Xrazovy_nick píše:
radím ti, lieč sa (nie liekmi, lieky neuznávam, nejakým iným spôsobom)
Rozhodol som sa nakoniec, že sa vyjadrím aj na tému psychofarmaka. Samozrejme sa liekom snažím vyhnúť, ako je to len možné - moja mama je zdravotná sestra, takže je posadnutá liekmi a na každú blbosť mi ich ponúkala, tak pochopiteľne mám k zobaniu vytvorený odpor. Ľudia, ktorí moje príspevky čítajú, vedia, že nie som fanatik, takže nebudem písať NEobjektívne tvrdenia typu "lieky sú zlo sveta" alebo názor na opačnej strane polarity "lieky za každú cenu treba užívať".
Takže k veci: Celý život som trpel na úzkosť a netušil som prečo. Nič objektívne mi nehrozilo (úzkosť je pocit neistoty, strach z budúcnosti, na rozdiel od strachu, ktorý má konkrétnu príčinu). Život s úzkosťou je veľmi nepríjemný. Rýchlo som sa vyčerpal, často som vybuchoval pre nič za nič (som impulzívny cholerik), samoliečil som sa občas jointami, ale hlavne alkoholom. A alkohol je svinstvo - kto pozeral občas seriál Friends, tak nedávno sa znova dali dokopy a vytvorili film? alebo dokument - Chandler vyzerá v ňom naozaj katastrofálne = produkt závislosti na alkohole a drogách. Anyway...
Mnohé moje priateľky zobali antidepresíva, mňa však nikdy nenapadlo, že tieto lieky účinkujú aj na úzkosť. Veď ja predsa nemám žiadnu depresiu a naozaj (nechcem sa chváliť) neviem, čo je hypotéka, vypadol som od rodičov do vlasténho bývania, postavil nedávno dom - toto prosím nechápte ako chvastanie, ale indíciu, že materiálne som na tom bol veľmi dobre... len tá úzkosť, nervy. Okrem toho každá holka, ktorá zobala psychofarmaka, bola ako zombie a to som nechcel. Dnes viem, prečo sa to dialo - holt im kreténi dr. nasadili tlmiace lieky.
Pred pár rokmi som z ničoho dostal podobné symptómy, ktoré popísal Xion. Lenže v mojom prípade bola príčina jasná - moja hysterická preafektovaná matka na mňa poslala policajtov a tí mi vyrazili dvere (btw. na Vianoce
). Dlho trvalo, kým som sa odhodlal vyhľadať lekára - a tieto 2 youtube videa mi pomohli v rozhodovaní (Dr. Jordana Petersona považujem za top psychológa, ktorý mi pomohol vyjasniť nejaké témy a problémy - odporúčam). A keď v tomto videu hovoril, že má úžasný život, ale niečo ho sťahuje dolu, tak som si povedal, že to skúsim aj ja.
Od pozretia videí trvalo rok a pol, kým som sa odhodlal ísť za psychiatrom - pre muža je to trochu prejav slabosti - teda aspoň ja to tak vnímam... Dg. mi úzkostnú poruchu, čo sa dalo aj čakať a nasadili SSRI antidepresíva. 3/4 roka som tlačil na lekárku, že lieky ma uspávajú (dr. nemajú radi mudrlantov, ktorí im ordinujú, čo majú ordinovať pacientom - ale drzosť sa občas vypláca). Úspávanie pramenilo v chronickej úzkosti, ktorá zdvíha kortizol a mobilizuje telo do útoku alebo na útek - čo sa dá vydržať, keď sa jedná o jednorázovku (medveď), ale nie non-stop 24/7/365. Lieky úzkosť eliminujú, čo zníži kortizol a telo si konečne môže oddýchnuť - a ako sa najlepšie regeneruje organizmus?? spánkom, že. Nakoniec mi lieky dr. zmenila na SNRI (upravujú aj noradrenalin).
A odvtedy je môj život radikálne iný... Vôbec nie som zombie, spím ako mimino, nič ma nevytočí (je vidno aj z mojich reakcií). Dr. Peterson sa nedávno priznal, že AD neužíva, keďže konzumuje keto stravu. Takže teraz sa snažím nájsť optimum aj ja, aby som mohol lieky vysadiť - AD vôbec nie sú návykové, mám to vyskúšane - je to mýtus, áno 1-2 týždne po postupnom
vysadení som sa cítil trochu NEpríjemné, ale ani nábeh na keto stravu nie je príjemný (každá zmena je trochu nepríjemná). Benzodiazepíny (Neurol, Lexaurin) sú však iná káva, sú návykové, preto som sa im vyhýbal ako sa len dá.
Čo som týmto priznaním chcel povedať?? že nič nedáte za to, keďˇvyskúšate lieky - max. ich po 3 mesiacoch vysadíte alebo vymeníte.
Depression: A Family Affair - Dr. Peterson and daughter:
https://www.youtube.com/watch?v=KqXZY3B-cGoWil Wheaton (seriál Big Bang Theory) on GAD:
https://www.youtube.com/watch?v=K6ACzT6PCDwhttps://www.youtube.com/watch?v=oQTnI_Su9Js