Xrazovy_nick píše:
Díky za odpoveď, Alopat.
Mám ešte jednu otázku.... Doporučuješ kupovať si med v BIO kvalite, kde sa na obale píše, že včely sú kŕmené medom? Taký som si kúpil už dve balenia, v supermarkete. Ešte radšej by som si kúpil PRIAMO OD VČELÁRA, ale nájsť takého jednoduché rozhodne nie je. Dnes som volal jednému namyslenému (má aj reklamu na billboarde v Košiciach) z dôvodu ako sa dušuje, že aký má kvalitný med..... Položil som mu teda cez telefón otázku, čím kŕmi včely. A on na to "No čím asi....cukrom predsa..."...a tak som sa rozlúčil a zložil telefón. Späť k tomu medu zo supermarketu..... Je síce drahší než med od včelárov, ale čo pamätám, tak 400g stojí zhruba 5,5€, čo zas nie je tak veľa za to, že je v BIO kvalite, a včely nie sú kŕmené cukrom, ale medom....
Týmto aj podporujem včelstvo, kde včelám nie je poškodzované tým, že by boli kŕmené cukrom.... Lebo čistý cukor nie je dobrý pre nikoho, ANI PRE VČELY.
Keby som choval včely, neviem si ani len predstaviť, žeby som ich zneužíval spôsobom "Na, tu máte cukor, dávajte zaň med..... a ako odmenu dostanete znova cukor........".
Dovedu si představit divoké včely, které nejsou na zimu krmené cukerným roztokem, ale nedovedu si představit, že někdo mimo zoologickou zahradu bude pracně vytáčet med a krmit jím včely, když jim ho mohl rovnou nechat. Podle mě záleží na tom, aby se nepřikrmovalo maďarským způsobem během snůšky a med zůstal co nejvíce surový, t.j. na skladování si koupit med naskleničkovaný včelařem hned při medobraní a ne několikrát rozehřívaný v obchodní síti. A před nákupem bych ochutnal a změřil či odhadl parametry (vlhkost a vodivost).