Kyselna propioniková (propionic acid) je tuk s krátkym reťazcom (SCFA), ktorý produkujú premnožení špekulanti v čreve, podobne ako butyrát. Ukazuje sa, že tento tuk spôsobuje problémy v mozgu a iných orgánoch u autistických detí (na začiatku ich života, keď sa mozog vyvíja najväčším tempom). Myši, ktorým ho dodávali, začali vykazovať typické autistické črty: správali sa obsesívne, ignorovali ostatné myši ap. Takže jedným z faktorov (nie príčina
) je mikrobióm. To by mohlo vysvetliť, prečo zníženie príjmu sachrov, úplné vyradenie cukru pomôže deťom trpiacim na autizmus. A tiež mi to potvrdilo, že vláknina nie je pre každého (ďalší nezmysel, ktorí šíria fanatici). Ďalej by (mi) to vysvetlila moja empirická skúsenosť a to nutnosť pravideľného kadenia
- aby sa nevytvárali tieto látky vo veľkej miere, resp. aby sa nevstrebávali naspäť z čreva.
Short Chain Fatty Acids--Microbial Modulators of Metabolism & Mind: Implications in Autism Spectrum:
https://www.youtube.com/watch?v=cw4vbkD9lIgPropionic Acid Induces Gliosis and Neuro-inflammation through Modulation of PTEN/AKT Pathway in Autism Spectrum Disorder
https://www.nature.com/articles/s41598-019-45348-zCitace:
Emerging clinical studies suggest a possible role for gut dys-biosis in ASD development. This included elevated Clostridia spp., Bacteriodetes, and Desulfovibrio spp. in ASD. Interestingly, these micro-organisms are known to be active fermenters of dietary carbohydrates and fibers leading to production of energy metabolism byproducts such as acetate (AC), propionate (PPA), and butyrate (BA). Propionate is seemingly the SCFAs most produced by ASD prevalent micro-organisms and is universally used as a preservative in processed food due to its anti-fungal characteristic
Etiology of autistic features: the persisting neurotoxic effects of propionic acid:
https://jneuroinflammation.biomedcentra ... -2094-9-74Citace:
Biochemical analyses of brain homogenates from PA-treated rats showed an increase in oxidative stress markers (for example, lipid peroxidation), coupled with a decrease in [b]glutathione[/b] (GSH) and glutathione peroxidase (GPX) and catalase activities. Impaired energy metabolism was ascertained through the decrease of lactate dehydrogenase and activation of creatine kinase (CK). Elevated IL-6, TNFα, IFNγ and heat shock protein 70 (HSP70) confirmed the neuroinflammatory effect of PA. Moreover, elevation of caspase3 and DNA fragmentation proved the pro-apoptotic and neurotoxic effect of PA to rat pups