, ale i tak boli chorlavi a slabi... kym nedoriesili vyssie spominanu vec. Takze, tvoje analyzy a domnienky, ze je to urcite kvoli veganstvu, su naprosto mylne. Pretoze, niesom ani vegan, som iba skoro-vegetarian (asi tak 98-99%), a moja strava ma v skutocnosti zachranila pred este vacsinmi dosledkami... rovnako znalost okolo parazitov, a suplementacia doplnkov. Inak, si myslim, ze by to dopadlo daleko horsie. Rovnako sa mozno da pozerat na RNG, ktory sa mozno vdaka svojim znalostiam a doplnkom udrzal pri zivote o 10 rokov dlhsie, nez keby to nevedel. Smrt prijde tak ci tak. A dnes, tu mame vela skodlivych a toxickych vplyvov, vela z nich som podcenoval, alebo mi uchadzali. Ono sa to nazbiera, kazdemu niekde inde. So zdravim bude uz len horsie, ako pojde buducnost a dalsie generacie.
Diskutovat na temu Biblia sa mi momentalne nechce. Musel by som si nahrat vsetky informacie naspat a hrabat sa v tom. A to mi teraz nevyhovuje. Nazor na nu sa ale utvoril vtedy, a nezmeni sa, tym som si uz isty. Pretoze v nej niesu obsiahnute pravdive informacie, hoci, mali by byt, podla toho, ako ich prezentuje. A ako neumoznuje omyl (Jezis povedal o starom zakone, ze nech si nikto nedovoli zmenit ani ciarku)
Diskusia na tuto temu by bola prilis obsiahla, chcela by vlastnu temu, a z mojej strany vela casu a energiu, aby som si mnoho veci nahral naspat do kratkodobej pamate. A to je aj neprijemna vlastnost neohrabanej, roztiahnutej Biblie, preto sa okolo nej vsetko neprijemne riesi, co nahrava Biblickym fanatikom, ktori sa v tej knihe za 25 rokov uplne stratili, hrabu sa v nej denne, a vedia ju odcitovat a pamataju si vsetky cisielka citatov a strany naspamat, cim demostruju, aki su "mudri a scitani". Mne sa do tohto boja nechce, nie teraz. Ked uz som zistil, ze v tej knizke pravda nelezi, iba ciastocne, zvysok je ako som pisal, nebezpecny a manipulativny... a nehovor , ze nie, ked ti niekto povie, ze pojdes do pekla, a musis robit toto a toto, a ze nemozes nic zmenit ani ciarku... no ja uz si vacsiu manipulaciu na zaklade strachu ani neviem predstavit. Ta knizka je zakonzervovana. Ak najdes co i len jednu vec, s ktorou nesuhlasis, je zle nedobre. Bud sa podrobis, alebo... si kacir. A uz musis zalozit fragment krestanstva, ktory ma na vec iny pohlad.... a to nieje dobre.
Je mozne, ze raz ale ten cas na boj s Bibliou aj na verejnosti prijde... len nie teraz.